Raskaus 24.05.2016 Päivitetty 28.08.2023

Toistuva keskenmeno: Syyn selvittäminen ja hoito on tärkeää

Keskenmenon syyn selvittäminen voi parantaa uuden raskauden ennustetta.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Suomessa keskenmeno johtaa tutkimuksiin yleensä vasta kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen.

– Kansainvälinen suositus on kuitenkin aloittaa tutkimukset jo kahden keskenmenon jälkeen, sanoo Lapsettomuusklinikka Dextran lääketieteellinen johtaja, LL Eero Varila.

Keskenmenon syy on hänen mukaansa hyvä tutkia jo yhden keskenmenon jälkeen, jos ultraäänitutkimuksessa on näkynyt normaalisti kehittynyt sikiö ja keskenmeno on tapahtunut 10. raskausviikon jälkeen.

Jopa puolet keskenmenoista johtuu geenivirheestä

Naisen iän myötä geenivirheiden riski kasvaa, koska yhä useammat munasolut ja siten myös alkiot ovat poikkeavia. Noin puolet keskenmenoista johtuu alkion tai sikiön geneettisistä vioista.

– Geenivirheitä voidaan tutkia ottamalla näyte keskenmenneestä kudoksesta. Saamme vastauksen kudosnäytteestä yleensä viikossa, kertoo geneetikko, IVF-biologi Noora Sirkkanen Dextrasta.

Jos tulos on poikkeava, kyse on usein satunnaisesta poikkeavuudesta, eikä sikiöllä olisi ollut elämän edellytyksiä.

– Seuraavan raskauden ennuste on näissä tapauksissa yleensä hyvä. Jos taas keskenmennyt sikiö on geneettisesti normaali, seuraavan raskauden ennuste on huonompi. Tässä tilanteessa keskenmenon syy tulisi selvittää ja hoitaa, jos mahdollista, ettei tilanne toistu seuraavassa raskaudessa, Eero Varila toteaa.

Keskenmenolle altistava vika voi piillä myös ihmisen kromosomeissa, vaikka hän olisi muuten terve. Tällöin keskenmeno voidaan estää tutkimalla alkioiden kromosomit ennen raskauden alkamista. Tutkimus voidaan tehdä vain koeputkihedelmöityshoidon yhteydessä.

Istukkaan liittyvät syyt voivat aiheuttaa keskenmenoja

Toistuvista keskenmenoista noin joka viides aiheutuu istukan kehitystä säätelevien tekijöiden poikkeavuuksista. Jos naisella on kohonnut verisuonitukoksien riski, istukka voi kehittyä huonosti tai sen verenkierto voi estyä.

Verisuonitukosten riski voi johtua veren hyytymistekijöiden virheistä, tietyistä sairauksista tai antifosfolipidivasta-aineista. Fosfolipidit ovat proteiineja, jotka liimaavat kudoksia toisiinsa; jos vasta-aineita löytyy, solut eivät kykene liittymään kunnolla toisiinsa, mikä estää istukan muodostumista.

Ennaltaehkäisevä hepariinihoito voi parantaa raskauden ennustetta, kun veren hyytymätekijöissä on virheitä.

Lue myös: Miksi raskaus meni kesken? Nämä ovat keskenmenon yleisimmät syyt

Kohdun väliseinä lisää keskenmenon riskiä

Kohdun ylimääräinen väliseinä haittaa merkittävästi raskauden kehitystä. Ilman väliseinän poistoa vain 20 prosenttia näistä raskauksista päättyy synnytykseen. Kun väliseinä poistetaan, synnytyksiä on yli 80 prosentilla.

Kohdun lihaskasvaimet ja polyypitkin ovat varsin yleisiä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, mutta niiden vuoksi raskaus keskeytyy harvoin.

Lue myös: Keskenmeno ja sen oireet

Hoitamaton diabetes heikentää raskauden ennustetta

Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes lisää selvästi keskenmenon riskiä.

– Diabeteksen lisäksi myös kilpirauhasen vajaatoiminnalla voi myös olla yhteys keskenmenoon. Siksi sokeriarvot ja kilpirauhasen toiminta tulisi aina selvittää, kun naisella on toistuvia keskenmenoja, Eero Varila sanoo.

Keltarauhashormonin puute sen sijaan johtaa harvoin keskenmenoon. Joskus keltarauhashormonilisästä voi kuitenkin olla hyötyä.

Lue myös: Puhkesiko raskausdiabetes? Näin hoidat sen hyvin

Hylkimisreaktio on hyvin harvinainen keskenmenon syy

Monet luulevat, että jopa valtaosa keskenmenoista johtuu hylkimisestä.

– Pelätään, että puolisoiden kudostekijät eivät sovi yhteen, mutta tämä luulo on väärä, Eero Varila toteaa.

Tietyt autoimmuunisairaudet, kuten akuutti reuma, voivat kuitenkin aktivoida hylkimisreaktion. Kortisonihoidosta voi olla hyötyä autoimmuunisairauksista johtuvien keskenmenojen ennaltaehkäisyssä.

Joskus kohdun ominaisuudet sallivat sen ottaa vastaan geneettisesti virheellisiäkin alkioita, mikä ei ole normaali tilanne. Näillä naisilla raskaus alkaa helposti, mutta se menee myös helposti kesken.

– Tällöin saadaan apua koeputkihedelmöityksestä, jossa päästään valitsemaan terve alkio, Varila kertoo.

Keskenmenon syy voi jäädä tuntemattomaksi

Neljäsosalle keskenmenoista ei löydy selkeää syytä huolellisista tutkimuksista huolimatta. Selittämättömissä keskenmenoissa voi olla apua Intralipid-immunoterapiasta, josta on saatu tutkimuksissa lupaavia tuloksia.

Voimakas stressi voi lisätä keskenmenon riskiä. Lasta toivovien ja keskenmenoista kärsivien olisikin hyvä vähentää stressiä, mikä voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

– Raskausaikana paras keino vähentää stressiä keskenmenoja kokeneilla on seurata raskautta huolellisesti. Ultraääni on nopea ja helppo tutkimusmenetelmä, josta ei ole haittaa sikiölle, Varila sanoo.

Henkinen tuki on tärkeää

Keskenmenoista kärsivät voivat lohduttautua sillä, että kahdenkin keskenmenon jälkeen raskaus johtaa synnytykseen keskimäärin 80 prosentilla, ja vielä neljänkin keskenmenon jälkeen puolella naisista.

Keskenmenoihin liittyy paljon turhaa syyllisyyttä, sillä valtaosa keskenmenoista ei olisi estettävissä mitenkään.

Joskus toistuvien keskenmenojen syy paljastuu sellaiseksi, että ennuste on huono hoidoista huolimatta. Huonon ennusteenkin tunnistaminen on kuitenkin tärkeää, jotta odotukset olisivat realistisia.

Lue myös: Suru keskenmenon vuoksi – näin selviät siitä

Keskustele:

Myöhäinen keskenmeno rv 12:n jälkeen

Keskenmeno ja elämä sen jälkeen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X