Synnytys 09.11.2020 Päivitetty 08.12.2021

Miksi synnytyksen käynnistys on yleistynyt selvästi? Synnytyslääkäri kertoo

Liian yliaikainen raskaus ei ole hyväksi vauvan hyvinvoinnille. Istukka saattaa ”vanhentua” raskausviikon 41 jälkeen – tämä on yksi syy, miksi yhä useampi synnytys päädytään käynnistämään.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Synnytyksen käynnistäminen on yleistynyt Suomessa ja ympäri maailmaa. Suomessa noin 20–30 prosenttia synnytyksistä käynnistetään sairaalassa. Käynnistysten määrä on kasvanut merkittävästi parinkymmenen vuoden aikana.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Camilla Isaksson kertoo tämän johtuvan paljolti siitä, että yliaikaisia raskauksia on ryhdytty maailmanlaajuisesti käynnistämään raskausviikolla 41.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvan vointiin liittyvät ongelmat lisääntyvät viikon 41 jälkeen. Istukka alkaa mennä vanhaksi, jos raskaus jatkuu paljon yli lasketun ajan. Istukka ei välttämättä pysty enää turvaamaan vauvan hyvinvointia eikä vauva saa tarpeeksi happea istukan kautta.

Vuosi Synnytyksen käynnistämisiä
1990 14,0 %
1995 14,3 %
2000 14,4 %
2005 16,6 %
2010 18,6 %
2011 19,9 %
2012 20,9 %
2013 20,5 %
2014 22,7 %
2015 24,8 %
2016 25,8 %
2017 28,9 %
2018 30,5 %
2019 31,5 %
Lähde: THL

– Meillä Suomessa on perinteisesti käynnistetty synnytys 42. raskausviikon lopulla tai viimeistään 42 +1. Tutkimustulokset ovat lisänneet painetta ryhtyä käynnistämään synnytyksiä aikaisemmin, Isaksson kertoo.

Synnytysten käynnistämisen määrään vaikuttavat myös monet muut syyt: Raskaaksi tulevat ovat yhä vanhempia, monesti lähemmäs nelikymppisiä. Odottajilla on myös aiempaa enemmän sairauksia, kuten diabetesta. Myös lapsen suuri koko tai pre-eklampsia voivat olla syitä, miksi synnytyksen käynnistäminen katsotaan tarpeelliseksi.

– Jotkut odottavat äidit sanovat vastaanotolla, että jokainen mun synnytys on jouduttu käynnistämään. Joskus synnytys ei käynnisty luonnollisesti geneettisten seikkojen vuoksi. Myös omalla äidille tai siskolla voi olla sama geneettinen alttius, jonka vuoksi suvun synnytykset täytyy useimmiten käynnistää.

Lue myös: Synnytyksen käynnistäminen: näin se etenee vaihe vaiheelta

Ballonki on lääkkeetön keino synnytyksen käynnistämisessä.

Ballonki on lääkkeetön keino synnytyksen käynnistämisessä.

Synnytyksen käynnistäminen on toimenpide, jossa kohdunsuu saadaan aukeamaan riittävästi ja supistukset alkamaan lääkkeillä tai lääkkeettömästi.

– Käynnistämisen hyvä puoli on se, että se mahdollistaa alatiesynnytyksen ja tekee synnytyksen käynnistymisestä hallittua ja turvallista. Miinuspuoli on taas se, että käynnistäminen vie aikaa, jonka seurauksena synnyttäjä saattaa väsyä sekä fyysisesti että henkisesti.

Synnytyshuoneesta saatetaan joutua siirtymään leikkaussaliin sektiota varten, jos synnyttäjän voimat loppuvat.

Äiti ja Melukylän lapset -blogi: Toivepostaus – Luonnollisesti käynnistynyt synnytys vs käynnistetty synnytys

Lue myös

Kommentit (4)

Johan tässä sanottiin, että riskit lisääntyvät, jos menee liian pitkälle. Jossitella voi, mutta tieteelliset todisteet sanovat muuta.

vastauksena yllä olevaan kommenttiin: Kuten jutussa on sanottu, eivät perusteet käynnistyksen takarajalle perustu mutuiluun vaan laajoihin kansainvälisiin tutkimuksiin. Se, että jonkun yksittäisen henkilön yliaikainen synnytys sujuu hyvin ja vauva syntyy hyvinvoivana, ei saa tukea kattavasta tutkimusdatasta. Tämän vuoksi linjauksia ei voida tehdä yksittäiskokemusten perusteella.

Neljä synnytystäni ovat käynnistyneet luonnollisesti viikoilla 42+ ja 43+. Synnytykset olleet ongelmattomia, nopeita ja vauvat voineet aina hyvin. Tämä siis 1980 ja -90 luvuilla, jolloin varmaan sit luotettiin enemmän kehon luonnolliseen toimintaan ja äidin tuntemuksiin. Voisiko olla niinkin, että raskauden kesto on hieman yksilöllisempi kuin täsmä 40 viikkoa?
Nyt vaikuttaa siltä, että käynnistyksiä on paljon ja sektioiden määrä lisääntynyt. Eli olisiko kuitenkin niin, että kun keho ei ole valmis synnyttämään, synnytys ei vaan käynnisty tai edisty, vaikka lääkäri niin ajattelee tapahtuvan.

Erittäin viisaasti ajateltu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X