Hypnosynnytys on metodi, joka lupaa mahdollistaa kivuttoman synnytyksen: ”Synnytys ei aina ole pelottava ja kivulias kokemus”
Hypnosynnytys auttaa äitejä ymmärtämään kehon ja mielen yhteyden. Menetelmän avulla on mahdollista opetella tekniikoita, joiden avulla synnytyskipu vähenee.
Hurjat tarinat saavat monet jännittämään synnytystä etukäteen: tiedossa on väistämättä kipua ja tuskaa. Hypnosynnytys on yhdysvaltalaisen Marie Monganin kehittelemä synnytysvalmennus, jonka tarkoitus on muuttaa ennakkokäsityksiä siitä, että synnytys olisi aina pelottava ja kivulias kokemus.
Hypnosynnytys on menetelmä, joka valmistelee äitiä ja tämän kumppania levolliseen, helppoon ja miellyttävään synnytykseen. Keskeisessä osassa ovat luottamus omaan kehoon ja rentoutuminen.
Nimestään huolimatta hypnosynnytyksessä ei ole mitään lavahypnoosia muistuttavia piirteitä: syvärentoutumisen taso vastaa lähinnä sitä hetkeä, kun ihminen on vaipumassa uneen.
Mihin hypnosynnytysmenetelmä tähtää?
Kehon ja mielen yhteyden ymmärtäminen
Hypnosynnytys opettaa ensin ymmärtämään, kuinka paljon kehon ja mielen yhteys vaikuttaa synnytykseen. Erilaisten esimerkkien avulla tuleva äiti huomaa, minkälaisia fyysisiä ja kemiallisia muutoksia kehossa tapahtuu, kun hän on huolissaan tai peloissaan. Tämän oivalluksen kautta aletaan harjoitella sitä, miten negatiivisista ajatuksista voi päästää irti.
Syvärentoutuminen
Keskeinen osuus hypnosynnytysvalmennuksessa keskittyy syvärentoutumiseen. Tekniikoita mukavaan rentoutuneeseen tilaan pääsemiseksi on useita, ja kurssilaiset saavat valita niistä itselle parhaiten sopivat. Rentoutumisen tarkoitus on ehkäistä huolien tai jännityksen vaikutusta synnytykseen.
Kun äiti oppii pääsemään hyvin rentoutuneeseen tilaan aina kun hän haluaa, hän voi helposti rentoutua myös synnytyksessä. Silloin on mahdollista, että vauva syntyy ilman, että äiti kokee voimakasta kipua.
Negatiivisten sanojen kääntäminen neutraaleiksi
Hypnosynnytys pyrkii vaikuttamaan odotuksiin myös kielen kautta. Esimerkiksi kivusta puhutaan mieluummin tuntemuksena tai paineena. Menetelmässä käytetään myös paljon mielikuvaharjoittelua.
Mitä hyötyjä hypnosynnytyksestä on?
- Tarve lääkkeelliselle kivunlievitykselle vähenee.
- Oikea tekniikka lyhentää synnytyksen avautumisvaihetta.
- Vauva voi syntyä ilman pakotettua ponnistamista, jolloin vauvan hapensaanti pysyy todennäköisemmin hyvänä koko synnytyksen ajan.
- Repeämät ja episiotomiat (välilihan leikkaus) vähenevät.
- Tunnelma säilyy levollisena, jolloin vauva saa syntyä lempeämmin.
- Vauvojen apgar-pisteiden on huomattu olevan korkeammat.
- Synnytyskumppanilla on aktiivinen rooli synnytyksessä
Lue synnytyskertomus: Hypnosynnytys mullisti Viivin kokemuksen synnyttämisestä: ”Uskoin kehoni olevan viisas ja taitava”
Kenelle hypnosynnytys sopii?
Metodi sopii kaikille odottville äideille. Hypnosynnytys vaatii kuitenkin jonkin verran omistautumista, sillä äidin on hyvä harjoitella tekniikoita aktiivisesti, jotta ne ovat synnytyshetkellä tarpeeksi tuttuja.
Synnytysvalmennus suositellaan aloitettavaksi raskausviikoilla 20–30, jolloin äidille jää runsaasti aikaa harjoitella tekniikoita ja oivaltaa, mitä syvärentoutuminen tarkoittaa.
Missä kurssille pääsee ja mitä valmennus maksaa?
Hypnosynnytyskursseja järjestetään ympäri Suomea. Voit etsiä itsellesi sopivan valmennuksen Suomen Hypnosynnytys ry:n verkkosivuilta.
Kurssin hinta on pariskunnalle noin 300–350 euroa. Valmennuksia on viitenä iltana viikossa ja ne kestävät kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Myös intensiivikursseja järjestetään tarvittaessa.
Asiantuntijana fysioterapeutti, doula ja hypnosynnytys-valmentaja Jenna Moisala.
Lue myös:
”Maailman kaunein tapa synnyttää” – vesisynnytys vaihe vaiheelta
Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää etukäteen
Jaa oma kokemuksesi