Vauvahaaveet 18.09.2015 Päivitetty 17.01.2024

Ovulaation oireet: Näin selvität, milloin ovuloit

Naisen elimistö kertoo omilla merkeillään, kun ovulaatio lähenee ja on otollinen aika hedelmöittyä. Ovulaation oireita ovat mm. kirkas ja sitkeä vuoto, vihlova ovulaatiokipu ja kohonnut ruumiinlämpö. Ovulaation ajankohdan tunnistamisessa auttavat myös kotitestit, lämpömittari ja kalenteri.

Teksti
Tuija Manneri
Kuvat
Colourbox

Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta. Se on tärkeä osa raskaaksi tulemista, sillä se mahdollistaa hedelmöittymisen. Kysyimme lääkäreiltä, mitkä ovat ovulaation oireet, joiden avulla sen voi oppia tunnistamaan.

Ovulaation ajankohta on yksilöllinen ja siihen vaikuttaa kuukautiskierron pituus. Useimmiten ovulaatio tapahtuu noin 12–14 päivää ennen kuukautisten alkamista kierron pituudesta huolimatta. Ovulaation oireet alkavat jonkun verran ennen ovulaatiota, ja ne vaihtelevat yksilöllisesti.

Ovulaatio ja sen oireet

Raskautta toivovan kannattaa opetella kuuntelemaan kehonsa kieltä. Yksi selkeä ovulaation oire on lisääntynyt kirkas vuoto, eli niin kutsuttu ovulaatiolima. Kun kohdun kaulasta alkaa erittyä tavallista runsaammin limaa, munasolun irtoamishetki eli ovulaatio lähestyy.

– Kirkasta, ohutta ja hyvin sitkeää limaa erittyy vajaan viikon verran. Runsaimmillaan eritys on päivää tai paria ennen munarakkulan puhkeamista. Juuri silloin on paras ajankohta yhdynnälle, jos toivoo raskautta, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Anna Kivijärvi sanoo.

Itse ovulaatio on kestoltaan lyhyt tapahtuma: munasolu irtoaa munasarjasta äkillisesti, kun munarakkula puhkeaa ja munasolu siirtyy munanjohtimeen.

Munasolu elää ja voi hedelmöittyä vain vuorokauden ajan ovulaation jälkeen. Siittiöt voivat kuitenkin säilyä munajohtimessa parhaimmillaan 2–3 päivää. Siksi raskautta toivovalle suositellaan yhdyntää kaksi päivää ennen ovulaatiota sekä oletetun ovulaation jälkeisenä päivänä.

– Siittiöt ovat niin hitaita, että ne eivät ehdi ajoissa kohdunsuulta munasolun luo munatorveen, jos yhdynnässä ollaan vasta, kun munasolu on jo irronnut munarakkulasta. Siittiöiden olisi hyvä olla munatorvessa odottelemassa tai ainakin matkalla, kun ovulaatio tapahtuu.

Ovulaatiolima helpottaa siittiöiden matkantekoa ja elossapysymistä ja toimii luonnollisena liukasteena yhdynnässä. Se on helposti havaittavissa oleva ovulaation oire, ja sen ilmestyminen on suhteellisen helppo oppia tunnistamaan, jos alkaa tietoisesti kiinnittää asiaan huomiota. Lima erottuu esimerkiksi wc-paperista ja pikkuhousuista kiiltävänä ja venyvänä ja tuntuu sormiin liukkaalta.

Munasolun irtoamista ennakoi myös ovulaatiokipu, jonka osa naisista huomaa. Vihlovat oireet tuntuvat alavatsalla muutaman tunnin ajan ja saattavat olla ovulaation merkki.

– Kipu näyttäisi johtuvan munarakkulan laajenemisesta, mikä tapahtuu vajaata vuorokautta ennen kuin rakkula puhkeaa ja munasolu irtoaa siitä. Kipuna voi tuntua myös se, että puhjenneesta rakkulasta valuu vatsaonteloon rakkulanestettä ja verta.

Katso myös: Ovulaatiolaskuri kertoo, koska juuri sinulla on hedelmälliset päivät

Tunnista ovulaatio – ovulaatiotesti apuun

Lähestyvän ovulaation oireet voi olla joskus hankala tunnistaa, mutta tähän on myös apuvälineitä. Kotona tehtävät ovulaatiotestit ovat raskaustestipuikkojen tai -liuskojen kaltaisia. Ne kastetaan virtsaan, josta testi tunnistaa luteinisoivan hormonin. Sen pitoisuus nousee jyrkästi juuri ennen kuin ovulaatio tapahtuu.

Testaus kannattaa aloittaa kuukautiskierron puolivälin lähestyessä. Kun testi näyttää hormonipiikin tapahtuneen, on ajankohta oikea rakastelulle, sillä munasolu irtoaa seuraavan kahden vuorokauden kuluessa.

Testejä on erimerkkisiä ja niitä myydään ainakin apteekeissa.

– Pakkauksen käyttöohjeet kannattaa aina lukea tarkasti, neuvoo ylilääkäri Kimmo Linnavuori Lääkelaitoksesta, joka on tutkinut testejä.

Huolimaton käyttö ja varsinkin väärin ajoitettu testaus voivat johtaa virheelliseen tai vaikeasti tulkittavaan testitulokseen, samoin vaihdevuodet, raskaus ja jotkin ravintovalmisteet ja lääkkeet. Pääsääntöisesti lähenevä ovulaatio on kuitenkin helppo tunnistaa testin avulla.

– Huolellisesti käytettyinä kotitestit ovat varsin luotettavia, joskin toiset ovat näytöltään selkeämpiä kuin toiset, Anna Kivijärvi toteaa.

– Testi on hyvä apuväline silloin, kun yhdyntöjä on niin harvoin, että ne halutaan sijoittaa mahdollisimman hyvin hedelmöittymisen kannalta. Testaaminen on turhaa silloin, jos pari rakastelee usein.

Lue myös: Näin voit itse parantaa raskauden mahdollisuuksia.

Ovulaation oireet: Kohonnut ruumiinlämpö

Perinteinen keino tunnistaa ovulaation oireet on seurata ruumiinlämpöä. Aamulämpö mitataan ja kirjataan joka aamu samoihin aikoihin ja samalla mittarilla ennen sängystä nousemista.

Munasolun irrotessa peruslämpö nousee noin asteella ja pysyy koholla seuraaviin kuukautisiin asti.

– Lämmön seuraaminen on hedelmöitymisessä hyvin epävarma apukeino, koska mittavirheitä sattuu helposti, Anna Kivijärvi arvioi.

– Sitä paitsi lämmönnousun tapahtuessa ollaan jo myöhässä yhdynnöissä, jotka pitäisi osata ajoittaa juuri nousua edeltäviin päiviin.

Mittauksesta voi olla apua silloin, jos kuukautiset ovat niin säännölliset, että pitkällisen lämpöseurannan avulla pystyy ennakoimaan ovulaatioajankohdan.

Lämmön voi mitata tavallisella kuumemittarilla, mutta markkinoilla on myös ovulaatiomittariksi nimetty lämpömittari, Geratherm Basal, jossa elohopea on korvattu myrkyttömällä täyteaineella.

Lämmön mittaaminen kielen alta tai peräsuolesta kestää kolmisen minuuttia. Mittaria myydään apteekeissa.

Tunnista ovulaatio kalenterin avulla

Jos kuukautiskierto on säännöllinen, todennäköistä ovulaatiopäivää voi yrittää määrittää kalenterin avulla. Kierto kestää vuodon alkamispäivästä aina seuraavan vuodon alkamispäivään, ja ovulaatio tapahtuu yleensä noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista.

– Säännöllisessäkin kuukautiskierrossa on kuitenkin aina pientä heittoa. Kierron pituutta säätelee puhjenneesta munarakkulasta muodostunut keltarauhanen, jonka elinikä ei suinkaan ole joka kuukausi sama, Kivijärvi sanoo.

Hän muistuttaa, että edes täsmälleen oikein ajoitettu yhdyntä ei takaa, että munasolu hedelmöityy, eikä jokainen hedelmöitynyt munasolukaan kehity lapseksi.

– Vauvaa toivoessa pitäisi ennen kaikkea olla kärsivällinen, rakastella usein ja antaa raskaudelle rauhassa aikaa toteutua.

Lue myös: Kaikki ovulaatiolimasta – voiko valkovuodosta tunnistaa ovulaation?

Artikkeli päivitetty 12.6..2020 klo 9.11. Juttuun lisätty tieto ovulaation kestosta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X