Katkaravut? Raskaus vaikuttaa kalan ja äyriäisten syömiseen – katso, mitä välttää ja mikä on turvallista

Raakaa kalaa ja raakoja äyriäisiä tulee välttää raskausaikana, mutta mistä tietää, ovatko pakastealtaan katkaravut raakoja vai kypsiä? Entä onko purkkisilli sallittua?

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
Katkaravut raskauden aikana ovat sallittuja, jos ne ovat kypsiä.
Raskaana oleville suositellaan kalaruokia pari kertaa viikossa, mutta tietynlaiset kalat ja äyriäiset sisältävät listeriariskin.

Ruokaviraston ylläpitämässä virallisessa elintarvikeohjeessa on pääsääntöiset suositukset kalan ja äyriäisten turvalliseen syöntiin raskaudessa. Odottajalle nousee kysymyksiä niiden soveltamisessa ruokaostoksilla. Ovatko pakastealtaasta ostetut katkaravut raskausaikana turvallista syötävää? Entä kaupan kalatiskin lämminsavulohi?

Selvitimme vastaukset odottajien kiperimpiin kalakysymyksiin. Artikkeliin on haastateltu Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosta sekä käytetty lähteenä Ruokaviraston suosituksia.

Jutun lopussa on taulukko, josta näet silmäyksellä etsimäsi tiedon.

Sillit, savukala ja katkaravut raskausaikana – sallittuja vai ei?

Mätiä, graavi- ja kylmäsavukaloja ei suositella raskaana oleville listeriariskin vuosi. Haukea vältetään kokonaan sen elohopeapitoisuuden vuoksi.

Joitain kalaruokia voi kuitenkin syödä hyvillä mielin. Esimerkiksi kypsä kala, kuten lämminsavulohi, on raskausaikana sallittua. Kaupasta ostettu lämminsavukala kannattaa kuitenkin syödä tuoreena, hyvissä ajoin ennen viimeisen käyttöpäivän tai parasta ennen -merkintää.

Silli ja raskaus sopivat yhteen pakkausmuodosta riippuen. Vakuumisillifileitä ei suositella listerian suhteen riskiryhmään kuuluville. Purkkisillit, kuten vaikka lasipurkkiin pakattu sinappi- tai maustesilli, sen sijaan eivät ole vältettäviä tuotteita.

Lasipurkissa myytävät sillit ovat puolisäilykkeitä, joissa listeria ei pysty lisääntymään. Puolisäilykkeessä mikrobien kasvua estävinä tekijöinä voivat toimia muun muassa suola, sokeri, happamuus (etikka) ja säilöntäaineet.

– Listeriabakteereita voi mahdollisesti säilyä elävinä ainakin jonkin aikaa silloinkin, kun niiden lisääntyminen ei enää ole mahdollista. Listeriariskiä puolisäilykkeissä on pidetty kuitenkin niin pienenä, ettei ole katsottu tarkoituksenmukaiseksi suositella niiden välttämistä, ylitarkastaja Elina Leinonen Ruokavirastosta kertoo.

Entä sitten katkaravut raskausaikana?

– Katkarapuja ei tarvitse välttää, kun ne ovat kypsennettyjä.

Kypsyyden tunnistaa väristä: kypsennetyt katkaravut ovat väriltään vaaleanpunaisia, ja raa’at katkaravut ovat harmaita. Valtaosa pakastealtaan katkaraputuotteista on siis kypsennettyjä.

Katkaravut, raskaus ja suositukset: kypsät katkaravut ovat turvallisia.

Kypsät katkaravut tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä.

Sallitut ja vältettävät äyriäiset ja kalat raskauden aikana

Kala tai äyriäinen Suositus
Silli purkissa sallittu
Silli vakuumissa vältettävä, listeriariski
Graavikala vältettävä, listeriariski
Kylmäsavulohi vältettävä, listeriariski
Lämminsavulohi sallittu
Hauki vältettävä, elohopeapitoisuus
Muut kypsät kalat sallittu
Mäti vältettävä, listeriariski
Harmaat eli raa’at katkaravut vältettävä, listeriariski
Vaaleanpunaiset eli kypsät katkaravut sallittu
Kalapitoinen sushi vältettävä, listeriariski

Huomioi, että hedelmällisessä iässä olevalle ei virallisesti suositella esimerkiksi Itämeren merilohta kuin korkeintaan 1–2 kertaa kuukaudessa. Sama suositus koskee isokokoisia, yli 17 sentin silakoita sekä Itämeren taimenta. Suositus perustuu terveydelle haitallisiin vierasaineisiin kuten dioksiineihin, joita ehtii kertyä suuriin kaloihin enemmän.

Raskaana olevan ruokavalioon suositellaan kalaa 2–3 kertaa viikossa. Kun kalalajeja vaihdellaan, mahdollisista ympäristösaastepitoisuuksista ei tarvitse olla huolissaan. Kala-aterialla voi olla järvikalaa, kasvatettua kalaa tai merikalaa (mm. siika, muikku, seiti, kirjolohi, taimen ja nieriä). Sisävesialueiden kalaa normaalisti päivittäin syöviä naisia suositellaan vähentämään elohopeaa keräävien petokalojen – kuten isokokoiset ahvenet, kuha ja made – käyttöä raskausaikana.

Lähteet: Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen haastattelu sekä Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Mitenkähän on semmoisen vakuumipakatusta sillistä itsetehdyn säilykesillin kanssa? Äitini tekee sitä joka joulu ja se on siurta herkkua.

Vastaa käyttäjälle Sillihimo Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä