Raskaus 18.11.2015 Päivitetty 13.08.2019

Puolet alle 20-vuotiaista odottajista tupakoi

Alle 20-vuotiaista odottajista 51 prosenttia tupakoi.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Tupakoivien osuus on 15 prosenttia kaikista suomalaisista odottajista. 55 000 raskaudessa 8250 sikiötä altistuu siis tupakalle joka vuosi.

Lue lisää: Tupakointi raskausaikana: näin lopetat

Suomalaisäitien tupakointi on 1980-luvun tasolla, kun taas Ruotsissa odottajista tupakoi vain kuusi prosenttia.

Eniten tupakoivia äitejä on Pohjois-Karjalassa, vähiten Ahvenanmaalla. Tupakointi on yleisintä ammattikoulun käyneillä naisilla.

Tupakasta vakavia haittoja lapselle

Tupakka voi aiheuttaa sikiölle vakavia haittoja, kuten astmaa, ylivilkkautta ja keskosuutta sekä epämuodostumia, kuten suu- ja kitalakihalkioita sekä sydämen ja raajojen epämuodostumia.

Varhaisraskaudessa tupakalle altistuneet lapset joutuvat myös muita useammin tehohoitoon, ja näillä vauvoilla myös kätkytkuoleman riski on suurentunut.

Tupakalle altistuminen häiritsee vauvan aivojen kehitystä; se voi hidastaa puhumaan oppimista ja aiheuttaa motoriikan häiriöitä.

– Tupakoijien lapset ovat muita useammin ylivilkkaita. He myös nukkuvat huonommin, suoriutuvat koulussa muita heikommin ja heillä on enemmän mielenterveysongelmia, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola.

Lue lisää: Näin lopetat tupakoinnin – ex-tupakoija kertoo

Uudet työkalut tulossa: Häkämittarit neuvoloihin

Hannu Vierola kuuluu Lääkärit tupakkaa vastaan -verkostoon. Verkosto kampanjoi muun muassa sen puolesta, että Suomen jokaiseen neuvolaan saataisiin häkämittari. Vierolan omalla työpaikalla Kiuruveden neuvolassa sellainen jo on, ja jokainen odottaja puhaltaa siihen ensikäynnillään.

– Häkämittari mittaa uloshengityksen häkää ja se paljastaa nekin äidit, jotka eivät myönnä tupakoivansa, Vierola sanoo.

Häkämittarikampanjassa ovat mukana myös Gynekologiyhdistys, Kätilöliitto ja Terveydenhoitajaliitto. Mittareita ovat lahjoittaneet neuvoloille muun muassa Lions Clubit, Rotaryt ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Lue lisää: Tupakointi haittaa myös istukan toimintaa

Sähkötupakkakin on haitallinen

Sähkötupakka ei ole tavallista tupakkaa parempi vaihtoehto odotusaikana, sillä sekin vaurioittaa keuhkoja ja altistaa puolustuskyvyn heikkenemiselle. Sähkötupakan höyry sisältää myrkyllisiä vapaita radikaaleja, jotka vaurioittavat solun dna:ta.

Soluvaurioita tapahtuu keuhkoputkissa, vaikka sähkötupakassa ei olisi lainkaan nikotiinia. Sähkötupakan syöpävaarallisuuttakaan ei ole poissuljettu.

Moni odottaja lopettaa tupakoinnin

Tupakointi on muuten vähentynyt Suomessa reippaasti 30 vuodessa, mutta tupakoivien odottajien osuus on pysynyt ennallaan.

Jotakin myönteistäkin on silti tapahtunut: tupakoivista synnyttäjistä 46 prosenttia ilmoitti lopettaneensa tupakoinnin raskausaikana vuonna 2014. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaava osuus oli 19 prosenttia. Alle 20-vuotiaista odottajista kuitenkin vain 39 prosenttia lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Vierola uskoo, että odottajien terveysvalistus tehoaa. Häkämittarin käyttö konkretisoi äidille sen, millaisen myrkkylastin sikiö saa, kun äiti tupakoi. Tupakansavussa on häkää yhtä paljon kuin mitä tulee auton pakoputkesta. Veren häkäpitoisuus on tupakoijilla moninkertainen liikenneruuhkan aikaansaamiin pitoisuuksiin mitattuna.

Lue myös: Syntyvyys laskee Suomessa

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Perinataalitilasto vuodelta 2014.

Lue lisää: Hannu Vierolan Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja (Elisan e-kirja)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X