Raskaus 27.03.2017 Päivitetty 29.01.2021

Odottajan ylipaino on riski myös syntyvälle vauvalle

Odottajan ylipaino lisää raskausdiabeteksen ja verenpaineen nousun riskiä. Vauva voi myös kasvaa kohdussa tavallista suuremmaksi, mikä voi vaikeuttaa alatiesynnytystä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Ylipaino ennen raskautta nelinkertaistaa raskausdiabeteksen riskin, ja lihavuus (painoindeksi 30 tai sen yli) viisinkertaistaa riskin. Siihen, puhkeaako raskausdiabetes, vaikuttaa painon lisäksi myös perimä.

Pre-eklampsian eli raskausaikaisen verenpaineen nousun riski on ylipainoisilla kaksinkertainen. Pre-eklampsia (”raskausmyrkytys”) tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli tason 140/90 mmHg, ja virtsaan erittyy valkuaista.

Päänsärky, ylävatsakipu ja turvotus voivat olla pre-eklampsian oireita.

Ylipainoisella odotusajan painonnousun tulisi jäädä pieneksi

Riskejä voi koettaa vähentää pitämällä odotusajan painonnousun kohtuullisena. Painonhallinnassa auttavat säännöllinen ateriarytmi ja liikunta; neuvolan terveydenhoitajalta saa myös ohjeistusta odotusajan ylipaino-ongelmiin. Omien ruokailutottumusten pohtiminen kannattaa, sillä tottumukset siirtyvät herkästi myös lapselle.

Normaalipainoisen odottajan (painoindeksi alle 24,9) painonnousuksi suositellaan raskausaikana 11,5–16 kiloa. Kun painoindeksi on 25–29,9, painonnousuksi suositellaan 7–11,5 kiloa.

Jos painoindeksi on 30 tai sen yli, tavoitteena on 5–9 kilogramman painonnousu koko odotusaikana.

Näin ehkäiset lapsen ylipainoa

Synnytyksessä voi tulla ongelmia

Ylipaino voi vaikeuttaa alatiesynnytystä siksi, että ylipaino kasvattaa sikiön makrosomian eli liikakasvun riskiä. Makrosomiset vauvat ovat syntyessään yli 4,5-kiloisia.

Lapselle voi tulla loppuraskaudessa hapenpuutetta ja ulosauttaminen voi synnytyksessä olla hankalaa. Keisarileikkaukseen päätyminen onkin yleisempää ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla odottajilla.

Synnytyksen yhteydessä käytettävä kivunlievitys voi myös joskus epäonnistua ylipainon vuoksi; esimerkiksi epiduraalipuudutuksen pistäminen on vaikeampaa, jos synnyttäjällä on runsaasti ylipainoa.

Raskausajan ultraäänikuvauksissakin voi olla ongelmia, jos odottaja on kovin ylipainoinen.

Ylipaino altistaa vastasyntyneen komplikaatioille

Ylipainoisten äitien lapset tarvitsevat tavallista useammin hoitoa alhaisen verensokerin vuoksi. Riskinä voi olla myös synnytyksenaikainen hapenpuute.

Jos syntyvän lapsen ulosauttaminen on vaikeaa, hänelle voi tulla vammoja, kuten olkapunosvaurio.

Reippaasti ylipainoisilla odottajilla kohtukuoleman riski on yli kaksinkertainen lievästi ylipainoisiin verrattuina. Tavallista suuremmalle sikiökuoleman riskille ei ole toistaiseksi löydetty selitystä.

Lähteet: Tarja Kinnusen artikkeli raskausajan painonnoususta (Duodecim)
Aila Tiitisen artikkeli pre-eklampsiasta (Duodecim)

Näin estät lihomisen raskausaikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X