Raskausviikko 40

Raskausviikolla 40 kohdussa alkaa olla ahdasta. On normaalia, ettei lapsi ei pysty enää liikkumaan paljoakaan ja hänen liikkeensä hieman vaimenevat. Odottavan äidin näkökulmasta viimeiset päivät ennen synnytystä kuluvat usein hitaasti.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 40. viikko, rv 40, raskausviikko 40

Raskausviikko 40 (rv 39+0–39+6)

Sikiön paino: 3400 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 35 cm

Koko pituus: 49 cm

Lapsen lanugo-karvoitus katoaa

Kun raskausviikko 40 alkaa, kohdussa on jo hyvin ahdasta. On normaalia, ettei lapsi ei pysty enää liikkumaan paljoakaan ja hänen liikkeensä hieman vaimenevat. Liikkeet ja muljahdukset näkyvät selkeästi myös vatsan ulkopuolelta katsottuna. Muiden liikkeiden lisäksi lapsi myös nikottelee paljon, ja koko äidin vatsa liikkuu sen mukana.

Lapsen ihoa peittänyt lanugo-karvoitus on kadonnut melkein kokonaan. Pientä karvoitusta voi löytyä lapsen ihopoimuista synnytyksen jälkeen, mutta sekin häviää pian.

Poikalasten kivekset ovat paikoillaan kivespusseissa. Jos ne eivät ole, tilanne korjaantuu pian itsestään.

Vauva odottaa kärsivällisesti oikeaa hetkeä synnytyksen käynnistymiseen.

Lue myös: Laskettu aika

Rv 40: Yölliset supistukset voivat valvottaa

Kun rv 40 on käynnissä, raskauden loppu häämöttää jo hyvin lähellä. Usein raskauden viimeiset päivät kuluvat hitaasti. Odotat varmasti jo vauvasi tapaamista ja mietit paljon synnytystä. Sairaalakassikin odottaa todennäköisesti jo eteisessä.

Yritä luottaa kehoosi – se kyllä tietää, mitä tehdä. Yleensä luonnollisella tavalla alkanut synnytys on riskittömin ja helpoin. Yritä siis rentoutua, ja ajattele, että synnytys alkaa sitten kun lapsi on siihen valmis, olkoon se sitten tänään tai vasta kahden viikon päästä.

Vauvan kasvamista kohdussa ei tarvitse pelätä. Isojen vauvojen synnytyksiä usein kauhistellaan, ja syynä vaikeaan synnytykseen pidetään usein juuri vauvan suurta kokoa. Asia ei kuitenkaan ole todellisuudessa näin mustavalkoinen: sikiön paino on synnytykseen vaikuttavista asioista vain yksi tekijä muiden joukossa.

Muita asioita, jotka vaikuttavat synnytyksen kulkuun, ovat sikiön tarjonta eli asento kohdussa, supistusten voimakkuus, tulehdusvaara ja äidin jaksaminen. Vastasyntynyt painaa yleensä 3,0–4,5 kg. Sikiö katsotaan liian suureksi syntymään alakautta, jos paino on 4,7–5 kg. Äidin herkuttelulla ei usein ole vaikutusta sikiön merkittävän suureen painoon.

Raskausviikon 40 aikana kärsit luultavasti yöllisistä supistuksista, ja mietit monesti, että joko se alkaa. Sitten, kun olet jo valmistautunut sairaalalähtöön ja herättänyt kumppanisi, supistukset loppuvat kuin seinään. Yritä levätä päivisin, varsinkin jos yöt ovat levottomia.

Lue myös:

Loppuraskauden vaivat – 5 yleistä riesaa ja kuinka niihin saa helpotusta
10 asiaa, jotka esikoistaan odottavien parien kannattaa tehdä viimeisellä raskauskuukaudella
”En varmana ponnista!” Tätä synnytyssalissa ihan oikeasti tapahtuu

Keskustele:
Joskos se synnytys ois lähellä?
Käytännön juttuja synnytyksestä 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä