Synnytys 27.06.2024

Keisarileikkauksia tehdään Suomessa enemmän kuin koskaan – osuus todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa

Suomi on ylittänyt suosituksen, jonka mukaan korkeintaan 15–20 prosenttia synnytyksistä tulisi olla keisarileikkauksia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vuoden 2023 synnytyksistä 20,1 prosenttia päätyi sektioon eli keisarileikkaukseen. Ennakkotietojen mukaan osuus on suurempi kuin koskaan aiemmin tilastoinnin aikana, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tilastoja aiheesta on koottu vuodesta 1987 lähtien.

THL:n erityisasiantuntija Anna Heino toteaa tiedotteessa, että keisarileikkausten osuuden nousu on jatkunut useamman vuoden ajan. Syitä ovat muun muassa synnyttäjien kasvanut keski-ikä ja se, että iän myötä perussairaudet yleistyvät.

– Lähtökohtaisesti sektiolle pitää Suomessa aina olla lääketieteelliset perusteet, mutta totta kai päätös synnytystavasta tulee aina tehdä yhdessä raskaana olevan kanssa keskustellen, Heino sanoo.

Tutkimukset ovat osoittaneet sektion yhteyden moniin terveydellisiin haittoihin, kuten lapsen heikompaan vastustuskykyyn tai synnyttäjän komplikaatioihin. Toisaalta keisarileikkaus voi turvata sekä synnyttäjän että vauvan terveyden tai pelastaa heidän henkensä.

Tiedotteessa Heino mainitseekin, että sektioiden matala osuus ei ole itseisarvo.

– Samalla sektio kuitenkin on terveydenhuollon resursseja vaativa iso toimenpide, josta toipuminen voi usein kestää pitkään, hän toteaa.

Keisarileikkausten osuus ensisynnyttäjillä on korkeampi kuin uudelleensynnyttäjillä. Ennakkotietojen mukaan 24,7 prosenttia ensisynnyttäjien synnytyksistä päätyi keisarileikkaukseen vuonna 2023.

Heinon mukaan on perusteltua odottaa, että keisarileikkausten osuus kaikista synnytyksistä nousee entisestään. Ilmiö liittyy siihen, että jos ensimmäinen synnytys päätyy keisarileikkaukseen, on suurempi todennäköisyys, että myös seuraavat synnytykset päätyvät keisarileikkaukseen.

Sektioiden ohella synnytyksen käynnistäminen on viime vuosina yleistynyt. Viime vuonna THL tiedotti, että vuoden 2022 synnytyksistä 35 prosenttia käynnistettiin. Osuus oli suurin koko tilastointihistorian ajalta.

Samana vuonna sektioon päätyi 19,6 prosenttia synnytyksistä.

THL:n tiedotteessa todetaan, että kehittyneissä maissa keisarileikkausten osuus synnytyksistä suositellaan olevan korkeintaan 15–20 prosenttia. Suomi on nyt hienoisesti ylittänyt tämän rajan.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X