Raskaus 25.02.2016 Päivitetty 17.06.2021

Närästys ja raskaus ovat ikävä mutta yleinen yhdistelmä – näin helpotat vaivaa

Närästys on yleinen odottajan vaiva. Oloa voi parantaa ruokavaliolla, nukkumisasennon muuttamisella ja lääkkeillä. Närästys yleensä helpottaa raskauden loppuvaiheessa, kun vauva laskeutuu.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Närästys ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä

Närästys on yleinen odottajan vaiva, joka yleensä pahenee sitä mukaa, kun raskaus etenee ja lapsi kasvaa kohdussa. Kohtu aiheuttaa mahalaukkuun mekaanista painetta. Toisaalta alkuraskauden pahoinvoinnin aiheuttamaan toistuvaan oksenteluun liittyy usein närästystä.

Närästykseen on myös hormonaalisia syitä: raskauden aikana mahaportin sulkijalihas löystyy ja vatsalaukusta syntyy helpommin takaisinvirtausta.

Vaiva usein helpottaa hieman, kun raskaus etenee ja vauva laskeutuu kohdussa vähän ennen synnytystä.

Närästystä voi helpottaa ruokavaliolla

Närästys ja raskaus ovat ikävä yhdistelmä, jota voi yrittää helpottaa oikeanlaisella ruokavaliolla tai apteekkituotteilla:

  • Närästyksestä kärsivän kannattaa välttää ruoka-aineita, jotka usein aiheuttavat oireita. Näitä ovat käristetyt ja voimakkaasti maustetut ruoat, kaali, sipuli, kahvi, joillakuilla banaanikin.
  • Närästys pahenee yleensä heti ruokailun jälkeen. Tähän voi auttaa, jos syö vähän kerrallaan ja usein.
  • Toisilla hapanmaitotuotteet tai pelkkä maito saattavat rauhoittaa vatsaa.
  • Jos konstit eivät riitä, on olemassa vatsahapon eritystä estäviä lääkkeitä. Esimerkiksi voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia Rennie-tabletteja.

Raskaus ei estä kaikkien vahvempienkaan reseptilääkkeiden määräämistä, mutta joissakin tutkimuksissa vahva närästyslääkitys on yhdistetty lapsen astmariskiin.

Närästys vaihtelee eri asennoissa

Närästys pahenee yleensä vaakatasossa maatessa, ja etenkin keskellä yötä se voi olla kiusallinen vaiva. Sängyn pääpuolta kannattaa kohottaa ja kokeilla kylkiasentoa, jos vaiva ei anna nukkumisrauhaa. Närästys pahenee yleensä myös silloin, kun joutuu kumartumaan.

Odottajalla saattaa ilmetä myös äkkinäisiä ja poikkeavia vatsavaivoja. Tällöin on tärkeää erottaa toisistaan suolistoperäinen vatsakipu ja gynekologinen alavatsakipu. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos raskaus tuo uusia, poikkeavia ja kovia vatsakipuja.

Normaaleja mutta hämmentäviä vatsakipuja voivat sen sijaan olla esimerkiksi alkuraskauden vihlovat tuntemukset vatsan sivuilla, kun kohdun kannatinsiteet venyvät. Vihlaisut voivat olla yllättävän voimakkaitakin, ja ne huolestuttavat siksi usein odottajia – ikävä vaiva on kuitenkin yleinen ja normaali osa raskautta.

Lähteet: Asiantuntijahaastateltava, terveydenhoitaja Tuula Kangas Rovaniemen Ounasrinteen neuvolasta, Helsingin kaupungin Neuvolapalvelut. Tietoja närästyksestä täydennetty 17.1.2020.

Lue myös:

Tarkista, mitä lääkkeitä raskaus sulkee pois

10 noloa mutta normaalia raskausoiretta – kärsitkö sinäkin näistä salaa?

Keskustele: Mikä auttaa raskausajan närästykseen? Lääkitystä en voi käyttää

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X