Adoptio-odotus voi kestää vuosia – Miten käyttää pitkä odotusaika?

Jokainen adoptioprosessi on omanlaisensa, ja myös adoption odotusaika on yksilöllinen. Prosessi voi olla lyhyt tai pitkä, ja siihen voi lukeutua paljon erilaisia etappeja. Adoptio-odotusaika on ennen kaikkea valmistautumista vanhemmuuteen.

Teksti Anniina Nirhamo
Kuvat iStock
Adoptio-odotuksen aikana ontärkeää pitää huolta itsestään.

Adoptioprosessi alkaa toiveesta saada lapsi adoption kautta. Siinä missä biologisessa raskaudessa odotusaika on melko tarkkaan tiedossa, adoptio-odotuksen kesto vaihtelee ja se voi kestää vuosia. Adoptio-odotuksen kestoa ei voida ennalta määritellä, mikä tekee siitä hankalan kokemuksen.

Adoptioon liittyy paljon epävarmuutta. Hyväksytäänkö meidät? Saammeko lapsen? Millainen tuleva lapsemme on? Odotusaika voi olla oikeaa tunteiden vuoristorataa. Adoptio-odotus on kuitenkin ennen kaikkea valmistautumista vanhemmuuteen ja lapsen kotiintuloon.

Miten käyttää adoption odotusaika?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Adoptioprosessin etenemiseen tai lopputulokseen ei voi itse vaikuttaa, mutta odotuksen aikana kannattaakin keskittyä siihen, mihin voi. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Myös parisuhteen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta, sillä se voi olla suuri odotuksen voimavara. Parisuhde tai muu läheinen ihmissuhde mahdollistaa odotuksen jakamisen ja vastavuoroisen tuen.

Itsetuntemuksen kehittäminen. Vanhemmuuteen kasvaminen on prosessi, joka alkaa jo ennen lapsen tuloa perheeseen. Adoptiovanhemmuudessa monet vanhemmuuteen liittyvät kehitystehtävät jäävät myöhempään vaiheeseen kuin biologisessa vanhemmuudessa, mutta itsetuntemustaan kannattaa kehittää jo odotusaikana. Odotusajasta voi pitää esimerkiksi päiväkirjaa ja pohtia, millainen ihminen ja vanhempi minä olen.

Verkostojen rakentaminen. Vertaistuki voi olla merkittävä asia sekä adoptio-odotuksen aikana että myöhemmin. Vaikeina hetkinä voi helpottaa, kun tietää, että toisetkin ovat käyneet läpi samankaltaisia asioita ja saa heiltä tukea. Esimerkiksi järjestöjen kautta voi tutustua muihin odottajiin ja adoptioperheisiin.

Tiedon hankkiminen. Tiedon etsiminen on yksi keino valmistautua vanhemmuuteen, lapsen tuloon ja arkeen tulevan lapsen kanssa. Jos adoptio on kansainvälinen, voi tutustua kohdemaahan ja perehtyä sen kulttuuriin ja kieleen. Vähäinenkin kielitaito voi auttaa.

Läheisten mukaan ottaminen. Läheisille voi tarjota mahdollisuuden olla mukana odotuksessa esimerkiksi kertomalla heille prosessista ja lapsesta sekä tuomalla esiin, että asiasta saa kysyä ja keskustella. Adoptioprosessin eri vaiheita voi vaikka juhlistaa läheisten kanssa.

Lähteet: Perheaikaa.fi, Interpedia, Adoptioperheet.fi

Lue myös:

Näin adoptio etenee – 10 kysymystä adoptiosta

Mitä adoptioneuvonnassa kysytään? Näiden asioiden pohtimisesta hyötyvät kaikki vanhemmat

Näin järjestät ylelliset baby showerit – Mari Valosaaren 5 vinkkiä

Äitiysloma vai vanhempainvapaa? – Lue, mitä eri perhevapaat tarkoittavat ja mitä tukia niistä maksetaan

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä