Raskaus 16.03.2016 Päivitetty 11.06.2021

Sopiiko sähkötupakka odottajalle?

Tupakan haitat odottajalle ovat kaikkien tiedossa, mutta miten on sähkötupakan tai vesipiipun laita?

Teksti
Otso Karhu
3 kommenttia

Onko sähkötupakka tavallista tupakkaa terveellisempää? Sopisiko se myös odottajalle? Näitä asioita pohtii moni tupakoitsija, kun tulee raskaaksi.

Vaikka sähkösavukkeita on toisinaan väitetty tupakkaa huomattavasti terveellisemmäksi vaihtoehdoksi, Ehkäisevä päihdetyö Ehytin tupakkatyön asiantuntija Minttu Tavia ei suosittele sähkötupakointia kenellekään. Erityisesti raskauden aikaisesta käytöstä puuttuu tarkka tutkimustieto, ja useissa sähkötupakoissa on kielto käytölle raskaana ollessa.

Lisäksi sähkötupakoiden ainesosat ovat osin epäselviä, ja tieto niistä on niukkaa.

– Sähkösavukkeiden tuoteselosteet ovat epäluotettavia muun muassa tuotteen nikotiinipitoisuuden osalta. Tuote voi sisältää sikiön kannalta haitallisia aineita, minkä vuoksi käyttöä tulee välttää, Tavia sanoo.

Lue myös: Tupakointi raskausaikana: näin lopetat
Keskustele: Sähkötupakka raskauden aikana

Voiko odottaja käyttää sähkötupakkaa tupakoinnin lopettamiseen?

Sähkösavukkeen tehoa lopettamisen apuvälineenä ei ole luotettavissa tutkimuksissa toistaiseksi osoitettu. Vaikka joku voi onnistua lopettamaan tupakoinnin sähkösavukkeen avulla, etenkin raskaana ollessa kiistatta terveellisin vaihtoehto on kaikkien nikotiinituotteiden käytön lopettaminen.

– Tupakoinnin lopettamisen tukena voi käyttää tutkitusti tehokkaita ja turvallisia apukeinoja, joista saa lisätietoa apteekeista ja lääkäriltä. Raskaana oleville suositellaan ainoastaan lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaushoitovalmisteita ja raskaana olevan tuleekin aina keskustella niiden käytöstä lääkärin kanssa, Tavia sanoo.

Lue myös: Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskaana
Keskustele: Sähkötupakan passiivinen hengitys

Sopiiko vesipiippu odottajalle?

Vesipiippu eli sisha on suosittu myös tupakoimattomien keskuudessa, etenkin etelän lomamatkoilla. Sishasta poltetaan usein makutupakkaa, jossa ei pitäisi olla nikotiinia. Palamistuote sisältää kuitenkin myös monia muita aineita.

– Vesipiipun polttoon liittyy jopa suuremmat häkä-, terva- ja nikotiinipitoisuudet verrattuna tehdasvalmisteisen savukkeen polttoon, Tavia varoittaa.

Sähkötupakoilla ja vesipiipuilla poltetaan myös nikotiinittomia tuotteita. Tämä ei silti tee niistä terveellisiä, sillä monet muut niiden sisältämät aineet ovat palaessaan haitallista.

– Vesipiipussa poltetaan myös yrttiseoksia, jotka eivät sisällä tupakkaa. Tutkimusten mukaan myös näiden seosten poltossa esiintyy huomattavia määriä terveydelle haitallisia yhdisteitä. Palamisprosessi on merkittävä myrkkyjen aiheuttaja riippumatta siitä, sisältääkö tuote tupakkaa vai ei, Tavia sanoo.

Lue myös: Puolet alle 20-vuotiaista odottajista tupakoi
Keskustele: Raskaana ja vesipiippu hankinnassa, vaarallista?

Lue myös

Kommentit (3)

”Lisäksi sähkötupakoiden ainesosat ovat osin epäselviä, ja tieto niistä on niukkaa.”
Länsimaissa myytävät sähköHÖYRYTINnesteet sisältävät samoja aineita mitä käytetään elintarviketeollisuudessa.
En tietenkään kannata sähköhöyryttelyä raskausaikana, mutta siitä olen varma, että sähköhöyryttimen käyttö vähentää elimistöön tulevien myrkkyjen määrän murto-osaan verrattuna tupakointiin.
Jos tupakoinnin lopettamiseen suositellaan korvausnikotiinin saamista esim. nikotiinilaastareista, purukumista, suihkeista, kuinka se sama nikotiini muuttuu vaaralliseksi jos sen nikotiinin saa sähköhöyryttimen avulla.

”Sähkötupakoilla ja vesipiipuilla poltetaan myös nikotiinittomia tuotteita. Tämä ei silti tee niistä terveellisiä, sillä monet muut niiden sisältämät aineet ovat palaessaan haitallista.”

Tämä ei pidä paikkansa sähkötupakan osalta. Niillä ei polteta mitään. Sähkötupakassa mikään ei pala, vaan toimintaperiaate perustuu nesteen höyrystymiseen. Selvä asiavirhe, joka olisi syytä korjata, mikäli halutaan säilyttää jonkinlainen uskottavuus.

Älkää turhaan mollatko sähkötupakkaa,älkää sekoittako politikkaa ja verotusta tähän. Miksi kaikki kielletään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X