Turun seudulla kaivataan kipeästi spermanluovuttajia – naiset ja naisparit pääsevät julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoitoihin

uovuttaja voi asettaa siemennesteensä käytölle rajoituksia kuten sallia sen käytön ainoastaan avioparien hoidossa.

Teksti Tiina Torikka
Kuvat iStock
Miehiä kaivataan nyt kipeästi apuun synnytystalkoissa.

Julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidot ovat käynnistymäisillään eri puolilla Suomea. Hakusessa on tällä hetkellä spermanluovuttajia erityisesti Turun seudulta. Hoitojen alkamiseen nimittäin varaudutaan etsintäkuuluttamalla terveitä miehiä joukolla luovuttamaan siemennestettään.

Turun yliopistollinen keskussairaala kertoo tarvitsevansa paljon spermanluovuttajia Varsinais-Suomen alueelta. Sairaala aloittaa julkisen terveydenhuollon lahjasiittiöhoidot ensi vuoden alusta.

– Luovuttaja voi asettaa siemennesteensä käytölle rajoituksia kuten sallia sen käytön ainoastaan hetero- tai avioparien hoidossa tai vastaavasti ainoastaan naisparin tai itsellisen naisen hoidossa, sanoo Tyks Naistenklinikan lapsettomuushoitoyksikön osastonylilääkäri Antti Perheentupa tiedotteessa.

Luovuttajalle tehdään lääketieteellisiä kokeita luovutusterveyden takaamiseksi. Vain terveet ja tupakoimattomat 18–45-vuotiaat miehet voivat antaa lahjasiittiöitä. Myös sperman laatu testataan.

Kaikki sukusolujen luovuttajat rekisteröidään lain vaatimuksesta. Syntyneellä lapsella on täysi-ikäisenä oikeus saada luovuttajan henkilöllisyys tietoonsa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Tampereen yliopistollinen sairaala aloittivat marraskuun alusta julkisen terveydenhuollon lapsettomuushidot lahjasukusoluilla. Kuopiossa ja Oulussa yliopistolliset sairaalat seuraavat perässä ensi vuoden aikana.

HUS ja Tays aloittivat myös lahjamunasoluhoidot. Munasoluja voi lahjoittaa perusterve 20–35-vuotias nainen, jolla ei ole merkittävää ylipainoa.

Lue myös: 

Isänkin elintavoilla on väliä – isän stressi voi vaikuttaa sikiön aivoihin

Anna.fi: Pekoni ja saunominen heikentävät spermaa – 6 miehen hedelmällisyyttä vahingoittavaa tapaa

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä