Risiiniöljy on vanha ummetuslääke, mutta raskauden aikana se ei ole turvallinen – Tämä risiiniöljystä on hyvä tietää
Risiiniöljy saattaa käynnistää synnytyksen, minkä takia raskaana oleva ei saa nauttia sitä omin päin.
Risiiniöljy on Ricinus communis L. -kasvin siemenistä valmistettua öljyä. Kokosimme faktat, jotka risiiniöljyn käytöstä on hyvä tietää raskauden aikana.
Lue myös: Sopiiko sinkki flunssalääkkeeksi raskauden aikana?
Mihin risiiniöljyä käytetään?
Risiiniöljyä käytetään ainesosana monissa tuotteissa, kuten saippuoissa, lannoitteissa, voiteluaineissa sekä maaleissa.
Kosmetiikan ainesosaluettelossa risiiniöljy on tuttu näky. Muun muassa monet ihovoiteet, huulirasvat ja shampoot sisältävät risiiniöljyä. Viime aikoina eräänlaiseksi hitiksi ovat nousseet risiiniöljytuotteet, joiden luvataan tuuheuttavan ripsiä ja kulmakarvoja.
Kylmäpuristettua risiiniöljyä hyödynnetään myös joissain suun kautta otettavissa kasvirohdostuotteissa. Laksatiivisen vaikutuksensa ansiosta risiiniöljy on tunnettu ulostuslääke. Risiiniöljyn teho ummetuksen helpottajana perustuu siihen, että se lisää ulosteen vesipitoisuutta sekä kiihdyttää suoliston liikkeitä.
Toisaalta suun kautta nautittu risiiniöljy on niin tujua tavaraa, että se voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua sekä ripulia.
Risiiniöljy ja raskaus
Ummetus on raskaudessa tavallinen kiusa, mutta sitä ei tule hoitaa risiiniöljyllä. Ensinnäkin risiiniöljyn sivuvaikutukset voivat olla rajuja. Toiseksi vaarana on, että risiiniöljyn nauttiminen käynnistää synnytyksen ennenaikaisesti.
Risiiniöljy on vanha lääke synnytyksen käynnistämiseen yliaikaisessa raskaudessa. Öljyn tehosta ja turvallisuudesta on kuitenkin vain rajallisesti näyttöä. Jotkin tutkimustulokset puoltavat öljyn tehoa synnytyksen tarkoituksellisessa käynnistämisessä, toiset eivät.
Raskaana ei pidä ottaa risiiniöljyä omin päin. Euroopan lääkevirasto toteaa risiiniöljyn lääkekäyttöä käsittelevässä tiivistelmässään, että risiiniöljyä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Lääkevirasto lisää, että risiiniöljylääkkeiden käyttöä koskevaa käytännön tietoa saa pakkausselosteesta, lääkäriltä tai apteekista.
Tiivistelmässä ei oteta kantaa risiiniöljyn ulkoiseen käyttöön raskauden aikana. Yleisesti ottaen turhaa kosmetiikan käyttöä tulee kuitenkin välttää raskaana.
Suositus kuuluu, että raskausaikana esimerkiksi hajusteet ja hiusvärit olisi hyvä jättää pois. Koska raskaus kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa, aineiden imeytyminen verenkiertoon voi lisääntyä. Siksi jos käyttää vaikkapa laajalle ihoalueelle levitettävää vartalovoidetta, kannattaa ensisijaisesti valita hajustamaton perusvoide.
Jaa oma kokemuksesi