Osalla odottajista on liikaa lapsivettä – Niina, 22: ”Vatsan koko on valtava, ja olo on aika tukala”
Runsas lapsivesi on aina aihe lisätutkimuksiin, sillä sen seuraukset voivat olla vakavia.
Niina Mantere, 22, sai raskausviikolla 31 tietää, että hänen kohdussaan oli liikaa lapsivettä.
Niina oli kärsinyt koko yön epämiellyttävästä tunteesta ja alavatsakivuista. Aamua kohden kipu vain paheni, eikä Panadolista ollut hyötyä. Kävely oli myös alkanut tuntua haastavalta alavatsaan kohdistuvan paineen vuoksi. Kätilön kehotuksesta Niina lähti käymään äitiyspoliklinikalla.
Lääkärin ultraäänitutkimuksessa huomattiin, että Niinalla oli paljon lapsivettä – niin hurjasti, että maallikkona Niina itsekin huomasi sen laitteen ruudulta. Vauvalla näytti onneksi olevan kaikki kunnossa.
Pieni osa, arviolta noin kaksi prosenttia odottajista, kärsii liiasta lapsivedestä.
Lapsivettä on liikaa, jos ultraäänikuvasta näkyy, että vettä on yli kahdeksan senttiä sellaisessa kohdassa kohtua, jota vauva ei parhaillaan kosketa. Normaali veden syvyys olisi 3–8 senttiä.
– Äidit pärjäävät vielä tuollaisen vesimäärän kanssa, mutta jos vettä alkaa olla 10–12 senttimetriä, jokainen odottaja kyllä huomaa, että raskaudessa on nyt jotain poikkeavaa, kertoo HUSin synnytysten ja päivystystoiminnan linjan johtaja, osastonylilääkäri Aydin Tekay.
Kohtu on tyypillisesti iso ja pinkeä ja voi kasvaa nopeasti, jos lapsivettä on liikaa. Lisäksi äidin olo on usein epämukava ja nukkuminen voi olla vaikeaa, kun hyvää asentoa ei tahdo löytyä.
Liikaa lapsivettä: syy voi löytyä äidistä tai vauvasta (tai jäädä mysteeriksi)
Liika lapsivesi todetaan ultraäänen avulla, mutta kokenut neuvolan terveydenhoitajakin voi jo kohtua tunnustelemalla aavistaa, ettei lapsiveden määrä ole normaali.
– Kokemuksen kautta oppii, miten kädet yleensä osuvat sikiön osiin: onko sikiö käden ulottuvilla vai matkan päässä, Tekay sanoo.
Liian suuri veden määrä voi myös tulla ilmi, jos kohdun mitta eli sf-mitta on tavallista suurempi, eikä asiaa selitä esimerkiksi monikkoraskaus tai se, että vauva todettu isokokoiseksi.
Jos epäilys liiasta lapsivedestä herää, odottaja saa ensin lähetteen äitiyspoliklinikalle, jossa asia varmistetaan ultralla. Lisätutkimuksiin ryhdytään aina, jos vettä havaitaan olevan liikaa.
Liika lapsivesi voi johtua hyvin monesta eri syystä. Ensin selvitetään, onko sikiön rakenteissa jotain poikkeavaa.
– Vettä alkaa luonnollisesti kertyä esimerkiksi silloin, jos sikiö ei pysty jostain syystä nielemään vettä, hänen ruokatorvensa on kehittymätön tai hänellä on suolistossaan tukos.
Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, seuraavaksi suljetaan pois geneettiset häiriöt ja kromosomihäiriöt, kuten Downin syndrooma. Myös äidin virusvasta-aineet tutkitaan, sillä liika lapsivesi voi johtua esimerkiksi toksoplasmasta. Lisäksi äiti ohjataan sokerirasitustestiin, koska raskausdiabetes voi aiheuttaa liiallista lapsivettä. Syytä tähän ei toistaiseksi tiedetä.
Myös Niina kävi uudestaan sokerirasituksessa, kun liika lapsivesi tuli ilmi.
– Sokerirasituksen tulos oli täysin normaali, eikä mitään selittävää tekijää runsaalle lapsivedelle löytynyt, Niina kertoo.
Joskus syy tavallista suurempaan lapsiveden määrään voi jäädä mysteeriksi.
Niinan lapsiveden määrää ja sikiön kokoa kontrolloitiin kuitenkin äitiyspolilla vielä uudelleen 33. raskausviikolla, jolloin veden määrä oli hieman maltillisempi mutta edelleen runsas.
– Sikiöstä seurattiin ultralla myös sitä, että hän nielee lapsivettä ja tekee hengitysharjoituksia. Ilmeisesti kehoni vain jostain syystä tuottaa paljon vettä sikiön ympärille.
Runsas lapsivesi on loppuraskauden ongelma
Liika lapsivesi todetaan tyypillisesti aikaisintaan raskausviikoilla 26–28.
– Voidaan sanoa, että runsas lapsivesi eli polyhydramnion on raskauden viimeisten 8–10 viikon ongelma, Tekay kertoo.
Siinä vaiheessa, kun sikiö ei vielä itse vaikuta veden määrään nielemällä, virtsaamalla ja huuhtelemalla sillä keuhkojaan, lapsivettä ei voi kertyä liikaa. Vaikka sikiöllä ei esimerkiksi olisi munuaisia, lapsiveden määrä pysyy ennallaan raskausviikoille 16-17 saakka. Raskausviikolle 20 saakka lapsivesi muodostuu pääsääntöisesti äidin veren plasmasta.
25. raskausviikolla sikiön iho ei enää päästä vettä läpi, ja sikiö alkaa itse vaikuttaa veden määrään.
– Lähellä laskettua aikaa jopa litra lapsivedestä muodostuu puhtaasti sikiön virtsaamisen kautta.
Liika lapsivesi ei ole vaarallista, mutta sen seuraukset voivat olla
Liika lapsivesi ei aiheuta äidille vaaraa, mutta se voi tuntua epämukavalta.
– Vatsan koko on valtava, ja olo on aika tukala painavan mahan kanssa, Niina kertoo.
Vauvallekaan liian suuri lapsiveden määrä ei itsessään aiheuta haittaa. Runsaan lapsiveden mahdolliset seuraukset tosin voivat olla vakavia.
– Kohtu ei kestä hirveän pitkään, jos on liikaa vettä. Runsas lapsivesi voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen, Tekay kertoo.
Siksi tilannetta jäädään usein seuraamaan. Niinalle tehdään ultraäänitutkimus vielä 39. raskausviikolla äitiyspolilla, vaikka lääkäri ei ole enää hänen kohdallaan ollut huolissaan runsaasta veden määrästä.
Runsaaseen lapsiveteen ei ole varsinaista hoitoa. Jos liika lapsivesi todetaan esimerkiksi raskausviikoilla 26–28, keskosuuden riski on kuitenkin suuri.
– Aikalisää voidaan hankkia viemällä neula kohtuonteloon ja laskemalla vettä pois 1–2 litraa. Vaikka ongelma ei tällä toimenpiteellä korjaudu vaan samassa pisteessä ollaan parin viikon päästä, raskaus on kuitenkin taas kaksi viikkoa pidemmällä. Tällä tavoin raskautta saadaan venytettyä turvallisemmille viikoille.
Niinan synnytys eteni lapsivesiä etukäteen laskematta raskausviikolle 40+3, kun supistukset alkoivat toden teolla. Niina kirjautui synnytyssairaalaan, missä kalvot puhkaistiin lopulta aamuyön puolella. Siinä mennyt lapsivesi oli vihreää, ja lähes heti Niina tunsi tarpeen ponnistaa.
Runsaassa lapsivedessä kasvoi 4446-grammainen ja 52-senttinen ihmisen alku.
– En voinut lopettaa hymyilemistä. Kaikki oli täydellistä, Niina summaa synnytyskertomuksessaan.
Jaa oma kokemuksesi