Raskaus 19.07.2013 Päivitetty 09.08.2021

Liikelaskenta – Huomaa sikiön liikkeiden väheneminen ajoissa

Jotta äiti tietäisi, että kohdussa kaikki on hyvin, sikiön liikelaskenta kannattaa aloittaa raskausviikolla 32 ja jatkaa sitä aina synnytykseen asti. Liikkeitä pitäisi tuntea vähintään 10 tunnin aikana.

Teksti
Toimitus

Raskaana oleva nainen tuntee vauvan liikkeistä noin 80–90 prosenttia. Ensisynnyttäjät tuntevat ensimmäisen kerran sikiön liikkeitä yleensä noin 18-20 raskausviikolla ja uudelleensynnyttäjät noin 16–18 raskausviikolla. Sikiön liikelaskenta on tapa varmistaa, että vauvalla on loppuraskaudessa kaikki hyvin.

Yleensä sikiö liikkuu noin 3-50 kertaa tunnissa ja pitää välissä noin 20–40 minuutin taukoja. Liikkeet voivat olla yksittäisiä töytäisyjä tai liikesarjoja, voimakkaita potkuja tai heikkoja hipaisuja.

Usein äidin tuntemat liikkeet liikkeet voivat muuttua hieman suunnilleen raskausviikon 32 kohdalla, kun lapsi kasvaa, tila kohdussa käy ahtaammaksi ja lapsiveden määrä vähenee. Jotta äiti tietäisi, että kohdussa kaikki on hyvin, hänen on hyvä tarkkailla sikiön liikkeitä 32. raskausviikosta alkaen aina synnytykseen asti – tähän auttaa liikelaskenta.

Jokaisella sikiöllä on oma vuorokausirytminsa ja erilainen tapansa liikkua. Riittää, että äiti tietää sikiön liikkuvan päivittäin, samalla tavalla ja yhtä paljon kuin ennenkin. Liikkeitä tulisi kuitenkin tuntea vähintään 10 tunnin aikana.

Ohjeet: Sikiön liikelaskenta

Jos vauva kärsii kohdussa hapenpuutteesta, hän vähentää liikkumistaan säästääkseen energiaa elintärkeisiin toimintoihin. Sikiön liikkeiden väheneminen voikin olla merkki kohdussa alkavasta hapenpuutteesta, johon pitää suhtautua aina vakavasti.

Jos muksaukset vähenevät selvästi tai muuttuvat vaisummiksi, kannattaa suorittaa liikelaskenta. Asetu pitkäksesi vasemmalle kyljellesi ja kuulostele liikkeitä tunnin verran niin, että tunnet vähintään kymmenen töytäisyä. Laske kaikki tuntemasi liikkeet ja merkitse määrä ylös.

Jos tunnet kymmenen liikettä ennen kuin tunti tulee täyteen, voit lopettaa laskennan, sillä liikelaskenta on täyttynyt. Jos lukumäärä ei täyty, nouse hetkeksi jaloittelemaan. Liikelaskentojen välillä kannattaa myös syödä tai juoda jotakin makeaa.

Vauvat ottavat 20-40 minuutin mittaisia tirsoja ja valpastuvat paremmin, kun liikut tai syöt. Jatka tauon jälkeen laskemista vielä toinen tunti. Jos liikkeiden määrä jää tällöinkin alle kymmeneen, ota yhteyttä neuvolaan tai synnytyssairaalaan.

Artikkeli päivitetty 30.10.2020 klo 15.45. Juttuun lisätty faktaa sikiön liikkeistä sekä tietoa siitä, milloin ja miten liikelaskenta tehdään.

Lue myös:

Synnytyskertomus: ”Vauvan vähäiset liikkeet saivat meidät menemään sairaalaan”

Tiedätkö, miksi vauva potkii kohdussa? Siihen on kaksi tärkeää syytä

Lähteet: Tays, Mehiläinen, Terveyskylä.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X