Raskaus viikko viikolta 22.06.2016 Päivitetty 02.01.2024

Raskausviikot – Seuraa sikiön kehitystä ja katso raskaus kuvina

Katso, mitä muutoksia sikiölle ja äidin keholle tapahtuu kullakin raskausviikolla. Voit seurata raskauden kehitystä ensimmäisestä raskausviikosta aina raskausviikkoon 43.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan raskauskalenterista löydät raskausviikot viikko viikolta. Kalenteri näyttää, kuinka raskaana olevan naisen keho muuttuu ja millaista on sikiön kehitys raskauden edetessä.

Raskauskalenteri on myös kuvitettu, jotta näet, kuinka sikiö kasvaa ja mitä on odotettavissa. Lue tärkeimmät tapahtumat kunkin raskausviikon osalta.

Katso raskausviikot viikko viikolta tai lue alta lisää raskauden eri vaiheista:

Raskausviikot

Raskauskalenteri ja 1. kolmannes: sikiön kehitys rv 1–12

Oletko ajatellut, että ensimmäisen kolmanneksen aikana sikiön kehitys on huimaa ja pikkuinen kasvaa enintään kymmengrammaiseksi ja viisisenttiseksi? Ensimmäiset raskausviikot ovat hurjan kehityksen aikaa, ja alkukolmanneksen mittaan sikiö ehtii saada oikean muotonsa ja kaikki kehon osaset ja elimet löytävät jo paikalleen.

Alkuraskaudessa raskausoireet ovat voimakkaita. Pahoinvointi, unettomuus, oudot mielihalut ja tunteiden vaihtelu lisääntyvät. Sikiön kehitys on kaikkein nopeinta juuri näillä raskausviikoilla.

Raskaudenaikainen väsymys on ensimmäisellä kolmanneksella pahimmillaan eikä tunnu hälvenevän nukkumalla tai ulkoilemalla. Siitä huolimatta kannattaa levätä niin paljon kuin mahdollista.

Raskauden 2. kolmannes: sikiön kehitys rv 13–24

Nämä raskausviikot ovat monen mieleen! Toinen kolmannes on raskauden ihaninta aikaa – näin vannoo moni äiti odotuksen keskimmäisistä kuukausista. Auvoisimman ajan alussa sikiö mahtuisi vielä helposti kämmenelle, mutta kasvaa näinä kuukausina rutkasti. Raskauskalenterin toisen kolmanneksen lopulla sikiön pituutta voi verrata maitopurkkiin ja painoa jauhelihapakettiin.

Samaan aikaan sikiö kehittyy kohdun lämmössä rentoilijasta pikku hiljaa ympäristönsä tutkijaksi. Ultraäänitutkimuksissa on havaittu, että jo toisella kolmanneksella pikkuinen koskettelee omia kasvojaan ja tarttuu napanuoraan pitäen siitä kiinni.

Keskiraskauden aikana äidin pahoinvointi vähenee ja sikiön kehitys tarkoittaa jo keskenmenon riskin huomattavaa pienenemistä.

Raskaus alkaa näkyä kehossa – ja myös tuntua, kun vauva antaa ensimmäiset merkit liikkeistään. Moni kertoo tässä vaiheessa läheisilleen uuden vauvan tulosta. Ultraäänessä pystyy melko varmasti näkemään, onko lapsi poika vai tyttö.

Toisella kolmanneksella on aika hakea Kelasta äitiysrahaa ja äitiysavustusta, jonka saa äitiyspakkauksena tai rahana.

Raskauden 3. kolmannes: rv 25–43

Sikiön kehitys on lopuillaan ja viimeiset raskausviikot lähestyvät.

Viimeisen raskauskolmanneksen alussa vauva on puolikiloinen ja maitopurkin korkuinen. Iho on kehittynyt läpikuultavasta pigmenttiseksi. Koko viimeisen kolmanneksen esimerkiksi kuulo on jo niin kehittynyt, että lapsi voi reagoida korkeisiin tai koviin ääniin potkimalla tai säpsähtämällä.

Loppuraskaus on odottavaa aikaa. Vauva on jo iso, joten liikkuminen on usein hankalaa. Turvotus ja lihaskivut ovat näillä raskausviikoilla yleisiä. Vauva on täysiaikainen raskausviikko 38:n lopulla. Raskauskalenteri kertoo viikko viikolta, millainen on sikiön kehitys loppusuoralla.

Raskausviikot – seuraa raskauden etenemistä viikko viikolta:

Raskausviikot

 

Lue myös:
Raskaus kuukausi kuukaudelta
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Terveyskirjasto: Normaali raskaus

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X