Raskaus 06.09.2020 Päivitetty 15.08.2024

Kohdunulkoinen raskaus on surullinen sattuma – Nämä oireet on syytä ottaa vakavasti

Kohdunulkoinen raskaus ei aina vaadi leikkausta. Keho saattaa myös kuivattaa itse alkion pois.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kohdunulkoinen eli ektooppinen raskaus on melko epätavallinen sattuma. Se tarkoittaa raskautta, jossa munasolu on hedelmöittynyt, mutta sijaitsee kohtuontelon ulkopuolella esimerkiksi munanjohtimessa, munasarjassa, vatsaontelon pinnalla tai kohdun kaulakanavassa.

– Vain noin 2 prosenttia raskauksista on kohdunulkoisia. Määrä on pienempi kuin se on ollut muutama vuosikymmen sitten, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen Felicitas Mehiläiseltä.

Kohdalle sattuessaan kohdunulkoinen raskaus voi aiheuttaa suurta surua. Jos hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy muualle kuin tavanomaiseen paikkaan kohdun sisäpuolelle, raskautta ei voi enää jatkaa.

Yhden lapsen äiti Jasmin Kauko kertoi Kaksplussalle, kuinka joutui kokemaan useita keskenmenoja.

– Ekan ja toisenkin keskenmenon jälkeen ajattelimme vielä, että aina on toivoa ja täytyy vain yrittää uudelleen, Jasmin kertoo.

Viimeisin eli kolmas oli kohdunulkoinen raskaus. Kokemus oli raju. Jasminilla oli erikoisia tuntemuksia, jotka saivat hänet hakeutumaan lääkärin luokse. Selvisi, että alkio oli kiinnittynyt munanjohtimeen.

– Yleensä kohdunulkoinen raskaus sijaitsee munajohtimessa, noin 95–97 prosentilla tapauksista, erikoislääkäri Poranen kertoo.

Harvinaisempia paikkoja ovat vatsaontelo, munasarjat ja kohdun kaula.

Kohdunulkoinen raskaus sijaitsee useimmiten munajohtimessa. Oireet voivat olla moninaisia.

Oireet määrittelevät, mikä keskeytysmenetelmä valitaan

Oireiden perusteella ei voi vielä päätellä, mihin kohdun ulkopuolelle alkio on kiinnittynyt.

– Kohdunulkoinen raskaus saattaa olla kyseessä, jos raskauden aikana havaitsee toispuoleista alavatsakipua ja poikkeavaa veristä vuotoa. Rajumpia oireita ovat voimakas vatsakipu, pyörtyminen sekä hartiapisto, erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen kertoo.

Kohdunulkoinen raskaus ei voi edetä, sillä kehittyessään alkio kasvaa esimerkiksi munanjohtimessa niin pitkälle, että se puhkeaa ja aiheuttaa vatsaonteloon voimakkaan verenvuodon. Keskeytysmenetelmä valitaan oirekuvan mukaan.

– Jos raskaushormonin taso on matalalla ja potilas on oireeton, voidaan seurata, lähtisikö hormonimäärä itse laskuun. Tällöin keho kuivattaa raskauden pois, eikä keskeytystä tarvita, Poranen kertoo.

Pelkkä seurantahoito soveltuu tilanteeseen, jossa hCG-pitoisuus on pieni, alle 1500–2000 IU/l, ja oireet ovat vähäisiä.

Mikäli hCG-arvo ei pienene tai on korkea, mutta oireet ovat lieviä, voidaan raskaus kuivattaa metotreksaattipistoksella, joka on solunsalpaajalääke.

Rajut oireet voivat vaatia raskauden keskeytystä leikkauksella. Joskus myös munanjohtimen poisto saattaa tulla kyseeseen.

Jasmin kertoi, että hänen kohdunulkoinen raskautensa päädyttiin keskeyttämään metotreksaatilla eli kansanomaisemmin sytostaateilla.

– Tulin tosi pahoinvoivaksi ja kipeäksi sytostaateista, mutta olihan lääkepistos parempi kuin leikkaus.

Suru keskenmenon jälkeen oli kova. Kokemus oli sen verran raska, että Jasmin ja hänen miehensä tekivät kipeän päätöksen jättää lapsentekoyritykset sikseen. Päätöksessä painoi huoli, että toistuvat keskenmenot ja niitä seuraava suru vaikuttaisivat tyttäreen.

Kohdunulkoinen raskaus lieväoireisena
Oireiden perusteella ei pysty vielä arvioimaan, onko kyseessä kohdunulkoinen raskaus.

– Oli odotettavissa, että keskenmenot toistuisivat. Oli pakko tehdä tämä päätös myös tyttäreni Mintun takia. En halunnut olla äiti, joka itkee kotona jatkuvasti.

Sinänsä kohdunulkoinen raskaus ei estä uutta raskautta vaikeuta seuraavan alkamista. Terveyskirjaston suosituksen mukaan raskautta voi tavallisesti yrittää yksien kuukautisten jälkeen. Seuraavan raskauden alussa on tehdään yleensä ultraäänitutkimus, jossa varmistetaan raskauden normaali sijainti.

Kohdunulkoinen raskaus ei ole yleensä ehkäistävissä

Poranen muistuttaa, että jos hedelmällisessä iässä olevalla naisella esiintyy poikkeavaa veristä vuotoa tai alavatsakipua, kannattaa kohdunulkoisen raskauden mahdollisuus tutkia. Näin on myös, jos hormoni- tai kuparikierukan käyttäjä sattuisi tulemaan raskaaksi.

Kohdunulkoisen raskauden riskiä voivat kohottaa esimerkiksi sairastettu klamydia, tupakointi, lantionalueen leikkaukset, kuten sektio, endometrioosi tai suolistotulehdukset. Myös aiempi kohdunulkoinen raskaus kasvattaa hieman riskiä.

– Asiaan ei voi kovinkaan paljoa ei itse vaikuttaa. Usein syytä ei löydetä.

Anna.fi: Polymenorrea eli tiheät kuukautiset – lääkäri kertoo, mistä tiheät kuukautiset johtuvat ja pitääkö niistä huolestua

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X