Raskaus 28.07.2013 Päivitetty 06.09.2021

Napanuora yhdistää vauvan äitiin – tiesitkö nämä mielenkiintoiset faktat napanuorasta?

Napanuora yhdistää sikiön odottavaan äitiin ja sillä on tärkeä rooli ravintoaineiden kuljettajana. Tiesitkö, että napanuora on usein myös vauvan ensimmäinen lelu? Lue mielenkiintoiset faktat napanuorasta ja sen toiminnasta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Napanuora alkaa kehittyä jo pari viikkoa hedelmöityksestä. Raskausviikon 4 aikana alkio yhdistyy kehittyvään istukkaan pienen varren voimin. Tästä varresta kehittyy napanuora, ja raskauden edetessä lapsi saa äidin veren ravintoaineet sen kautta.

Varsinainen napanuora kehittyy alkeisnaparenkaasta, joka muotoutuu toisen raskauskuukauden alussa. Raskausviikolla 7 napanuora on täysin muodostunut. Sen kautta lapsi saa kaiken tarvitsemansa hapen ja ravinnon. Myös lapsen tuottamat kuona-aineet kulkeutuvat pois sen kautta. Koska lapsen vatsassa ei vielä ole tilaa, suolisto kehittyy tässä vaiheessa napanuoran sisällä.

Napanuora voi olla lähes metrin mittainen

Kun sikiö kasvaa, myös napanuora venyy pituutta, mutta se on täydessä mitassaan vasta raskausviikolla 35. Silloin se on pituudeltaan noin keskimäärin 50-senttinen.

Napanuorat ovat kuitenkin yksilöllisiä: se voi olla pitkä tai lyhyt ja ohut tai paksu. Pisimmillään se voi olla lähes 100 senttimetriä pitkä.

Kierteinen, hyytelömäinen ja joustava

Napanuora on kuin kaksisuuntainen putkisto, joka kuljettaa sikiölle välttämättömät ja tarpeettomat aineet ja kaasut oikeisiin osoitteisiin.

Se liittää tulokkaan sikiönpuoleiseen istukkaan, ja se sisältää kolme tärkeää ”putkea”. Napalaskimo tuo istukasta lapselle hapekasta ja ravinteikasta verta, ja kaksi napavaltimoa vie veren sikiöstä istukkaan hapettumaan. Valtimot kuljettavat myös hiilidioksidin ja kuona-aineet sikiöstä istukan villuksiin, joissa kaasujen ja aineiden vaihto äidin ja sikiön välillä tapahtuu.

Rakenteeltaan sormenpaksuinen nuora on kierteinen, kuoreltaan hyytelömäinen, joustava ja pidempi kuin sen sisältämät laskimo ja valtimot. Tämä on tarkoituksenmukaista, jotta tärkeät suonet eivät milloinkaan joudu liian kireälle lapsivedessä mylläävän sikiön vauhdissa.

Napanuora on vauvan ensimmäinen lelu

Ultraäänitutkimuksissa on havaittu, että vauvat pitelevät napanuoraa mieluusti kädessään. Napanuoraa voikin kutsua vauvan ensimmäiseksi leluksi. Vauva leikkii kohdussa napanuoralla, koskettelee, imee ja puristelee sitä.

Osa vauvoista syntyy niin, että napanuora on kietoutunut kaulan, käden tai kehon ympärille. Yleensä sen kietoutumisesta lapsen ympärille ei ole suurempaa haittaa, mutta joskus se voi aiheuttaa vaaratilanteita synnytyksessä.

Napanuoraan voi myös tulla solmu, kun vauva suorittaa kohdussa akrobaattisia liikkeitään. Yleensä solmu havaitaan vasta synnytyksen jälkeen, eikä sitä ole haittaa raskauden etenemiselle. Joissakin tapauksissa sikiölle saattaa syntyä ohimenevä ahdinkotila synnytyksessä, kun solmu kiristyy ponnistusvaiheessa. Useimmiten sikiöt, joiden napanuorassa on solmu, kärsivät kuitenkin vain hetkellisesti solmun aiheuttamista ongelmista synnytyksen aikana ja toipuvat pian syntymänsä jälkeen.

Napanuoran katkaiseminen ja napatynkä

Synnytyksen jälkeen tukihenkilö saa halutessaan leikata napanuoran. Kätilö neuvoo ensin desinfioimaan kädet, ja sen jälkeen tukihenkilö leikkaa kätilön ohjaamana napanuoran poikki.

Esimerkiksi WHO suosittelee, että napanuora saisi olla syntymän jälkeen vähintään minuutin kiinni vauvassa ennen kuin se katkaistaan.

Erään ruotsalaistutkimuksen mukaan nelikuisilla vauvoilla oli suurempi ferritiiniarvo ja harvemmin raudanpuutosta, jos napanuora oli katkaistu aikaisintaan kolmen minuutin kuluttua syntymästä.

Napanuorasta jää vauvan napaan kiinni pieni napatynkä, jonka ympärystä tulee puhdistaa huolellisesti pumpulipuikolla pari kertaa päivässä sen putoamiseen asti. Suurimmalla osalla vauvoista tynkä tippuu ensimmäisen viikon jälkeen.

Lue myös:

Istukka – Raskausajan ihmeellinen elin on odotukselle välttämätön

Lapsivesi on vauvan hyvinvoinnin ehto – Miten tunnistaa tihkuminen tai lapsiveden meno?

Kohdun kasvukivut voivat säikäyttää – Mistä kivut ja nipistely johtuvat?

Artikkeli päivitetty 9.11.2020. Lisätty tietoa napanuoran ominaisuuksista.

Lähteet: Duodecim, Lääkärilehti, HUS.fi, TAYS.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X