Raskaus 17.03.2022

Negatiivinen suhtautuminen raskausuutiseen satuttaa – näin vastaat kommentoijalle

Läheisten tai kollegoiden ikävät kommentit satuttavat ja saattavat jopa häiritä omaa onnea tulevasta perheenlisäyksestä.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

On tavallista, että raskausuutinen saa perheen ulkopuolisetkin onnenkyyneliin, mutta joskus reaktio voi olla päinvastainen.

MLL:n vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka kannustaa käsittelemään ja kyseenalaistamaan möläyttelijän kommentteja.

”Kuka sinun työsi nyt hoitaa?”

”Taas, eikö yhdessä ole jo tarpeeksi?”

”Oliko se vahinko?”

Läheisten tai kollegoiden ikävät kommentit satuttavat ja saattavat jopa häiritä omaa onnea tulevasta perheenlisäyksestä. Tärkeää on, ettei ikäviäkään kommentteja sivuuta olankohautuksella.

– Negatiivisia kommentteja saadessa, kannattaa kommentoijalle kertoa, että hänen sanomisensa satutti. Näin vastapuolella on mahdollisuus ymmärtää, että ehkä heitoksi tarkoitettu kommentti ei ollutkaan sopiva ja pyytää anteeksi. Harvoin kukaan on kuitenkaan tahallaan ilkeä, Puusniekka huomauttaa.

Jos vastapuoli ei ystävällisen huomautuksen jälkeenkään ymmärrä muuttaa asennettaan, saattaa ongelma olla syvemmällä.

Taustalla voivat olla omat kielteiset kokemukset tai väärät olettamukset raskauteen, vanhemmuuteen ja lapsiin liittyen. Jos ihmisen seurassa on koko ajan ikävä olla, on hyvä harkita etäisyyden ottamista.

– Äidin pitkäaikainen stressitila saattaa vaikuttaa haitallisesti vauvaan. Siksi etenkin raskausaikana on hyvä huolehtia myös henkisestä hyvinvoinnista ja viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa on hyvä olla.

Lue myös: Yhtäkkiä äidit alkoivat raskautua sen sijaan, että he tulisivat raskaaksi – kieliasiantuntija arvelee, että taustalla on tarve tehdä sävyero

Laki on odottajan puolella

Vanhempainvapaasta on kerrottava töissä viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaalle jäämistä, jotta työnantajalla on aikaa esimerkiksi hankkia sijainen. Osa äideistä panttaa raskausuutisia viimeiseen asti, koska kertominen jännittää ylenpalttisen paljon.

– Työpaikan yleinen ilmapiiri vaikuttaa siihen, miten raskausuutisesta kertomiseen asennoituu. Jos työpaikalla on suhtauduttu negatiivisesti aiemmin jonkun toisen raskausuutisiin, voi kertominen jännittää.

– Tasa-arvolaki on kuitenkin hyvin selkeä. Sen perusteella ketään ei saa syrjiä raskauden tai perhevapaan takia, Puusniekka painottaa.

Jos syrjintää tai ilkeilyä kuitenkin ilmenee, on asia hyvä ottaa puheeksi oman esihenkilön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa.

Erohakemusta ei kannata ensimmäiseksi rustata, sillä se ei useinkaan ratkaise työpaikalla vallitsevaa ongelmaa vaan siirtää sitä.

– Paniikkiratkaisulle ei ole syytä vaan tilanne kannattaa selvittää omien voimavarojen mukaan.

Lue myös: Milloin kertoa raskaudesta ystäville ja työkavereille, entä työnantajalle?

Tasa-arvola jo kertoo, että ketään ei saa syrjiä raskauden tai perhevapaan takia.

Huolet on hyvä jakaa

Usein ikävät asiat kasvavat omassa mielessä suhteettoman suuriksi ja alkavat kiertää kehää. Siksi ikävistä kommenteista ja niiden aiheuttamista tuntemuksista on aina hyvä puhua.

Yksin ei kannata jäädä.

– Pelkkä puhuminen usein helpottaa ja auttaa jäsentämään omia ajatuksia. Jos ikävä tilanne töissä tai läheisen kanssa pitkittyy ja vaivaa mieltä, on asia ehdottomasti otettava esille jonkun toisen ihmisen kanssa.

Raskauteen positiivisesti suhtautuvat läheiset sekä samassa tilanteessa olevat vanhemmat ovat usein hyviä kuuntelijoita.

Äitiysneuvolassa ammattilaiset osaavat tukea odottajaa ja tarvittaessa ohjata myös neuvolapsykologin juttusille. Lähestyä voi myös perusterveydenhuollossa työskenteleviä psykiatrisia sairaanhoitajia. He auttavat ihmisiä hyvin monenlaisissa elämän haasteissa.

– Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on vanhempainpuhelin, vanhempainchat ja nettikirjepalvelu, jossa voi jokaisessa lähestyä koulutettua vapaaehtoista erilaisissa vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä, Puusniekka neuvoo.

Lue myös: Raskaudesta kertominen onnistuu ultrakuvalla Facebookissa, mutta muitakin tapoja löytyy – 10 suloista vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X