Raskausviikko 38

Kun raskausviikko 38 käynnistyy, lapsi on täysiaikainen. Se tarkoittaa, ettei vauvaa enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy rv 38 aikana tai sen jälkeen.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 38. viikko, rv 38, raskausviikko 38

Raskausviikko 38 (rv 37+0 – 37+6)

Sikiön paino: n. 2 950 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n 33 cm

Koko pituus: n. 46 cm

Täysiaikainen vauva: kehityksessä tapahtuu enää hienosäätöä

Kun raskausviikko 38 alkaa, on lapsi täysiaikainen eikä häntä enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy tämän raskausviikon aikana. Lapsi on periaatteessa täysin valmis, enää tapahtuu vain pientä hienosäätöä.

Rv 38 lapsen aivot ja hermosto toimivat yhä paremmin. Niiden kehitys jatkuu koko lapsuuden ajan, teini-ikään saakka.

Lapsi pulskistuu edelleen. Ihoa peittävä kinakerros on häviämässä, vaikka osa siitä jää vauvan iholle. Öljymäinen kinakerros nimittäin helpottaa lapsen matkaa synnytyskanavan läpi.

Vauvasi kuulee jo kohdun ulkopuoliset tapahtumat ja reagoi niihin esimerkiksi säpsähdellen ja nyrkkejä puristellen. Äänesi on käynyt hänelle hyvin tutuksi raskausaikana.

Lue myös: Odotusaika ja tunteet

Suonenveto ja närästys ovat yleisiä vaivoja

Raskausviikko 38 on aikaa, jolloin synnytys voi käynnistyä milloin vain. Äidin kannattaakin siis nauttia nyt raskauden viimeisistä hetkistä, vaikka olo saattaakin olla malttamaton.

Lapsi on luultavasti laskeutunut, ja pää on kiinnittynyt paikoilleen kun rv 38 alkaa. Lapsen laskeuduttua hengittäminen on yleensä äidille helpompaa, mutta toisaalta tunnet enemmän painoa alavatsassasi. Saatata myös tuntea satunnaista pistelyä, kun lapsen pää painautuu lantionpohjaasi.

Yöt ovat nyt mitä ovat. Ehkä joudut käymään pissalla monta kertaa yössä. Ehkä sinulla on suonenvetoja tai närästystä. Hyvää nukkumisasentoa ei tahdo millään löytyä. Jopa istuminen ja seisominen voivat tuntua hankalalta. Yritä kuitenkin jaksaa, enää ei ole paljon jäljellä.

Olet luultavasti äitiyslomalla. Käytä hyväksesi viime hetket ennen synnytystä: tapaa ystäviä, tee kävelyretkiä ja lepää. Monet kokevat juuri nämä viimeiset viikot erittäin tärkeiksi. Voit täyttää mielesi muulla kuin työasioilla, ja saat rauhoittua. Sinulla on oikeus tehdä juuri sitä, mitä haluat ja jaksat.

Rv 38 kohdalla monet toivoisivat jo odotusajan päättyvän. Synnytyksestä ei voi kuitenkaan päättää, vaan on lapsesta kiinni, milloin hän on valmis syntymään.

Lue myös:
4D-ultraäänitutkimus raskausviikolta 38 
Loppuraskaus eli raskausviikot 29-40

Keskustele:
Valvottuja öitä rv 38
Raskausviikko 38: tuntemukset
Kuinka pitkä on äitiysloma?

Raskausviikot

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Pian on ohi tämä odotus. Ihanaa, kun pian saa nähdä vauvan.

Avatar

38 RV meneillään, ihanaa <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä