Raskaus 26.06.2018 Päivitetty 13.08.2019

Milloin kertoa raskaudesta ystäville ja työkavereille, entä työnantajalle?

Milloin kertoa raskaudesta ystävälle, entä työnantajalle? Odottajasta voi tuntua hankalalta, kun syömisiä ja juomisia pitää rajoittaa, mutta syytä ei vielä haluaisi kertoa kaikille. Oikea ajankohta riippuu lopulta vain odottajasta itsestään.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Raskaudesta kertominen on aina jännittävä tapahtuma. Lähimmille ystäville ja sukulaisille kertomista ei välttämättä malttaisi odottaa ollenkaan, kun taas työnantajalle raskausuutisen kertominen saattaa jopa pelottaa.

Jokainen kertoo raskaudesta silloin, kun itse sen parhaaksi näkee. Toiset kertovat uutisen heti viestillä kaikille, kun taas toiset pitävät varmimpana odottaa niin kauan, kunnes vauvamaha kohta jo muutenkin näkyisi.

Eri ihmisille eri aikaan

Aivan tuoreesta plussatestistä kannattaa kertoa vain niille ihmisille, joille todella haluat kertoa tai kertoisit myös sen, jos jokin menee vikaan.

Usein odotuksesta kerrotaan lähimmille ystäville ja sukulaisille jo raskauden alkuvaiheessa. Muille kerrotaan puolestaan useimmiten silloin, kun keskenmenon riski on pienentynyt, eli yleensä ensimmäisen ultran jälkeen.

Työnantajalle raskaudesta ei tarvitse kertoa ennen kuin perhevapaalle jäämiseen on kaksi kuukautta. Käytännössä vatsa kuitenkin yleensä paljastaa asian jo ennen sitä.

Raskaudesta kertominen on hyvin herkkä ja henkilökohtainen asia. Moni on myös loukkaantunut, kun tiedon vastaanottajan reaktio ei olekaan sellainen, jonka oli kuvitellut.

Syitä odottamattomaan reaktioon voi olla monia, eikä se kuitenkaan tarkoita, että tärkeä ihmissuhde olisi muuttunut perustavalla tavalla.

Aina uutista ei myöskään voi piilotella vaikka haluaisi, sillä raskausoireet tai muuttuneet elintavat voivat paljastaa raskauden. Esimerkiksi pahoinvointi tai alkoholin poisjättäminen herättävät helposti uteliaita kysymyksiä lähipiirissä.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Kenelle sinä kerroit tai aiot kertoa ensimmäiseksi raskausuutisesta? Kommentoi alle!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X