Odottaja, älä jätä näitä oireita huomioimatta! 10 + 1 syytä hakeutua lääkäriin
Jatkuva jano, päänsärky, pahoinvointi... Odottajan vaivat voivat olla moninaisia. Mutta mistä oireista odottajan kannattaa oikeasti huolestua? Listasimme syyt, joiden takia kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.
Raskaana oleminen saattaa välillä tuntua pelkältä kieltolistojen noudattamiselta ja uhkakuvien maalailulta. Ei saa syödä pakastevadelmia eikä varsinkaan haistaa homejuustoa, älä nuku kyljellään/vatsallaan/selällään…
Kauhukuvien keskellä on hyvä pitää oma pää kylmänä ja maalaisjärki lähettyvillä, mutta kaikkia oireita ei pidä sivuuttaa olankohautuksella. Tässä 10 +1 oiretta, jotka kannattaa ottaa vakavasti.
1. Vauvan liikkeet vähenevät
Vauvan persoona tulee esiin jo äidin mahassa. Toiset jytäävät kohdussa lähes tauotta, toiset taas liikkuvat hillitymmin. Raskauden edetessä opit tuntemaan oman vauvasi tavan liikehtiä.
Jos 21. raskausviikon jälkeen huomaat selkeän muutoksen vauvan virkeydessä tai liikkeissä, on syy vaisuun käytökseen hyvä tarkistaa pikaisesti.
2. Jatkuvat tai äkilliset kovat vatsakivut
Alkuraskaudessa erilaiset alavatsakivut ja krampit ovat aika tavallisia – kohdun kasvaminen aiheuttaa monille odottajille epämiellyttäviä jomotuksia. Alavatsakivut tai kovat krampit raskauden myöhemmässä vaiheessa saattavat kuitenkin olla oire jostain vakavammasta. Etenkin jos kivut jatkuvat tai voimistuvat, niiden aiheuttaja kannattaa selvittää.
3. Kirvely virtsatessa
Virtsarakontulehdus saattaa iskeä myös raskauden aikana, eikä vauva suojaa sukupuolitaudeiltakaan. Jos vessakäynnit aiheuttavat kipua, tai jos niihin liittyy kuumetta tai selkäkipua, ota yhteyttä lääkäriin.
4. Jatkuva pahoinvointi
Alkuraskauden pahoinvointi helpottaa yleensä 12.–14. raskausviikolla. Jos kuvotus ja oksentelu kiusaavat vielä keskiraskaudenkin aikana, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa. Saattaa olla, että kuulut niihin muutamiin harvoihin epäonnekkaisiin, jotka oksentelevat koko raskauden alusta loppuun asti. Pahoinvoinnin syy kannattaa kuitenkin varmistaa, eikä siihen saisi koskaan liittyä kuumetta tai kipuja.
5. Verinen tai kirkas vuoto
Pieni tiputteluvuoto alkuraskaudessa on melko tavallista. Joillekin tulee muutamat normaalin oloiset kuukautisetkin hedelmöittymisestä huolimatta. Myöhemmin raskauden aikana veristä vuotoa ei pitäisi enää esiintyä. Etenkin jos äkillinen vuoto on tuoreen punaista, ota heti yhteys lääkäriin. Kirkas vetinen vuoto saattaa olla lapsivettä, jota ei tulisi tihkua ollenkaan. Tällainen vuoto on heti tarkistettava lääkärillä.
Muista kuitenkin, että lirahduksen syynä saattaa olla myös vaikkapa nauramisen seurauksena karannut pissa. Tällainen satunnainen vuoto on täysin normaalia, joskin hieman kiusallista.
6. Näköhäiriöt
Alkuraskaudessa saattaa esiintyä heikotusta, joka liittyy yleensä verensokerin tai -paineen heittelyyn. Missään vaiheessa raskautta heikotukseen ei saisi kuitenkaan kuulua näköhäiriöitä. Jos näkösi sumenee, heikkenee, näet täpliä, sahalaitakuvioita tai välähdyksiä, hakeudu heti lääkärin vastaanotolle. Kyse saattaa olla vaarallisesta raskausmyrkytyksestä.
7. Jatkuva jano
Alkuraskauden aikana jotkut odottajat ovat kovin janoisia ja vesi onkin silloin paras janojuoma. Loppuraskauden aikana vedenkulutukseen kannattaa kiinnitää huomiota. Jos yhtäkkiä himoitset litratolkulla juomaa, hakeudu lääkäriin. Jano saattaa olla oire esimerkiksi raskausajan diabeteksesta.
8. Äkillinen turvotus
Äkillinen kasvojen, jalkojen ja käsien turvotus voi olla merkki munuaisten toimintahäiriöstä ja vaarallisesta raskausmyrkytyksestä. Hakeudu viipymättä lääkäriin!
9. Jatkuva päänsärky
Alkuraskauden hormonimylläkkä saattaa aiheuttaa päänsärkyä joillekin naisille. Jumiutuneet niskat taas aiheuttavat jomotusta, olitpa raskaana tai et. Hormonipäänsäryn tulisi helpottaa itsestään muutaman tunnin kuluessa ja niskojen jäykkyyttä voi yrittää ensin tutkia hieromalla. Kuitenkin jatkuva kova tai voimistuva päänsärky on aina syytä ottaa puheeksi lääkärin kanssa.
10. Kova kutina
Vauvamahan kasvaessa iho joutuu koville ja kiristyvää nahkaa alkaa helposti kutittaa. Ihon venymisestä johtuvat kutkat talttuvat kuitenkin voiteilla, kun taas jatkuva kutina saattaa olla vakava maksan toimintahäiriöstä johtuva raskaushepatoosin oire.
+1: Olet varma, että jotain on vialla!
Kukaan muu ei tunne vartaloasi ja sisällä kasvavaa vauvaasi paremmin kuin sinä itse. Luota siis intuitioosi. Vaikka et osaisi sanoa, mistä on kyse, lapsen vointi kannattaa aina tarkistaa, jos sinusta tuntuu, ettei kaikki ole kohdallaan.
Lähteet: Kidspot, Vau.fi, Terve.fi
Lue myös:
Hormonit raskausaikana – 6 faktaa, jotka odottajan on hyvä tietää
Vaivaako raskauspahoinvointi? Näin voit helpottaa oloasi
Raskaus tuo mukanaan pelkoja – näin pidät odotushuolet kohtuullisina
Jaa oma kokemuksesi