Raskausviikko 25

On raskausviikko 25 ja raskauden viimeinen kolmannes on alkanut. Lapsen silmät ovat täysin kehittyneet, mutta silmät ovat vielä kiinni. Hän kuulee myös paljon ääniä. Lue lisää siitä, miten sikiö kehittyy rv 25 aikana.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 25. viikko, raskausviikko 25, rv 25

Raskausviikko 25 (rv 24+0–24+6)

Sikiön paino: 650 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm

Koko pituus: 29 cm

Lapsen silmät ja korvat kehittyvät

On raskausviikko 25. Lapsi kasvaa kovaa vauhtia, ja hänen luunsa vahvistuvat. Lapsen kädet ovat täysin kehittyneet, ja sormissa on jo sekä pienet kynnet että sormenjäljet. Lapsi myös koskettelee omaa vartaloaan käsillään.

Hänen silmänsä ovat täysin kehittyneet, mutta kun raskausviikko 25 alkaa, silmäluomet ovat edelleen kiinni. Lapsi kuulee kohdussa paljon ääniä — siellä on kaikkea muuta kuin hiljaista. Rv 25 ikäinen sikiö voi jo kuulla puheesi, ruoansulatuksen ääniä, sydämensykkeesi sekä hengityksesi.

Pienimmät eloon jäävät keskoset syntyvät näillä viikoilla

Raskausviikko 25 on eräänlainen käännekohta, sillä nyt syntyessään lapsella voisi jo olla mahdollista selvitä. Suomessa keskosten hoito on tasokasta, ja monet keskosista voivat lopulta hyvin.

Ennenaikaisen synnytyksen ennustaminen on vaikeaa. Riskejä ennenaikaiselle synnytykselle voivat olla aiempi ennenaikainen synnytys tai jokin krooninen sairaus. Muita tällaisia riskejä voivat olla monisikiöraskaus, päihteiden käyttö tai vakava raskausmyrkytys. Emättimen tulehdukset ja virtsatietulehdus kannattaa hoitaa ajoissa, sillä nekin lisäävät riskiä ennenaikaiseen synnytykseen.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Raskausviikko 25 on erilaisten raskausvaivojen aikaa

Raskauden kolmas kolmannes on alkanut. Kohdun yläosa on rv 25 aikaan jo navan yläpuolella. Kun vatsa kasvaa, vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin. Moni alkaa vaistomaisesti nojautua taaksepäin tasapainoa tasatakseen. Tätä kannattaa kuitenkin yrittää välttää, sillä taaksepäin nojautuminen rasittaa selkää.

Raskausviikko 25 on aikaa, jolloin myös hormonien myötä löystyneet nivelsiteet, varsinkin ristiselässä, voivat lisätä alttiutta selkäkipuihin. Ota yhteyttä neuvolaan, jos kärsit vaikeista selkäkivuista. Myös tukivyö voi auttaa selkäkipuihin.

Saatat myös kärsiä väsymyksestä tai huimauksesta. Nyt kun kohtu on kasvanut, se painaa virtsarakkoa enemmän, ja voit tuntea lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.

Myös suonenvedot ovat tavallisia rv 25:n paikkeilla. Muista juoda tarpeeksi vettä. Jos vedenjuonti ei auta, saatat tarvita lisämagnesiumia.

Lue myös:
Selkäkivut ja raskaus: 6 tärkeää asiaa odotusajan selkäkivuista
Huimaus raskausaikana on yleistä alku- ja loppuraskaudessa – helpota oloasi pienillä keinoilla

Keskustele: 
Raskaus ja yölliset pohje-suonenvedot
Pyörryttääkö muita raskaana ollessa?

Raskausviikot

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Tää tulisi tarpeeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä