Raskaus 21.11.2022

Mikä ihmeen keskeytynyt keskenmeno? Joskus ultrassa paljastuu surullinen uutinen

Keskeytynyt keskenmeno on musertava yllätys: sikiö on menehtynyt kohtuun, mutta ei ole poistunut sieltä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Ultrassa näkyy sikiö, mutta sydänääniä ei löydy eikä istukassa ole virtausta. Sikiö on kuollut kohtuun, mutta ei ole tullut ulos. On tapahtunut keskeytynyt keskenmeno.

Kyseessä on suhteellisen yleinen keskenmenon muoto. Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa. Yleensä sikiö painaa alle 500 grammaa.

Keskeytyneessä keskenmenossa raskaus on lähtenyt kehittymään normaalisti, mutta jossain vaiheessa kehitys on pysähtynyt ja sikiö on menehtynyt kohtuun, mutta ei ole poistunut sieltä.

Tilanteessa odottaja ei ole yleensä juurikaan kokenut keskenmenon yleisimpiä oireita, kuten verenvuotoa, kramppeja tai kipua, sillä alkio tai sikiö pysyy kohdussa.

Keskeytynyt keskenmeno saattaa olla täysin oireeton

Keskeytyneelle keskenmenolle on tyypillistä, ettei se juurikaan oireile. Raskausoireet saattavat jopa jatkua normaalisti.

Lue myös: Keskenmenon oireet – Näin tunnistat alkaneen keskenmenon

Toisaalta joillakin odottajilla saattaa olla lieviä oireita, kuten tuntemuksia lantion alueella tai alavatsalla sekä raskausoireiden äkillistä häviämistä. Raskausoireiden häviäminen ei silti ole yksiselitteinen merkki keskeytyneestä keskenmenosta, vaan usein se liittyy täysin normaaliin raskauden kulkuun.

Käytännössä keskeytyneen keskenmenon oireita voi olla hankalaa tunnistaa normaaleista raskausoireista.

Monille keskeytynyt keskenmeno saattaa paljastua vasta alkuraskauden ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa: kohdussa näkyy sikiö, mutta sydämenlyöntejä ei havaita.

Keskenmeno käynnistyy usein luonnollisesti

Keskeytyneen keskenmenon diagnosoiminen on tärkeää erityisesti odottajan terveyden kannalta.

Hyvin pitkäksi aikaa kohtuun jäänyt alkiokudos voi johtaa komplikaatioihin, kuten vatsansisäiseen infektioon tai verenmyrkytykseen.

Usein keskeytynyt keskenmeno kuitenkin käynnistyy itsekseen, ja sikiö poistuu normaalisti. Jos näin ei käy, voidaan kohtu tyhjentää lääkkeellisesti tai kohdun kaavinnalla.

Useimmissa tapauksissa keskenmenoon liittyvä kohduntyhjennys tehdään lääkkeellisesti.

Potilas saa lääkärin vastaanotolla kohtua tyhjennykseen valmistavan Mifegyne-tabletin. 1–3 päivän kuluttua sen syömisestä hän ottaa varsinaiset tyhjennyslääkkeet joko kotona tai sairaalan osastolla.

Kohdun tyhjentyminen vie yleensä joitakin tunteja ja siihen kuuluu supistustyyppisiä kipuja sekä runsaampaa vuotoa. Lääkäri määrää tyhjennyspäivälle asiaankuuluvan kipulääkityksen.

Keskeytyneen keskenmenon syyt ovat epäselvät

Keskeytynyt keskenmeno tapahtuu samoista syistä kuin mikä tahansa keskenmeno.

Tutkimustiedon mukaan yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Muita syitä voivat olla muun muassa kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt tai tietyt tulehdukset.

Yksittäinen keskenmeno ei lisää seuraavan raskauden keskenmenon riskiä: se on usein ainoastaan huonoa tuuria.

Odottaja ei ole itse voinut vaikuttaa keskenmenoon ja usein taustalla on jokin alkion kehityshäiriö, jonka luonto korjaa keskenmenolla.

Lähes aina keskeytynyt keskenmeno olisikin ollut mahdotonta välttää.

Lue myös: Miksi raskaus meni kesken? Nämä ovat yleisimmät keskenmenon syyt

Lähteet: Perhe-Arte, Duodecim, Terveyskylä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X