Synnytys 13.09.2016 Päivitetty 09.03.2020

Mieskätilö Juha: ”Olen auttanut lapsenlapseni maailmaan”

Mies synnytykseen liittyvässä ammatissa on edelleen harvinaisuus. Juha Berg on kätilöinyt maailmaan omatkin lapsensa ja lapsenlapsensa.

Teksti
Ninni Sandelius
Kuvat
Jyrki Nikkilä/Otavamedia
9 kommenttia

Mieskätilö Juha Bergille, 59, hänen ammattinsa oli luonteva valinta. Hänellä on neljä sisarusta, jotka varttuivat vuoden ikäerolla. Juhan oma isä osallistui monipuolisesti kaikkeen lasten- ja kodinhoitoon. Myös Juha toivoi jo varhain, että tulisi isäksi.

– Halusin palvella perheitä, tehdä tärkeää työtä tärkeille ihmisille: vauvaa odottaville äideille ja isille, kohtuvauvalle ja vastasyntyneelle.

Juha valmistui 1970-luvun lopulla sairaankuljettajan ja lääkintävahtimestarin ammattiin ja työskenteli vuosia leikkaussalissa. Sairaanhoitajakoulu oli looginen askel uralla. Hän valmistui kätilöksi ja gynekologiseksi erikoissairaanhoitajaksi vuonna 1987.

Juhaa naisvaltainen ala ei jännittänyt vaan innosti suuresti. Suomessa kätilön työtä tekeviä miehiä on hyvin vähän, ja vielä harvemmassa he olivat 1980-luvulla. Ammatinvalintaa ei kuitenkaan ole kummasteltu. Juha työskentelee Länsi-Pohjan Keskussairaalassa Kemissä. Uraa on takana pian 30 vuotta.

Keskustele:
Miehet kätilöinä?
Sallisitko mieskätilön synnytykseesi?

Moni yllättyy, kun vastassa on mieskätilö

Moni synnyttäjä odottaa kohtaavansa naiskätilön. Juha on tosin tehnyt töitä niin pitkään, että kotiseudulla hänet jo tunnetaan ja mieskätilö ei yllätä.

– Joskus maahanmuuttajaäidit tai -isät saattavat toivoa naiskätilöä. Jos satun olemaan työvuorossa, tapahtuu kuitenkin usein niin, että he ottavatkin minut vastaan riemulla. On hienoa, että erilaiset myytit murtuvat.

Käsitykset naisten ja miesten rooleista äitiyshuollossa muuttuvat pikkuhiljaa. Niin muuttuu myös miehen asema perheessä, Juha uskoo.

– Olen huomannut, että isät keskittyvät yhä enemmän isyyteen ja perheeseensä. On tärkeää, että isä menestyy vanhemmuudessa äidin lailla, yksilönä.

Lue myös: Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää etukäteen

Keskustele:
Saako valita, että haluaa ehdottomasti naiskätilön?
Onko kellään ollut kätilönä miestä?

Kätilönä viiden oman lapsen synnytyksessä

Juhan ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1979, kun Juha ja hänen vaimonsa olivat parikymppisiä.

– Ajattelen, että olen tullut isäksi heti siitä hetkestä alkaen, kun saimme tietää odottavamme esikoistamme. Mielestäni on tärkeää, että isälle muodostuu suhde vauvaan jo masuvaiheessa.

Isyyden kokemus vahvisti uskoa siihen, että kätilöys olisi hänelle oikea työ. Hän ymmärsi entistä paremmin perheen merkityksen koettuaan sen omakohtaisesti.

– Uskallan sanoa, että rakkaus on minulla pinnassa, kun ajattelen vaimoani ja lapsiani.

Mieskätilö Juha on ollut mukana kaikkien viiden lapsensa synnytyksissä ja yhtä lukuun ottamatta kaikkien yhdeksän lastenlapsensa synnytyksissä. Kolmen ensimmäisen lapsen syntyessä hän ei ollut vielä kätilö, mutta kaksi nuorinta ja lastenlapset hän on saatellut maailmaan kätilön roolissa. Juhan perheessä tämä on luontevaa.

– Synnytyksissä olen tietysti isä ja isoisä mutta myös sataprosenttisesti kätilö. Minä hoidan synnytyksen, oli työvuoro tai ei. Näin tekevät monet muutkin kätilöt, jos perheenjäsen synnyttää.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Elämän mittainen kutsumus

Juhasta on hienoa, että hän saa olla mukana syntymän hetkellä perheen tukena.

– Hoidan kaikki synnytykset yhtä tarkasti kuin perheenjäsentenkin. Synnytyksen ihme on minulle vahva sisäinen tunne, jota on vaikeaa luonnehtia.

Hän kuvailee kätilön työtä vaativaksi mutta antoisaksi. Ammatillisuus vaatii syvällistä tietoa, taitoa, asennetta ja ennen muuta sydäntä.

– Kätilön on oltava kaiken aikaa valppaana ja keskittynyt. On kyettävä itsehillintään ja kärsivällisyyteen ja oltava aidosti lempeä. Tärkeää on myös osata luoda rento ja rauhallinen ilmapiiri, jotta perheen tukeminen onnistuisi parhaiten. Olen aina täysillä mukana, tunteellakin.

Juha voisi jäädä eläkkeelle neljän vuoden päästä, 63-vuotiaana, mutta hän aikoo jatkaa töitä, jos oma kunto vain sallii. Kätilöydestä on tullut hänelle elämän mittainen kutsumus.

– Olisi hienoa olla varttunut kätilö, turvallinen ja kokenut papparainen, joka auttaa perhettä ja kohtuvauvaa uuden elämän alkuun.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 8/2016.

Lue myös: Äitien hauskimmat sekoilut synnytyssalissa

Keskustele: Onko kellään neuvolassa miespuolista terveydenhoitajaa?

Lue myös

Kommentit (9)

Viisi ensimmäistä synnytin ilman tukihenkilöitä, viimeisessä kaikkien lapsieni isä mukana.

Ikuisesti kiitollinen!!!
Pelasti tyttäreni hengen(ehkä minunkin) helmikuussa 1998.
Toivotan kaikkea hyvää Hänelle /Margit ♥️

Kiitos Juhalle! Poika nykyään 5-vuotias ?. Erittäin ammattitaitoinen ja miellyttävä kätilö!

Tässä on mies jota parempaa kätilöä ei voi synnyttävä nainen toivoa!

Loistava kätilö ja rauhallinen persoona. Auttanut maailmaan ensimmäisen lapseni. Sen jälkeen minulla on ollut 3 naiskätilöä, jos olisin itse saanut kätilön valita olisin ehdottomasti valinnut Juhan.

Kuules “Ihmettelen suuresti”. Kyllä omien työvuorojen ulkopuolelta voi tulla hoitamaan, kun asiallisesti kirjaa itsensä töihin. Tunnit voi ottaa muualta pis. Onneksi moni työnantaja tämän ymmärtää, vähissä on muutoin työsuhde-edut.

Jotkut kätilöt hoitavat läheistensä synmnytykset, toiset ei. Itse kuulun myöa näihin hoitaviin.

Ei työntekijä voi noin vain itseään töihin kirjailla. Ainakin esimiehen lupa tulee olla. Esimies vastaa työvuoromuutoksista. Siinä on oikeasti vakuutusyhtiölle ja Valviralle selittämistä, jos jotain sattuu. Menkää vaikka tukihenkilönä.

Nimenomaan monissa työpaikoissa tämä on esimiesten hyväksymä käytäntö. Miksi pitää siitä lähteä nokittelemaan?

En ikinä kätilönä hoitaisi perheenjäsenen synnytystä kuin pakon edessä. Epäilen 100 % läsnäoloa ammatillisessa mielessä. Työvuorojen ulkopuolella synnytysten hoito sairaalaympäristössä on lain vastaista. Mikään potilasvakuutus ei tällaista korvaa. Hyväksyykö Juhan esimies todellakin tämän?

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X