Raskaus 01.09.2015 Päivitetty 06.09.2021

Miksi raskaus meni kesken? Nämä ovat yleisimmät keskenmenon syyt

Jopa joka toinen lasta toivova nainen saa elämänsä aikana keskenmenon. Välillä syy ei selviä lainkaan. Alla esitelty tyypillisimpiä tapauksia.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Noin joka kymmenes raskaus päättyy keskenmenoon. Kun vauvahaaveet saavat tyrmäävän lopun, tunteet alkavat myllertää. Mitkä ovat keskenmenon syyt ja miten keskenmenon aiheuttamasta pettymyksestä voi selvitä?

Keskenmenosta puhutaan, jos raskaus päättyy ennen 22. raskausviikon loppua tai kun sikiö painaa alle 500 grammaa. Keskenmenot ovat yleisiä, vaikka niistä puhutaan vähän. Raskauksista päättyy keskenmenoon 10–15 prosenttia, yleensä varhaisessa vaiheessa ennen 12 raskausviikon täyttymistä.

– Joka toinen nainen, joka toivoo raskautta, saa elämänsä aikana keskenmenon, kertoo gynekologi, HYKS:n naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Yksittäisen keskenmenon syyt eivät yleensä selviä. Tiedetään, että yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön poikkeavasta kromosomistosta. Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, keskenmeno on tavallaan luonnon omaa laaduntarkkailua.

Muita syitä keskenmenoon voivat olla kohdun poikkeava rakenne, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Eräät sairaudet voivat hoitamattomina lisätä keskenmenon riskiä. Tällaisia sairauksia ovat diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriö ja keliakia.

Keskenmenon riski kasvaa iän myötä. 40 vuotta on ikäraja, jonka jälkeen keskenmenot yleistyvät huomattavasti.

– Keskenmeno on monimutkainen asia. Mikä on äidin, isän ja alkion osuus? Kuka on potilas? Keskenmenon takana on monia tekijöitä, jotka tekevät tutkimuksen hyvin haasteelliseksi, Veli-Matti Ulander kertoo.

Keskenmenolla pieni uusiutumisriski

Yhden keskenmenon jälkeen uusi raskaus todennäköisesti onnistuu, sillä keskenmenon uusiutumisen riski on 10–15 prosenttia.

Joskus keskenmenon syyt täytyy tutkia tarkemmin, mutta tämä tapahtuu vasta silloin, kun keskenmenoja tapahtuu toistuvasti.

– Keskenmenojen syytä aletaan tutkia vasta, kun niitä on kolme peräkkäin tai niitä on epätavallisen paljon. Yhden, jopa kahdenkin keskenmenon jälkeen raskauden onnistumisprosentti on niin hyvä, että hoidolla ei saavutettaisi mitään, Veli-Matti Ulander toteaa.

Keskenmeno ei tarvitse aina hoitoa

Keskenmenon tapahtuessa kohtu voi tyhjentyä raskauskudoksesta itsestään, jolloin mitään toimenpiteitä ei tarvita. Kohdun tyhjennys voidaan hoitaa lääkkeillä, joka lisää kohdun supistelua ja raskauskudos poistuu vuodon mukana.

Toinen vaihtoehto on kaavinta, joka on päiväkirurginen toimenpide, sillä se vaatii nukutuksen.

– Valtaosa valitsee kohdun tyhjennyksen lääkkeillä. Tosin noin 15 prosentilla potilaista kohtu ei tyhjene lääkkeillä vaan tarvitaan kaavinta, Veli-Matti Ulander kertoo.

Keskenmenon syyt: Kolmannen keskenmenon jälkeen tutkimuksiin

Jos naisella on ollut kolme peräkkäistä keskenmenoa, puhutaan toistuvasta keskenmenoista. Toistuva keskenmeno on onneksi harvinaista, vain 1–2 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii siitä.

Keskenmenojen syytä aletaan tutkia, jos keskenmenoja on kolme peräkkäin tai keskenmenoja on epätavallisen paljon, vaikka ne eivät olisikaan peräkkäisiä. Molemmilta vanhemmilta tutkitaan kromosomit.

