Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 11.06.2021

Verenpaine ja raskaus: Kohonnut verenpaine raskausaikana voi olla hälytysmerkki

Verenpaine ja raskaus | Kohonnut verenpaine on tavallisimpia raskauteen liittyviä pulmia. Kyse voi olla kroonisesta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta. Toisaalta laajan tutkimuksen mukaan verenpaine voi myös laskea monilla naisilla pysyvästi raskauden seurauksena.

Teksti
Otavamedia
Kuvat
iStock

Verenpaine ja raskaus |Kohonnut verenpaine yksi tavallisimmista raskauteen liittyvistä ongelmista. Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 elohopeamillimetriä ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän. Kohonnut verenpaine voi vaikuttaa istukan verenkiertoon ja heikentää istukan toimintaa.

Jos verenpaine on koholla raskausaikana, kyse voi olla raskaudesta riippumattomasta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta. Noin kahdeksalla prosentilla odottajista arvot ovat koholla, ja noin 70-prosenttisesti syynä on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys.

Lievä verenpaineen nousu ei ole vaarallista, mutta sitä on syytä seurata.

Kohonnut verenpaine voi olla raskausmyrkytyksen oire

Raskausmyrkytyksellä tarkoitetaan tilaa, jossa verenpaine nousee, virtsaan alkaa erittyä valkuaista ja äidille kehittyy turvotusta, joka lisää painonnousua. Tyypillisiä oireita ovat mm. korkea verenpaine, painonnousu ja päänsärky.

Pre-eklampsia voi olla lievää tai vaikeata riippuen siitä, kuinka korkeita verenpaine- ja virtsan valkuaisainearvot ovat. Liitännäispre-eklampsiasta puhutaan, kun kroonista verenpainetautia sairastavan odottajan tauti oireineen pahenee.

Kova päänsärky, näköhäiriöt, vatsakivut ja hengenahdistus viittaavat jo kouristusvaaraan eli varsinaiseen eklampsiaan, jonka saa vuosittain vain muutama suomalaisnainen.

Valtaosa pre-eklampsioista puhkeaa viikolla 32-36. Vaiva on yleisempi ensisynnyttäjillä, alle 20- ja yli 40-vuotiailla sekä monisikiöraskauksissa. Pre-eklampsia heikentää äidin munuaisten ja istukan verenvirtausta ja haittaa siten sikiön hyvinvointia. Myös istukan ennenaikaisen irtoamisen vaara kasvaa.

Raskausmyrkytyksen oireita ovat:

  • Korkea verenpaine
  • Päänsärky
  • Ylävatsakipu
  • Näköhäiriöt
  • Huono olo
  • Äkillinen turvotus
  • Valkuainen virtsassa

Jos oireita esiintyy, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin. Verenpainetta seurataan neuvolassa säännöllisesti ja tarvittaessa seurantaa tiivistetään.

Verenpaine ja raskaus: Joillakin naisilla verenpaine laskee

Laajan norjalaistutkimuksen mukaan naisten verenpaine laskee useimmiten jonkin verran ensimmäisen raskauden aikana. Seuraavissa raskauksissa vaikutus ei ole enää yhtä suuri.

Ero naisiin, jotka eivät olleet synnyttäneet, oli noin 3 mmHg systolisessa ja 2 mmHg diastolisessa verenpaineessa. Ennen raskautta naisten verenpaineet olivat samalla tasolla. Ero pieneni vuosien kuluessa, mutta synnyttäneiden verenpaine oli muutaman pykälän alhaisempi vielä viisikymppisenäkin.

Se, onko verenpaineen laskulla pitkäkestoisia vaikutuksia terveyteen, ei myöskään ole varmaa.  Tutkimuksessa havaittu verenpaineen lasku oli riittävä, jotta sillä voi vuosien varrella olla vaikutus naisten riskiin sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkimustulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lue myös:

Tunnista raskausmyrkytys ajoissa – jos nämä oireet ovat tuttuja, mene lääkäriin

Nämä 10 asiaa neuvola tarkistaa odottajalta

Raskausajan päänsärky on yleinen vaiva – Näistä merkeistä on syytä huolestua

Artikkeli päivitetty 6.11.2020. Lisätty tieto raskausmyrkytyksen oireista sekä norjalaistutkimuksen tuloksista raskauden vaikutuksesta verenpaineeseen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X