Raskausviikko 16

Kun raskausviikko 16 alkaa, lapsi osaa jo imeä peukaloaan, niellä vettä ja rypistää otsaansa. Veden nieleminen saa lapsen nikottelemaan. Lue sikiön kehityksestä rv 16.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 16. viikko, rv 16, raskausviikko 16

Raskausviikko 16 (rv 15+0 – 15+6)

Sikiön paino: 100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 10 cm

Koko pituus: 12 cm

Raskausviikko 16: Kasvupyrähdyksiä ja aktiivisia liikkeitä

Kun raskausviikko 16 alkaa, lapsi osaa jo imeä peukaloaan, niellä vettä ja rypistää otsaansa. Veden nieleminen saa lapsen nikottelemaan. Myöhemmässä vaiheessa raskautta myös äiti saattaa tuntea, kun lapsella on hikka.

Myös lapsen hiukset kasvavat, samoin kynnet. Sikiön keholle kasvaa untuvaista, hienoa haituvaa, jota kutsutaan lanugokarvaksi. Lanugokarvoitus peittää lapsen kehon rv 16:sta aina syntymään asti.

Lapsen vartalo kasvaa huimaa vauhtia, jalat pitenevät ja luusto vahvistuu. Myös lapsen lihakset vahvistuvat, ja lapsi liikkuu paljon. Raskausviikko 16 on aikaa, kun lapsella on vielä paljon tilaa potkia ja liikkua. Hän on kooltaan noin 12 senttimetriä pitkä, ja mahtuisi vielä kämmenellesi lepäämään.

Pienestä koostaan huolimatta rv 16 ikäinen sikiö näyttää jo pienoiskokoiselta vauvalta. Korvat ovat nyt oikeassa paikassa ja ovat hyvin näkyvissä. Lapsen iho on melkein läpinäkyvää, ja verisuonet kuultavat sen läpi.

Äiti voi tuntea vauvan liikkeitä jo rv 16

Kun raskausviikko 16 alkaa, jotkut äidit ovat tunteneet jo jotain vatsassaan, mutta eivät ole varmoja onko kyseessä lapsen liikkeistä vai esimerkiksi ilmavaivoista. Usein ensimmäisiä liikkeitä kuvaillaan juuri ”ilmakuplina”,”poreiluna” tai ”hyöhenen kosketuksena”.

Sikiö vahvistuu nyt hurjasti ja useimmat äidit alkavat tuntea liikkeitä rv 16 – 20. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä, eikä liikkeiden puuttumisesta kannata olla tässä vaiheessa huolissaan.

Liikkeiden tuntemiseen vaikuttavat monet seikat istukan sijainnista sikiön asentoon ja liikkeiden voimakkuuteen. Osa lapsista on myös aktiivisempia kuin toiset jo odotusaikana. Uudelleenodottajat myös saattavat tunnistaa liikkeet usein hieman aiemmin kuin ensisynnyttäjät.

Jos yleensä olet selälläsi nukkuja ja selällään olo alkaa tuntua epämukavalta, kannattaa vaihtaa nukkuma-asentoa. Jos makaat selälläsi, lapsi voi painaa aorttaasi, mikä huonontaa kehosi verenkiertoa. Tämä voi johtaa siihen, että sinua huimaa havahtuessasi. Rv 16 saatat myös kärsiä muista odottajan vaivoista.

Muistathan syödä riittävästi ravitsevaa ruokaa ja juoda tarpeeksi vettä! Raskausviikko 16 on vauhdikkaan kasvun aikaa. Kehittyvä sikiö tarvitsee nyt monia ravintoaineita ja niin myös sinä, jotta jaksat kasvattaa uutta elämää sisälläsi.

Osallistu keskusteluun: Rv 15-16 ja tuskainen odotus

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä