Raskaus 19.08.2013 Päivitetty 17.09.2024

Raskausajan päänsärky on yleinen vaiva – Näistä merkeistä on syytä huolestua

Tavallinen lihasjännityspäänsärky on raskausaikana aika yleistä. Jos on aivan pakko, sitä voi lääkitä parasetamolilla, mutta ei jatkuvasti.

Teksti
Toimitus

Päänsärky raskausaikana

Alkuraskauden hormonimylläkkä voi aiheuttaa päänsärkyä joillekin naisille. Päänsärky onkin monen odottajan kiusa etenkin ensimmäisellä raskauskolmanneksella, jolloin aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia.

Myös tavallinen lihasjännityksestä johtuva päänsärky on raskausaikana melko yleistä. Useimmiten se johtuu jännityksestä niska-hartialihaksissa. Lihasjännitykselle on ominaista niskan ja kallon paineluherkkyys.

Jos on aivan pakko, raskaana oleva voi lääkitä päänsärkyä parasetamolilla, mutta jatkuvasti se ei kannata.

Halutessasi voit lääkeiden sijaan yrittää helpottaa lihasjännityksestä johtuvaa pääkipua venyttelemällä ja jumppaamalla, työasennon korjaamisella, unirytmin muuttamisella sekä hieromalla ja lämmittämällä kipualuetta.

Kova päänsärky voi olla raskausmyrkytyksen oire

Loppuraskaudessa päänsärky voi olla myös yksi raskausmyrkytyksen oire. Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia voi puhjeta periaatteessa koska tahansa 20. raskausviikon jälkeen. Suurimmalla osalla siihen  sairastuvista se alkaa raskausviikolla 32-36.

Mikäli pääkipu on kovaa, puristavaa ohimo- tai takaraivokipua tai aiheuttaa pahoinvointia, se voi viitata kohonneeseen verenpaineeseen ja raskausmyrkytykseen. Jatkuvista päänsäryistä kannattaakin mainita neuvolassa.

Jos päänsärky helpottaa, kyse on harvemmin pre-eklampsiasta. Jos odottajalla on kuvattujen oireiden lisäksi todettu kohonnut verenpaine tai virtsassa proteiinia, on syytä lähteä päivystykseen.

Lue myös: Tunnista raskausmyrkytys ajoissa – jos nämä oireet ovat tuttuja, mene lääkäriin

Raskausajan migreeni

Joillakin kova päänsärky voi myös johtua migreenistä. Raskauden aikana migreeni kuitenkin helpottaa useilla ja joillakin se katoaa kokonaan.

Yleensä jos nainen potee varsinaista migreeniä näköhäiriöineen ja pahoinvointeineen, hän todennäköisesti pääsee raskausaikana helpommalla.

Migreenipotilaista 75 prosentilla kohtaukset vähenevät raskauden aikana ja joka neljännellä ne pahenevat. Kolmasosa potilaista ei saa migreenikohtauksia lainkaan odotusaikana.

Jos kärsit raskausaikana migreenistä, kysy odottajalle sopivista migreenilääkkeistä lääkäriltäsi.

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X