Raskaus 21.01.2016 Päivitetty 18.08.2023

Karjalainen: Nyt kiellettiin salmiakki ja lakukin odottajilta

Odottajille ei suositella lainkaan lakritsia tai salmiakkia, THL linjaa uusissa ravitsemussuosituksissaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
OM-arkisto

Raskaana oleville naisille ei Suomessa enää suositella lakritsia tai salmiakkia, kertoo sanomalehti Karjalainen tänään. Täyskiellon syynä on tutkimuksissa havaittu mahdollinen yhteys raskausajan lakritsinsyönnin ja lasten tarkkaavaisuushäiriöiden välillä.

Tarkkaavaisuushäiriöitä lapsille?

Karjalainen haastatteli tutkimuspäällikkö Eero Kajantietä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. THL julkistaa uudet ravitsemussuositukset huomenna perjantaina. Hänen mukaansa tutkimuksen osoittavat, että lakritsia syöneiden lapsilla keskimäärin enemmän keskittymisongelmia ja heikompaa älyllistä kehitystä kuin lakritsia syömättömien lapsilla.

Kajantien mukaan ei voi varmaksi tietää, johtuvatko tulokset juuri lakritsista, mutta varovaisuussyistä niitä ei enää suositella.

Lue, kuinka äidit reagoivat salmiakki- ja lakukieltoon

Lakritsi nostaa myös verenpainetta

Vanhatkaan suositukset eivät suositelleet lakritsin tai salmiakin ahmimista odotusaikana, mutta tähän saakka niitä on saanut syödä raskaana ollessaan 50 grammaa päivässä.

Tosin säännöllistä käyttöä ei tähänkään asti ole suositeltu, sillä lakritsin korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.

Lue myös:

Mikä auttaa raskausajan väsymykseen? 6 tapaa selvitä

6 noloa mutta normaalia raskausoiretta

Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskausaikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X