Raskausviikko 34

On raskausviikko 34, ja kohdussa alkaa olla ahdasta. Rv 34 on aikaa, jolloin moni miettii jo synnytystä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 34. viikko

Raskausviikko 34 (rv 33+0 – 33+6)

Sikiön paino: 2100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm

Koko pituus: 39 cm

Vauva kasvaa ja pyöristyy

Kun raskausviikko 34 alkaa, lapsi on täysin kehittynyt. Hänen mittasuhteensa ovat oikeat, joten nyt hän enää vain kasvaa ja pyöristyy.

Keskimäärin lapsi painaa tässä vaiheessa raskautta noin kaksi kiloa ja on 39 senttimetriä pitkä. Kohdussa alkaa olla jo ahdasta, eikä hän pysty liikkumaan niin vapaasti kuin aikaisemmin.

Lapsi tuntee jo sinun ja kumppanisi äänet. Hän myös tunnistaa musiikin, jota kuuntelet tai laulat usein.

Uskotaan myös, että rv 34 ikäisen sikiön aivotoiminta alkaa olla jo niin kehittynyttä, että hän näkee nukkuessaan alkeellisia unia.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Rv 34: Kohdun paino on kymmenkertaistunut

Raskausviikko 34 on aikaa, jolloin todella tunnet olevasi raskaana. Kohtusi on kasvanut, ja sen paino on yli kymmenkertaistunut raskauden aikana. Myös painosi on noussut, ja jatkaa yhä nousua noin puoli kiloa viikossa. Myös napasi on saattanut kääntynyä ulospäin.

Jatka lantionpohjan lihasten harjoituksia. Ne estävät virtsankarkailua ja edistävät synnytyksen jälkeistä palautumista ja toipumista.

Monilla odottajilla alkaa äitiysloma rv 34 tai seuraavan viikon aikana. Äitiyslomalla sinulla on toivottavasti mahdollisuus rauhoittua, rentoutua ja kääntää ajatukset tulevaan vauvaan. Toisaalta oma aika ja mukavat hetket ystävien sekä puolison kanssa ovat tervetullutta aikaa tässä vaiheessa raskautta. Oman itsensä hellimiseen ja hyvinvointiin kannattaa tosiaan nyt satsata.

Luultavasti mietit yhä enemmän synnytystä. Miten se tulee sujumaan? Milloin se alkaa? Miten paljon se sattuu? Miten siihen voi valmistautua?

Monella myös yöunet voivat raskauden loppupuolella muuttua levottomiksi. On vaikea rauhoittua, kun mielessä pyörii kaikenlaista. Tai ehkä sinun täytyy käydä vessassa monta kertaa yössä. Myös hyvän nukkumisasennon löytäminen voi olla vaikeaa. Paras nukkumisasento raskaanaolevalle on nykyisten suositusten mukaan vasemmalla kyljellä. Ota tarvittaessa iso tyyny vatsan alle tai polvien väliin.

Tässä asennossa verenkierto sekä munuaisten toiminta säilyvät hyvinä. Myös virtsarakkoon kohdistunut paine vähenee tässä asennossa.

Keskustele:
Raskaus ja virtsankarkailu 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä