Raskaus 01.07.2017 Päivitetty 13.08.2019

Mitkä ovat pahimmat riskit sikiön aivoille? Aivotutkija vastaa

Päihteet, lääkeaineet ja tupakka vaarantavat sikiön terveyden. PItkäkestoinen stressikin voi vaikuttaa vauvan aivoihin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Pahin virhe, jonka odottaja voi tehdä tulevan lapsensa terveyteen liittyen, liittyy päihteiden ja lääkeaineiden väärinkäyttöön sekä tupakointiin. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan päihteet, lääkkeet ja tupakka vaikuttavat sikiön kehitystä heikentävästi.

Alkoholi vaikuttaa pahimmillaan siten, että aivot eivät kasva normaalisti, ja keskushermoston toiminta häiriintyy. Sikiöajan alkoholialtistus aiheuttaa ylivilkkautta sekä muistin ja oppimisen häiriöitä vauvalle.

Alkoholin ja tupakan vaikutukset aivoihin saattavat tehdä vauvasta myös itkuisen, kärttyisen ja vaikeasti rauhoittuvan. Näitä asioita ei aina osata edes yhdistää odotusajan riskeihin.

Tupakka lisää muiden haittojen lisäksi keskenmenoriskiä.

Väärin käytetty lääkeaine voi puolestaan aiheuttaa pahimmillaan sikiölle aivovaurion. Kannattaa siis olla tarkkana lääkkeidenkin kanssa ja kysyä tarvittaessa neuvoa lääkäriltä.

Stressikin voi vaikuttaa vauvan aivoihin

– Turha stressaaminen tulee sitten kakkosena, Minna Huotilainen sanoo. Vauvaa odottavalle perheelle saattaa helposti kasautua kaikenlaista huolehdittavaa: taloushuolia, muuttuvia asumisjärjestelyjä, työpaineita ja huolta äidin ja vauvan hyvinvoinnista.

– Äidin stressi vaikuttaa lapsen aivoihin. Kunpa odottaja saisi pidettyä huomion uuden elämän synnyttämisessä. Se on ainutlaatuista, kaikki muu on maallista.

Pitkäkestoinen stressi lisää kortisolin eritystä, ja kortisoli on isoina annoksina haitallista hermosoluille. Stressihormonit voivat myös heikentää istukan verenkiertoa. Stressaantuneiden äitien vauvat voivat olla tavallista pienikokoisempia, arempia ja itkuisempia.

Lue myös:

6 keinoa: Näin tuet vauvasi aivojen kehitystä

Näin lapsen ajattelu kehittyy

Pitääkö vauvan kanssa harrastaa, lukea tai pysyä kotona? Aivotutkijan vinkit

Suunnitteletteko raskautta? Jättäkää molemmat alkoholi

Puolet alle 20-vuotiaista odottajista tupakoi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X