Raskaus 29.08.2016 Päivitetty 21.11.2022

Keskenmenon oireet – Näin tunnistat alkaneen keskenmenon

Keskenmenon oireet voi olla hankalaa tunnistaa normaaleista alkuraskauden oireista. Esimerkiksi verenvuoto, verihyytymät tai lisääntynyt eritteiden määrä, alavatsa- ja selkäkivut sekä raskausoireiden katoaminen voivat olla merkkejä keskenmenosta.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
iStock

Keskenmenon oireet ovat moninaisia eikä alkanutta keskenmenoa ole aina helppo tunnistaa.

Raskauksista päättyy keskenmenoon 10–15 prosenttia, yleensä varhaisessa vaiheessa ennen 12 raskausviikon täyttymistä. Keskenmenosta puhutaan, jos raskaus päättyy ennen 22. raskausviikon loppua tai kun sikiö painaa alle 500 grammaa.

Lue lisää: Suru keskenmenon vuoksi – näin selviät siitä 

Keskenmenon syyt

Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenot johtuvat yleensä alkiosta. Yli puolessa tapauksista syynä ovat kromosomipoikkeavuudet.

Muita syitä keskenmenoon voivat olla tuulimuna, kohdun poikkeava rakenne, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Eräät sairaudet voivat hoitamattomina lisätä keskenmenon riskiä. Tällaisia sairauksia ovat diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriö ja keliakia.

Lue lisää: Nämä ovat keskenmenon yleisimmät syyt 

Keskenmenon oireet

Keskenmenon merkit voi joskus olla hankala tunnistaa normaaleista alkuraskauden oireista.

Yleisimpiä keskenmenon oireita ovat verenvuoto, alavatsa- ja selkäkivut sekä supistukset. Varhaisvaiheessa tilanne on usein väistämätön eikä sitä voi estää.

Verenvuoto

Verinen vuoto on usein ensimmäinen merkki keskenmenosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että keskenmenon oireet voi olla vaikea erottaa normaaleista raskausoireista: niukka verenvuoto on yleistä myös alkuraskaudessa, eikä suinkaan aina enteile keskenmenoa. Yleensä keskenmenossa ilmenee vuodon lisäksi kipua.

Alavatsa- ja selkäkivut

Kipu on yleinen keskenmenon oire, ja se saattaa säteillä alavatsan, selän tai lantion alueella. Mikäli kivut ovat rajuja tai toispuoleisia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tuolloin kyseessä voi olla esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus, joka on saattanut alkaa esimerkiksi munatorvessa.

Verihyytymät tai lisääntynyt eritteiden määrä

Alkuraskauden aikana valkovuodon lisääntyminen on normaalia. Mikäli mukana on verisiä hyytymiä ja haju on voimakas, voi se enteillä keskenmenon riskiä.

Raskausoireet katoavat

Keskenmenon oireet voivat liittyä myös raskausoireiden katoamiseen.

Kun raskaus keskeytyy, katoavat myös mahdolliset alkuraskauden oireet. Monilla alkuraskauden oireet hellittävät myös raskauden edetessä, mutta mikäli myös muita keskenmenoon liittyviä oireita ilmenee, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Lue lisää: Oireeton alkuraskaus – on vain yksi tapa varmistaa, että kaikki on hyvin

Keskenmenon uusiutumisen riski on pieni, vain noin 10–15 prosenttia. Syitä keskenmenoon aletaan tutkia yleensä vasta kolmen peräkkäisen keskenmenon jälkeen. Tällöin puhutaan toistuvasta keskenmenosta.

Lue lisää: Toistuva keskenmeno: syyn selvittäminen ja hoito on tärkeää

Lähteet: HUS, Terve.fi, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X