Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset säikäyttävät suotta – lääkäriin ei tarvitse hakeutua kuin yhdessä tapauksessa
Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset voivat ihmetyttää ja huolettaa alkuraskaudessa. Lääkäri kertoo, mistä niissä on kyse.
Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset ovat vaarattomia, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Henrica Norrmén. Kumpaakin pidetään suhteellisen harvinaisina, mutta ei tavattomina ilmiöinä.
– Alkuraskauden niukka verinen tai rusehtava vuoto on tavallista. Joidenkin arvioiden mukaan sitä esiintyy noin joka neljännellä naisella, Norrmén kertoo.
Mikä ihmeen kiinnittymisvuoto?
Kiinnittymisvuodon nimi tulee siitä, että vuoto aiheutuu hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä kohtuun.
– On hyvin yksilöllistä minkälaista vuoto on, tai onko sitä ollenkaan, Norrmén toteaa.
Väriltään kiinnittymisvuoto voi olla vaaleanpunaista, rusehtavaa tai punaista. Yleensä vuoto on niukempaa kuin kuukautiset.
Ei ole tietoa, miksi jotkut naiset vuotavat munasolun kiinnittyessä ja jotkut eivät.
Valekuukautiset periaatteessa sama asia
Ehkä ensimmäinen asia, mitä meille raskauden oireista opetetaan, on kuukautisten poisjäänti. Niinpä valekuukautiset voivat pelästyttää, jos jo tietää olevansa raskaana.
– Periaatteessa valekuukautiset ja kiinnittymisvuoto ovat samaa asiaa. Joillain pientä vuotoa voi siis tulla muulloinkin kuin munasolun kiinnittymisen hetkenä, Norrmén toteaa.
Sekä kiinnittymisvuoto että valekuukautiset tulevat kohdun limakalvolta ja liittyvät hedelmöittymiseen. Sen takia niitä voidaan pitää käytännössä samana ilmiönä.
Valekuukautiset voivat ilmaantua missä kohtaa kiertoa tahansa. Tiputtelua voi siis esiintyä muulloinkin kuin kuukautisten oikeana ajankohtana.
Raskautta ei tietenkään voi varmentaa vain kiinnittymisvuodon tai valekuukautisiksi epäilemänsä vuodon perusteella. Vain raskaustesti kertoo luotettavan tuloksen.
Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset loppuvat itsestään
Sekä kiinnittymisvuoto että valekuukautiset loppuvat itsestään. Kummankaan takia ei sinänsä tarvitse hakeutua lääkäriin.
– Kiinnittymisvuoto tai valekuukautiset eivät vaikuta mitenkään sikiön vointiin, joten tilannetta voi hyvin seurata kotona.
Alkuraskauden vuodon takia kannattaa hakeutua hoitoon ainoastaan, jos vuotoon liittyy alavatsan kipua, jos vuoto kestää kauemmin kuin viikon tai jos vuoto on runsaampaa kuin kuukautiset.
Jos alkuraskauden vuoto osoittautuukin keskenmenoksi, on hyvä muistaa, että keskenmenoon ei voi normaalisti elämällä itse vaikuttaa eikä se siten ole omaa syytä.
Lue myös: Keskenmenot – miksi henkiseen puoleen ei saa apua? Asiantuntija: ”Meillä Suomessa ei ole systeemiä”
Lähteet: Terveyskirjasto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Henrica Norrménin haastattelu
Jaa oma kokemuksesi