Synnytys 31.10.2022

Hoitoalalta tulvii huonoja uutisia, mutta kätilöopiskelija Nanne ei malttaisi odottaa tositoimiin pääsemistä: ”Synnytys on niin ainutlaatuista”

Kätilöksi opiskellessa pääsee kokemaan paljon monipuolisten harjoittelujen kautta. Tulevaisuudessa siintävissä synnytyksissä kätilöopiskelija Nanne Tukiaista jännittää erityisesti vauvan ulosautto.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
Saana Sjöblom-Hasselblatt

Synnytyssali on paikka, johon kätilöopiskelija Nanne Tukiainen ei malttaisi enää odottaa pääsevänsä.

Yläasteen lopussa syttynyt kiinnostus kätilötyötä kohtaan on vain yltynyt alan opintojen myötä, ja Tukiainen odottaa tammikuussa alkavaa harjoittelua synnytysosastolla kuin kuuta nousevaa.

– Raskauden kulku on minusta niin kiehtovaa ja synnytys ainutlaatuista! Vaikka takana on jo monta harjoittelua, jännitän synnäriä eniten. Olen aina tähdännyt sinne ja haluan onnistua ja olla hyvä kätilö, Tukiainen kuvailee.

Kätilöksi opiskelevien koulupäivissä painottuu käytännönläheisyys.

Hän suorittaa kätilöopintoja Turun ammattikorkeakoulussa neljättä vuotta.

Motivaatio opiskella on säilynyt korkealla alan haasteista huolimatta

Kun Tukiainen kiinnostui teini-ikäisenä kiinnostui kätilön työstä, ei se tai hoitoala muutenkaan ollut mediassa niin paljon esillä kuin viime vuosina.

Hän myöntää, että kiihtyvä keskustelu hoitajien huonosta palkkauksesta ja työolosuhteista on alkanut harmittaa.

– Motivaationi tai kiinnostukseni kätilöksi kouluttautumiseen ei ole missään nimessä horjunut. Tilanne on kuitenkin harmittava ja toivon, että työn suuri vastuu tulisi näkymään aikanaan palkassa.

Nanne Tukiainen jännittää synnytyksissä eniten ulosauttoa.

Vastuuta Tukiainen on jo saanut kokea jo alan harjoitteluissa ja koulun simulaatioissa. Hän ei kuitenkaan epäröi kysyä neuvoa tiukan paikan tullen.

– On tärkeää tunnistaa omat rajat ja mihin pystyy. Nyt opiskelijana voi vielä pyytää apua matalalla kynnyksellä. Ja sitä onkin aina saanut, hän kiittää.

Lue myös: ”Synnytyksistä ei voi enää säästää”, sanoo 17 vuotta kätilönä työskennellyt Eeva Hiila

Opetusvideot eivät Tukiaista hetkauta

Vaikka Tukiainen ei ole vielä päässyt tositoimiin synnytysosastolle, hän on opinnoissaan saanut tutustua hoitoalaan monipuolisesti. Haastattelun hetkellä hänellä on käynnissä harjoittelu vastasyntyneiden teho-osastolla.

– Olen päässyt näkemään paljon aina 700 grammaa painavista pienokaisista täysillä viikoilla syntyneisiin vauvoihin, joilla on esimerkiksi jonkinlaisia infektio-oireita.

Sivustaseuraajaksi ei tarvitse jäädä, vaan kätilöharjoittelijat pääsevät osastolla myös tositoimiin.

– Harjoittelu on sisältänyt paljon nenämahaletkuista ja tuttipulloista syöttämistä, verensokerien mittaamista ja elintoimintojen tarkkailua. On hienoa saada opiskelijana vastuuta ja luottoa tehdä paljon.

Nanne Tukiainen on päässyt auttamaan harjoittelussa vastasyntyneiden teho-osastolla jopa vain 700 grammaa painavia pienokaisia.

Tulevaisuudessa siintävissä synnytyksissä Tukiaista jännittää eniten vauvan ulosautto.

– Ulosauton opiskelu on todella kiinnostavaa. Olemme päässeet harjoittelemaan ulosauttoa synnytystorsoilla sekä katsoneet erilaisia opetusvideoita.

– Viimeisimmässä simulaatiossa pääsin esimerkiksi valmistelemaan potilaan sektiota varten. Se mietityttää silti, miten ensimmäisessä tositilanteessa sitten oikeasti reagoi ja millaiseksi kokonaiskuva siitä muodostuu.

Lue myös: Heräsin siihen, kun mieheni huusi: ”Hengitä!” – Lue Even monikäänteinen synnytystarina

Käytännönläheistä opiskelua

Kätilöksi kouluttautuminen ammattikorkeakoulussa kestää kokonaisuudessaan 4,5 vuotta, mistä ensimmäiset 2,5 vuotta on sairaanhoitajan perusopintoja.

Tukiainen oppi jälkikäteen arvostamaan myös kaikkea ennen kätilötyön kursseja oppimaansa, vaikka odotus tuntuikin pitkältä.

– Ymmärrän nyt, että kaikki perusteet pohjalla olivat hyväksi kätilövaiheen alkaessa. Olisi ollut vaikea hypätä suoraan kätilöksi, vaikka sitä ajoittain toivoikin. Hoitoalan sijaisuudet ja keikkatyöt koulun ohessa ovat myös opettaneet tosi paljon. On parasta kuulla jonkun sanovan, että sovin alalle ja minusta tulee varmasti hyvä kätilö.

Tukiainen kiittää opettajia siitä, että he ylläpitivät kiinnostusta kätilön työhön myös hoitoalan peruskursseilla.

– Syöpäkurssilla puhuttiin esimerkiksi paljon naistentaudeista, joita voimme kohdata alalla suuremmalla todennäköisyydellä. Näin mielessäni on pysynyt kirkkaana se, miksi haluan opiskella kätilöksi.

Lue myös: Juha Berg on kätilöinyt 14 lastenlapsen syntymät sekä tuhansia muita synnytyksiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X