Lapsen terveys 03.01.2017 Päivitetty 11.06.2021

Influenssa ja raskaus: rokotteen ottaminen kannattaa

Raskaana olevan kannattaa ottaa influessarokote, koska raskaus lisää selvästi influenssan vakavan taudinkuvan vaaraa. Tauti lisää myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Raskaana olevan influenssapotilaan sairaalahoitoon joutumisen riski on seitsenkertainen muun väestön riskiin verrattuna.

Sairaalassa hoidetuista odottajista, joilla oli influenssa, yli viidennes joutui tehohoitoon vuonna 2009. Syytä siihen, miksi odottajilla on keskimääräistä useammin vaikea taudinkuva, ei tiedetä. Taustalla voivat olla odotusajan muutokset immuunipuolustukseen sekä kehon fysiologiset muutokset.

Suurimmillaan vaikeaan influenssainfektioon sairastumisen riski on 20. raskausviikon jälkeen.

Lue myös: Näin hoidat lapsen influenssan

Raskaus altistaa keuhkokuumeelle

Odotusajan influenssainfektio hidastaa tutkitusti sikiön kasvua ja lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Raskaus altistaa myös influenssan vakaville jälkitaudeille, kuten keuhkokuumeelle. Olemassa on myös useita eri tutkimuksia raskauden aikaisen influenssan ja syntyvän lapsen psyykkisten ongelmien yhteydestä.

Kaikkien raskaana olevien kannattaisikin ottaa kausi-influenssarokotus. Rokotetun äidin vasta-aineet siirtyvät istukan kautta sikiöön ja suojaavat lasta myös tämän ensimmäisten elinkuukausien ajan. Vasta-aineiden aktiivinen kuljetus istukan läpi alkaa 17. raskausviikolla, lisääntyy raskauden viimeisellä kolmanneksella ja kiihtyy raskauden loppua kohti.

Influenssaan löytyy viruslääke

Influenssa on virustauti, joten antibiootit eivät tehoa siihen. Hoitoon on sen sijaan olemassa kaksi viruslääkettä, oseltamiviiri ja tsanamiviiri, ja näistä raskauden aikana voidaan käyttää Pharmaca Fennica -lääketietokannan  mukaan oseltamiviiria. Tsanamiviirin turvallista käyttöä ei raskausaikana ole voitu osoittaa.

Oseltamiviirin käytöstä päättää lääkäri. Lääke voi lyhentää taudin kestoa päivällä tai parilla sekä vähentää bakteerijälkitautien, kuten keuhkokuumeen ja korvatulehduksen riskiä. Todennäköisesti lääke vähentää myös influenssaan liittyviä sydän- ja aivohalvauksia, mikä on erityinen syy hoitaa riskiryhmiin kuuluvia muita herkemmin viruslääkkeellä.

Lähteet: THL, Potilaan lääkärilehden artikkeli Influenssarokotus on tärkeä suoja raskausaikana ja HUS:n teratologisen tietopalvelun artikkeli Raskaus, nuha, yskä ja kuume, infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumion artikkeli Influenssa (Terveyskirjasto).

Täydennetty 18.11.2020: Lisätty tietoa yhteydestä psyykkisiin sairauksiin.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X