Raskaus 12.01.2017 Päivitetty 04.08.2021

Nämä 6 asiaa raskaana oleva nainen haluaa kuulla

Raskaana oleva ei kaipaa kauhukertomuksia koliikista ja hirveistä synnytyksistä. Vatsan suuren koon taivastelun sijaan olisi mukavaa kuulla kehuja ulkonäöstään. Moni nainen toivoo, että raskauden lisäksi ihmiset kyselisivät myös muista kuulumisista. Lue, mitkä 6 asiaa raskaana olevalle naiselle pitäisi kertoa – ja mistä kannattaa vaieta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
Istock

1. Autan mielelläni vauva-arjessa!

Helppokin vauva voi työllistää äitiä yllättävän paljon. Kun vauva on itkuinen tai nukkuu huonosti, pienet arkiaskareet muuttuvat hankaliksi. Jos kotona on myös huomiota vaativa isosisarus, elämä voi tuntua toisinaan selviytymiskamppailulta.

Tulevalle äidille kannattaakin tarjota apua jo hyvissä ajoin. Älä pelottele häntä vauva-arjen raskaudella, mutta kerro, että autat häntä mielelläsi.

Esikoisen vanhemmat eivät aina hahmota, missä asioissa apu voi olla tarpeen. Avuntarjous kannattaa siis konkretisoida. Kerro, että voit ulkoiluttaa perheen koiraa, käydä kaupassa tai tulla hoitamaan vauvaa, jotta vanhemmatkin saavat nukkua.

Lue myös: Elina Tanskasen kolumni: Näitä neuvoja olisin kaivannut nuorena äitinä

2. Luota itseesi, neuvoja on niin paljon kuin neuvojiakin

Kukaan odottaja ei halua kuulla kaikista mahdollisista vaikeuksista, joita raskauteen ja vauva-aikaan voi liittyä. Tuleva äiti kaipaa rohkaisua, ja liian innokas neuvominen voi aiheuttaa stressiä.

Neuvojat eivät yleensä tarkoita pahaa. He kuvittelevat, että varoittelu auttaa äitiä valmistautumaan vauva-aikaan. Raskaana olevaa ei kuitenkaan saa pelotella pahimmilla koliikkitarinoilla, vaan hänen itseluottamustaan pitää vahvistaa.

Äiti viettää vauvavuoden aikana enemmän aikaa lapsensa kanssa kuin kukaan toinen. Hän huomaa pienimmätkin muutokset lapsessa, joten hän on ekspertti tämän hoitoon liittyvissä asioissa. Rohkaise äitiä luottamaan havaintoihinsa ja suhtautumaan kriittisesti keskustelupalstoihin ja kaikkitietäviin neuvojiin.

Keskustele: Tyhmimmät hyvää tarkoittavat neuvot raskaana oleville

3. Synnyttäjä saa Suomessa hyvää hoitoa

Nettikeskustelut antavat usein ymmärtää, että hyvin sujunut synnytys on poikkeus. Synnytykseen liittyvistä riskeistä huolimatta Suomi on kuitenkin turvallinen paikka synnyttää. Äitikuolemat ovat Suomessa harvinaisia, ja suomalaisnaiset saavat synnytyksessä pahoja repeämiä vähiten kaikista Pohjoismaista.

Vaikka oma synnytyksesi olisi ollut vaikea, mieti tarkoin, koska ja miten otat asian puheeksi. Synnytyskokemuksen jakaminen voi olla sinulle tärkeä tapa käsitellä asiaa. Raskaana oleva nainen ei kuitenkaan ole ehkä paras keskustelukumppani – varsinkaan, jos hän odottaa ensimmäistä lastaan tai pelkää synnytystä. Muista siis hyvä harkintakyky ja faktat, kun puhut synnyttämisestä.

Jos raskaana oleva tuttavasi haluaa kuulla vaikeasta synnytyksestäsi, muista mainita, että synnytykset ovat aina yksilöllisiä. Vaikka synnytys olisi hankala, kokemus voi olla voimauttava, jos se käsitellään äidin kanssa oikealla tavalla.

Lue myös: Lukijat kertovat: Näin selätin synnytyspelon

4. Imetys ja lapsenhoito ovat yksityisasioitasi

Vaikka sinulla olisi tiukkoja mielipiteitä imetyksestä ja vauvanhoidosta, älä tuputa niitä raskaana olevalle. Joskus imetys sujuu upeasti parikin vuotta, joskus se tyrehtyy jo sairaalassa. Osa perheistä haluaa hoitaa lapsiaan pitkään kotona, osa ei halua tai voi.

Nämä valinnat ovat jokaisen perheen omia. Monet asiat, kuten äidin jaksaminen ja arjen sujuminen vaikuttavat ratkaisuihin. Älä arvostele muiden valintoja tulevan äidin seurassa äläkä tyrkytä mielipiteitäsi hänelle. Rohkaise häntä luottamaan tässäkin asiassa itseensä.

Keskustele: Anoppi kommentoi imetystäni

5. Olet kaunis

Raskaana oleva ei tunne oloaan aina kovin viehättäväksi hikoillessaan ja puuskuttaessaan. Hän ei kuitenkaan kaipaa taivastelua vatsansa koosta tai vaappuvasta kävelytyylistään.

Raskausaikaan liittyy puuskutuksen lisäksi hehkua. Keltarauhashormonin erittyminen saa hiukset vahvistumaan ja kiiltämään, ja pyöreä vatsakumpu on suloinen.

Huomioi positiiviset muutokset äidin ulkonäössä sen sijaan, että ihmettelet, odottaako hän kolmosia, kun vatsa on niin valtava. Kehaise kivannäköisiä äitiysvaatteita äläkä pelottele naista raskauskiloilla ja kengän koon kasvamisella. Kehon muutokset ovat yksilöllisiä, eikä raskaana olevan kannata tuhlata energiaansa palautumisen murehtimiseen.

Keskustele: Ihmiset kommentoivat häiritsevästi raskausvatsaani

6. Mitä sinulle kuuluu?

Raskaana oleva nainen saa vastailla loputtomasti kysymyksiin turvotuksesta, ruokahalusta ja vauvan liikkeistä. On kohteliasta kysyä, miten raskaus on sujunut, mutta yhtä tärkeää on muistaa, että raskaana oleva nainen on muutakin kuin raskaana oleva nainen.

Kysy tulevalta äidiltä hänen muitakin kuulumisiaan. Miten töissä sujuu, mitä hän on tehnyt viime aikoina? Mitä mieltä hän on ajankohtaisista asioista? Osoita, että hän on ystäväsi, ja teitä yhdistävät asiat ovat edelleen olemassa, vaikka välissänne on kasvava vatsa.

Keskustele: En enää jaksa kysymyksiä, joita raskaana olevalta kysellään jatkuvasti!

Lähteet: Duodecim, Everyday Family, Huffington Post, Lääkärilehti

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X