Raskaus 13.09.2015 Päivitetty 03.08.2021

Onko alkoholista haittaa alkuraskaudessa?

Apua, join viiniä, kun en vielä tiennyt olevani raskaana! Monen odottajan huoli on yleensä aiheeton. Lue lisää.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Colourbox

”Tein tänään positiivisen raskaustestin ja nyt pelottaa tosi paljon, kun se ilmoitti, että viikkojakin olisi jo yli viisi. Olen siis käynyt baarissa tosi monia kertoja ja juonut suuria määriä alkoholia… Kuinka suurella todennäköisyydellä minulle tulee FAS-lapsi, tai ylipäänsä onko sikiö kerennyt vahingoitua?”

Erään Kaksplus.fi:n keskustelufoorumissa avautuneen tulevan äidin ajatukset alkoholinkäytöstä alkuraskauden aikana ovat tuttuja monelle. Huoli on kuitenkin useimmiten turha. Jos äiti on raskaudesta tietämättä sattunut ennen kuukautisten poisjääntiä juhlimaan railakkaammin, syytä hysteriaan ei ole. Raskaus on niihin aikoihin vasta alkiorakkulavaiheessa.

Suomessa ei suositella lasillistakaan raskausaikana

Ei kannata haaskata energiaa murehtimalla viinilasillista, jonka joi, ennen kuin tiesi olevansa raskaana. Sen sijaan kannattaa muistaa, ettei jatkossa raskauden aikana ole suositeltavaa käyttää  alkoholia tai muita päihteitä.

Eräiden tutkimusten mukaan alkuraskaana oleva nainen voisi juoda jopa kahdeksan alkoholiannosta viikossa ilman, että siitä olisi sikiölle haittaa. Suomalaisen suosituksen mukaan turvallisia rajoja alkoholinkäytölle raskausaikana ei kuitenkaan ole.

Alkoholi ja sikiö

Äidin veressä kiertävä alkoholi läpäisee helposti istukan ja kulkeutuu sikiöön. Jo puolen tunnin kuluttua juoman nauttimisesta sikiön veren alkoholipitoisuus on likimain sama kuin äidin veressä.

Mitä runsaammin ja useammin äiti alkoholia käyttää, sitä suurempia ovat muun muassa keskenmeno- sekä sikiön kromosomi- ja epämuodostumariskit. Alkuraskaudessa vaarat liittyvät sikiön sydämen, munuaisten, virtsateiden, luuston ja nivelten kehitykseen. Keski- ja loppuraskaudesta toistuva juominen lamaannuttaa kudosten kehitystä ja hidastaa sikiön kasvua.

Jos äiti juo päivittäin 2 – 3 tai viikonloppuisin yhteensä 10 – 20 alkoholiannosta, lapselle voi kehittyä ns. fetaalialkoholi- eli FAS-syndrooma.

Fas-syndrooma

Fas-syndrooma hidastaa sikiön kasvua ja aiheuttaa tälle poikkeavat kasvonpiirteet, neurologisia, henkisiä ja motorisia kehityshäiriöitä, pahimmillaan vaikean kehitysvammaisuuden.

Lähde: Hus

Lue lisää: Haluatko tulla raskaaksi? Älä käytä alkoholia ovulaation aikana!

Näin lopetat tupakoinnin

Kaksplus testasi alkoholittomat viinit

Keskustele: Juotko alkoholia raskausaikana?
Keskustele: Raskaus ja miehen alkoholinkäyttö

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X