Synnytys 02.04.2020 Päivitetty 03.04.2020

HUS lisää rajoituksia synnytyssairaaloihin: tukihenkilö ei saa jäädä synnytyksen jälkeen sairaalaan, sektiossa ei sallita tukihenkilöä lainkaan

Koronaviruksen tartuntariskin pienentämiseksi HUSin synnytyssairaaloissa on tehty uusia tiukennuksia. Puoliso saa olla sairaalassa vain alatiesynnytyksen ajan.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Koronavirus vaikuttaa HUSin alueen synnytyksiin ikävällä tavalla. Jo maaliskuun puolessa välissä koko Suomessa rajattiin, että äidin tueksi synnytykseen saa tulla vain puoliso tai yksi tukihenkilö. Nyt rajauksia on tiukennettu HUSin alueella entisestään koronavirustartuntariskin vähentämiseksi.

Lue uusin juttu aiheesta: Sadat naiset kapinoivat synnytyssairaaloiden koronatoimia vastaan – TAYSin mukaan tiukka puolisokielto laajenemassa koko Suomeen

HUSin uuden linjauksen mukaan puoliso tai muu tukihenkilö saa yhä olla mukana alatiesynnytyksessä, mutta hänen on poistuttava sairaalasta vauvan syntymän jälkeen.  Jos toiveissa olisi ollut, että perhe olisi saanut yhdessä aloitella vauva-arkea perhehuoneessa tai Helsingin Perhepesähotellissa, se ei siis tällä hetkellä ole mahdollista.

Vaikka äidin ja vauvan kotiutus venyisi useisiin päiviin, tiukka linja pitää.

– Jos äiti joutuu olemaan normaalia pidempään sairaalassa synnyttäneiden osastolla, ei tukihenkilö voi olla paikalla koronavirusepidemian aikana, kertoo ylihoitaja Marjaana Hanhirova.

Jos vauva syntyy keisarileikkauksella, tukihenkilöä ei sallita sairaalassa enää lainkaan. Myös aiempi rajoitus alatiesynnytyksen käynnistysvaiheesta pysyy voimassa: tukihenkilö ei saa olla sairaalassa ennen kuin synnytys todella käynnistyy.

Päätös tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta on hyvin poikkeuksellinen ja se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen. Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi”, perustelee HUSin tiedotteessa naistentautien ja synnytysten tulosyksikön toimialajohtaja Seppo Heinonen.

HUSin synnytyssairaaloita ovat Naistenklinikka Helsinginssä sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaalat. Joka kolmas lapsi Suomessa syntyy HUSin alueen sairaaloissa.

Useampi äiti ja vauva saattavat joutua jakamaan perhehuoneen

Vaikka vauvan isä, toinen äiti tai muu tukihenkilö ei saakaan viettää äidin ja vastasyntyneen kanssa aikaa perhehuoneessa, äiti ja vauva eivät vältämättä ole siellä yksin. Seppo Heinonen kertoo, että synnyttäneiden perhehuoneita saatetaan tarvita useamman äidin käyttöön.

On tavallista, että esimerkiksi sektion jälkeen isä tai muu tukihenkilö hoitaa vauvaa äidin toipuessa.

– HUSin synnytyssairaaloissa on jatkuvasti äitejä osastolla ilman tukihenkilöitä. Näiden äitien ja vastasyntyneen hoito, myös sektion jälkeen, kuuluu hoitohenkilökunnan normaaliin työtehtäviin, tähdentää Marjaana Hanhirova.

– Jokainen äiti ja vastasyntynyt saavat heidän tarvitsemansa, parhaan mahdollisen hoidon.

HUS muistuttaa synnyttäjiä ja tukihenkilöitä kertomaan rehellisesti, jos heillä on ylähengitystieinfektion oireita tai jos he ovat altistuneet koronavirukselle.

Jokaisen synnyttäjän tulee soittaa synnyttäjien vastaanottoon aina ennen saapumistaan sairaalaan. Kun tiedämme ennakkoon mahdollisista synnyttäjän ja hänen lähipiirinsä tartuntaoireista, voimme varautua ja tarjota mahdollisimman hyvän hoidon”, Heinonen kertoo tiedotteessa.

Lue myös: 9 X korona, raskaus ja synnytys – vastaukset polttaviin kysymyksiin

Kommentit (1)

Aikaisemminkaan tehostetun hoidon osastolla (nkl 52) ei ole pystytty tukemaan tukea tarvitsevia äitejä riittävästi, joten ihmettelen syvästi, miten nyt henkilökuntaa muka olisi riittävästi. Ihmetyttää myös useamman synnyttäjän siirtäminen samaan huoneeseen. Nyt kätilöt tartuttavat äitejä juostessaan hoitamassa useamman äidin asioita, jotka normaalisti tukihenkilö olisi hoitanut.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X