Tutkimuksissa naiselle tehdään gynekologinen perustutkimus. Lisäksi tutkitaan kilpirauhasen toiminta, hormonitoiminta ja verensokeriarvot. Myös keliakian mahdollisuus kartoitetaan.

Lisäksi selvitetään, onko naisella tukostaipumusta. Tukostaipumus vaikeuttaa istukan kehitystä ja lisää siten keskenmenon riskiä. Tukostaipumusta hoidetaan lääkkeellä, joka sisältää veren hyytymistä estävää ainetta.

Keskenmenon syyt eivät aina selviä

Tutkimuksissa ei välttämättä selviä syytä toistuville keskenmenoille. Arvioiden mukaan 50–75 prosentilla tapauksista keskenmenoja aiheuttavaa tekijää ei
löydy.

Jos keskenmenoille ei löydy syytä, lääketieteestä löytyy vähän keinoja auttaa.

– Monet kokevat, että he putoavat tyhjän päälle, jos tutkimuksessa ei löydy syytä keskenmenoihin. Pariskunnat suhtautuvat keskenmenoihin hyvin eri tavoin, jotkut aloittavat adoptioprosessin kolmen keskenmenon jälkeen, kun toiset taas jatkavat yrittämistä, Veli-Matti Ulander kertoo.

Suruun auttaa puhuminen

Vaikka keskenmeno on melko tavallinen ja yleinen asia, järkytys on valtava, kun keskenmeno osuu omalle kohdalle. Suru, ahdistus ja itsesyytökset ovat yleisiä tunteita. On rankkaa, kun vauvahaaveet saavat tylyn lopun. Monet tuntevat myös katkeruutta ja kateutta raskaana olevia kohtaan.

Keskenmenon kokeneet ovat toipuneet keskustelemalla asiasta muiden kanssa. Myös vertaistuki on auttanut monia.

Jos keskenmeno ottaa henkisesti koville, kannattaa hakeutua esimerkiksi psykologin luo. Keskenmenoa hoitava lääkäri antaa perustiedot sekä lohduttaa ja tukee mahdollisuuksien mukaan. Sairaaloilla ei kuitenkaan ole resursseja tarjota keskusteluapua automaattisesti kaikille keskenmenon kokeneille.

Keskenmenon jälkeen tunteet ovat pinnassa ja lohdutukseksi tarkoitetut sanat voivatkin tuntua loukkaavilta. Kannattaa välttää lausumasta keskenmenon kokeneelle sellaisia lauseita kuin ”Sehän oli vasta ihan alussa” tai ”Ei kun vain uutta yrittämään”.

Pelkkä kuunteleminen voi auttaa paljon. Jos keskenmeno tapahtuu onnistuneen raskauden jälkeen, lapsi voi lohduttaa tuskallisessa tilanteessa.

Uusi raskaus voi ahdistaa

Keskenmenon jälkeen uusi raskaus voi tuntua hyvinkin ahdistavalta, etenkin jos aiemman keskenmenon syyt tuntuvat epäselviltä. Vauvasta ei uskalla riemuita, kun pelko painaa mieltä ja odottaja on tuskallisen tietoinen siitä, että raskaus voi myös päättyä.

Jos epävarmuus rasittaa mieltä, odottaja voi käydä ylimääräisessä alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa viikolla 8. Tässä tutkimuksessa nähdään, sykkiikö sikiön sydän. Toisaalta voi myös odottaa ensimmäistä rakenneultraa, joka tehdään jo viikolla 10–12.

Lue lisää: Keskenmenon oireet 

Lue myös

Kommentit (1)

Liian alhainen ferritiini myös voi olla syy.

Artikkelissa olisi voinut myös kertoa tarkemmin mikä on ”poikkeuksellisen monta keskenmenoa vaikkeivät peräkkäisiä”.

Ja lopuksi: hoitohenkilökunta ja neuvola voisivat suhtautua ensimmäiseenkin keskenmenoon isona katastrofina ja myötätuntoisemmin. Vauvahan on juuri kuollut – aivan sama vaikka oli vasta aluillaan. Usein ensikertalainen jää yksin asian kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X