Raskausviikko 15

On raskausviikko 15. Äidin hormonitaso tasaantuu pikkuhiljaa, mikä vähentää useimpia raskausoireita. Rv 15 kohtu alkaa kasvaa ylös- ja ulospäin, näin ollen virtsaamistarve ei enää kasva.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 15. viikko, raskausviikko 15, rv 15

Raskausviikko 15 (rv 14+0 – 14+6)

Sikiön paino: 50 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 8 cm

Koko pituus: 10 cm

Raskausviikko 15: Lapsen hiustenväri määrittyy

On raskausviikko 15 ja lapsi alkaa jo muistuttaa ihmishahmoa. Rv 15:n aikana lapsen keho on kehittynyt pääosin valmiiksi. Pää on vielä iso suhteessa vartaloon, mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla.

Lapsen päässä olevat hiuspyörteet alkavat juuri ja juuri näkyä, ja hiuksien väripigmenttiä alkaa syntyä. Nyt voi nähdä myös kulmakarvat. Sormissa ja varpaissa on jo kynnet.

 Sukupuolielimet ovat kehittyneet rv 15

Keuhkot kehittyvät jatkuvasti, ja rv 15 lapsi alkaa hengittää pieniä määriä lapsivettä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta keuhkot kehittyisivät oikein. Lapsi myös nielee lapsivettä, ja kehittää imemistaitojaan. Lapsella on usein hikka. Imemiseen tarvittavat lihakset kasvavat poskissa. Poskilihaksien kasvaessa lapsen kasvot saavat vauvamaisemmat piirteet pulleine poskineen.

Kun raskausviikko 15 päättyy, lapsi pystyy puristamaan kätensä nyrkkiin ja imemään sormiaan. Tällä viikolla sikiön ulkoiset sukupuolielimet ovat jo niin kehittyneet, että lapsen sukupuoli voidaan erottaa ultraäänitutkimuksessa.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Raskausoireet vähenevät

Raskausviikko 15 tuo monelle helpotusta raskausoireisiin. Hormonitasosi tasaantuu pikkuhiljaa, mikä vähentää useimpia raskausoireita. Kohtu kasvaa ylös- ja ulospäin, ja näin ollen virtsaamistarve ei enää kasva. Moni äiti tuntee olonsa nyt todella energiseksi.

Raskausviikko 15 on aikaa, jolloin kehosi käyttää kaksi kertaa enemmän aikaa ruoansulatukseen kuin normaalisti. Lisäksi suolistosta imeytyy kaksinkertainen määrä nestettä. Tämän takia monet äidit kärsivät ummetuksesta.

Saatat myös havaita turvotusta, yleisintä se on jaloissa ja nilkoissa. Turvotus johtuu verenkierron lisääntymisestä ja kasvavan lapsen aiheuttamasta paineesta lantion alueen verisuonia vasten.

Rv 15 mennessä sydämesi suorituskyky on noussut 20 prosenttia kohonneen verimäärän ja lapsen hapentarpeen vuoksi. Sinulla voi joskus olla sydämentykytyksiä. Niistä ei pidä huolestua.

Muista liikkua tarpeeksi! Paras tapa ehkäistä turvotusta on kevyt liikunta, esimerkiksi kävely tai uinti. Lepää myös tarpeeksi, varsinkin jalat ylhäällä. Muista myös juoda tarpeeksi vettä, mielellään kahdeksan lasillista päivässä.

Raskausviikko 15: Linea negra saattaa ilmestyä vatsalle

Monelle äidille ilmestyy rv 15:n aikana tumma viiva iholle navan alapuolelle. Sen nimi on ”linea negra” ja se katoaa yleensä synnytyksen jälkeen.

Vaatteet rupeavat tuntumaan kireiltä, ja nyt voi olla aika hankkia äitiysvaatteita. Jotkut äidit saattavat tuntea lapsen liikkeitä jo nyt, mutta useimmat eivät tunne niitä vielä muutamaan viikkoon.

Lue myös:

Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Odottajan tukivyö auttaa lantion ja niskan kipuihin

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä