Raskaus 09.05.2016 Päivitetty 15.06.2021

Äidin masennuslääkitys voi pidentää sikiön napanuoraa

Masennuslääkkeitä raskauden aikana käyttäneen äidin lapsella voi olla muita vastasyntyneitä pitempi napanuora, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Pitkä napanuora voi heikentää sikiön verenkiertoa ja altistaa hapenpuutteelle raskauden tai synnytyksen aikana.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Äidin masennuslääkityksen yhteys sikiön napanuoran pituuteen on selvinnyt juuri julkaistusta Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksesta.

Selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien eli SSRI-lääkkeiden yhteys napanuoran pituuteen havaittiin nyt ensimmäistä kertaa. SSRI-lääkkeet ovat masennuslääkkeistä eniten käytettyjä.

Masennuslääke lisännee sikiön liikkumista

Napanuoran venyminen voi johtua siitä, että SSRI-lääkkeet saattavat lisätä sikiön liikkumista kohdussa.

– Napanuoran pituuteen vaikuttaa se, kuinka paljon kehittyvä sikiö liikkuu. Sikiön liikkuessa napanuoraan kohdistuu venytystä, joka aiheuttaa napanuoran pitenemisen, kertoo tutkimuksen tekemiseen osallistunut tohtorikoulutettava Julia Kivistö.

Raskaudenaikaisesta masennuksesta kärsii eri arvioiden mukaan 7–19 prosenttia odottajista, ja heistä arviolta 7–9 prosenttia käyttää raskauden aikana masennuslääkkeitä.

Lue lisää: Raskausmasennus –  jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

Sitalopraami lisäsi napanuoran pituutta

Tutkimuksessa oli mukana yli 24 000 naista, jotka synnyttivät Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuosien 2002 ja 2012 välisenä aikana.

Masennuslääkkeitä käytti raskauden aikana 1,7 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Heistä valtaosa käytti SSRI-lääkkeitä, ja tavallisin SSRI-lääke oli sitalopraami, jota käytti 217 odottajaa. Sitalopraamia sisältävien lääkkeiden kauppanimiä ovat esimerkiksi Sepram ja Citalopram.

Sitalopraamia raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsilla oli syntyessään pitemmät napanuorat kuin muilla.

Hoitamaton masennuskin on riski

SSRI-lääkkeitä käyttäneiden äitien vastasyntyneet saivat matalia kuntopisteitä ja joutuivat tehohoitoon kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut. Nämä seikat selittynevät ainakin osittain äidin masennuksella.

– Sekä hoitamaton masennus että masennuksen lääkehoito aiheuttavat muutoksia raskauden kulkuun ja synnytykseen. Tämän vuoksi hoitovaihtoehtojen miettiminen yksilöllisesti on ensisijaisen tärkeää, Julia Kivistö toteaa.

Keskustele:
Raskausajan masennusta?
Raskaus ja masennuslääkkeet

Lähde: Julia Kivistö, Soili M. Lehto, Katja Halonen, Leena Georgiadis & Seppo Heinonen. Maternal Use of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Lengthening of the Umbilical Cord: Indirect Evidence of Increased Foetal Activity—A Retrospective Cohort Study. Plos One 4/2016.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X