Synnytys 10.07.2017 Päivitetty 13.08.2019

Kätilöopiston synnytyssairaala sulkee ovensa lokakuussa – mihin synnyttäjät ohjataan jatkossa?

Kätilöopisto sulkee ovensa lokakuussa, ja synnytykset siirretään Naistenklinikalle sekä uuteen Espoon sairaalaan, jonka tilat ovat nyt tyhjillään. Kätilöopiston synnytystoiminta lakkaa pahojen sisäilmaongelmien vuoksi.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
OM-arkisto

Synnytykset loppuvat Kätilöopiston sairaalassa Helsingissä lokakuussa 2017. Viimeinen mahdollinen ajankohta hakeutua Kätilöopistolle synnyttämään on 18.10.2017 kello 14. Tämän jälkeen synnyttäjät ohjataan parin kuukauden ajan Helsingin Naistenklinikalle ja Espooseen Jorvin sairaalaan.

Vuoden 2018 alusta tilanne muuttuu taas, ja synnyttäjällä on pääkaupunkiseudulla kaksi vaihtoehtoa: Naistenklinikka tai uusi Espoon sairaala, joka sijaitsee Jorvin sairaalan alueella.

Naistenklinikka hoitaa jatkossa pääosan pääkaupunkiseudun synnytyksistä, 9 000–10 000 synnytystä vuodessa. Espoon sairaala hoitaa 4 000–5 000 synnytystä vuodessa.

HUS:n toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan helsinkiläiset synnyttäjät ohjataan jatkossa Naistenklinikalle, joka on vastikään remontoitu lapsivuodeosastoja lukuun ottamatta.

Jorvin synnytykset Espoon sairaalaan

Uuteen Espoon sairaalaan siirretään vuoden 2018 alusta myös Jorvin sairaalan synnytystoiminta. Jorvin sairaalassakin on sisäilmaongelmia.

Kätilöopistolta Espoon sairaalaan siirretään seuraavat toiminnot: synnytyssalit, synnytysten päivystystoiminta ja lapsivuodeosastot. Osasto, johon Kätilöpiston toiminnot siirretään, on nyt tyhjillään.

Espoon sairaalassa synnytystoimintojen käyttöön tulevista tiloista osa otetaan käyttöön lähes sellaisinaan.

– Tämä on paras mahdollinen ratkaisu, koska Espooseen saadaan varsin vähäisin töin rakennettua kaikki synnytystoiminnassa tarvittavat tekniset ratkaisut. Modernin sairaalan tilat ovat helposti muunnettavissa, mutta käyttöömme tulevista kolmesta sairaalasiivestä kaksi voidaan ottaa käyttöön jopa aivan sellaisenaan, HUS:n toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo.

Espoon uuteen sairaalaan on katettu kulkuyhteys Jorvin sairaalarakennuksesta. Lastenosasto sijoitetaan Jorvin sairaalan N-siipeen; sairaiden vastasyntyneiden hoitopaikka on siis uudessa Espoon sairaalassakin lähellä.

Naistentautien poliklinikka jää Kätilöopistolle

Kätilöopistolle jäävät jatkossa lastenpsykiatrian toiminnot ja naistentautien poliklinikka. Kuvantamisyksikkö siirtyy ensi vuonna Helsingin keskustassa sijaitsevaan Postitaloon.

Osa Kätilöopistolle suunnitelluista synnytyksistä on jo nyt hoidettu Naistenklinikalla, ja Kätilöopiston synnytyksiä aletaan vähentää entisestään heti kesälomien jälkeen.

HUS päätti keväällä, että se luopuu Kätilöopiston tiloista, kun sairaalan rakenteista löytyi laaja-alaisesti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.

Lue myös:

Anestesialääkäri esittelee tehokkaimmat synnytyksen kivunlievityskeinot
Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää
Synnyttäjät vertailevat kokemuksiaan Kätilöopistolla ja Naistenklinikalla

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X