Synnytys 03.12.2021

Ponnistusvaihe: näin synnytyksen toinen vaihe etenee

Ponnistusvaihe etenee siirtymävaiheesta aktiiviseen ponnistamiseen. Lue molempien vaiheiden erityispiirteistä ja niiden etenemisestä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Ponnistusvaihe on synnytyksen toinen vaihe, jonka lopuksi vauva pääsee maailmaan.

Ensimmäisenä koittaa siirtymävaihe, jonka monet synnyttäjät kokevat vaativimpana osana synnytystä. Kohdunsuu on tällöin täysin avautunut tai lähes avautunut. Supistukset voivat olla pitkiä ja kivuliaita. Ponnistamisen tarvekin saattaa tuntua, vaikka vielä ei ole oikea hetki sille.

Lue myös: Vauhdilla maailmaan – korjaava synnytyskokemus: ”En halunnut samanlaista ponnistusvaihetta kuin esikoisen kohdalla”

Synnyttäjällä, varsinkin ensi kertaa synnyttävällä, voi olo käydä epätoivoiseksi. Miten jaksaa loppuun asti?

Erityisesti tämän vaiheen ylittämiseen synnyttäjä tarvitsee usein tukea. Lääkkeellisenkin kivunlievityksen käyttö on usein edelleen tässä kohtaa mahdollista. Kätilö ja mahdollinen tukihenkilö auttavat synnyttäjää jaksamaan ponnistusvaiheen toiseen eli viimeiseen vaiheeseen.

Vauvan pään on laskeuduttava riittävän alas lantiossa ennen kuin ponnistaminen voidaan aloittaa. Sikiön pään sijaintia verrataan lantion luisiin kyhmyihin.

Usein jo siirtymävaiheessa kätilö on synnyttäjän kanssa keskustellut toivotusta synnytysasennosta.

Synnyttää voi muun muassa puoli-istuvassa asennossa, jossa suurin osa synnyttää. Kylkiasento voi sängyllä maatessa toimia hyvin, koska siinä lantio on mahdollista avata kunnolla nostamalla päällimmäinen jalka koukkuun.

Synnytyskanavassa on eniten tilaa, kun lonkkanivel on koukussa ja häntäluu pääsee joustamaan.

Lue myös: Mikä synnytysasennoista on paras? Ponnistusvaiheen asentojen plussat ja miinukset

Pystymmän synnytysasennon saa esimerkiksi synnytysjakkaralla, seisten ja kyykyssä. Näissä asennoissa painovoima auttaa synnyttäjää, mutta ne ovat fyysisesti hieman vaativampia.

Erilaisia synnytysasentoja voi hyvin kokeilla omien tuntemusten mukaan.

Aktiivinen ponnistusvaihe

Kun kätilö on antanut luvan, ponnistaminen voi alkaa. Kätilö auttaa ja ohjeistaa synnyttäjää ponnistamaan. Tämä vaihe voi tuntua synnyttäjästä jopa huojentavalta, sillä pian ollaan lähellä maalia.

Yhden supistuksen aikana synnyttäjä voi ponnistaa noin 3 – 5 kertaa. Supistusten välillä synnyttäjä voi levätä, vaikka supistuksia tuleekin tiheämmin.

Ponnistusvaiheessa voi käyttää kahta erilaista hengitystekniikkaa: ponnistaa voi uloshengittäessä, kurkunpää avoimena tai osittain suljettuna. Alapää rentoutuu näin luontaisesti, mutta toisaalta vauva syntyy näin hitaammin kuin toisella tapaa.

Siinä ponnistaessa pidätetään hengitystä. Keuhkoissa on kuitenkin ilmaa, kurkunpää on sulkeutunut. Pallea auttaa työntämään lasta ulos.

Lapsen pää venyttää aluksi välilihaa, mikä tuntuu voimakkaana kiristyksenä ja usein myös kipuna. Vähitellen väliliha alkaa tuntua puutuneelta, mikä on merkki siitä, että se on antanut periksi.

Lue myös: Episiotomia eli välilihan leikkaus – voiko sen välttää ja miten toipumista voi edistää?

Mikäli kätilö havaitsee, että väliliha ei tunnu antavan periksi repeämättä, tehdään episiotomia eli välilihan leikkaus. Ennen viillon tekemistä kätilö puuduttaa välilihan.

Kätilö huolehtii, että vauvan pää syntyy hallitusti ja tukee tarvittaessa kädellä välilihaa.

Pään synnyttyä kätilö tarkistaa, onko napanuora kiertynyt vauvan kaulan ympäri. Kätilö voi jo auttaa napanuoran kaulalta. Myös vauvan nenästä ja suusta voidaan imeä pois limaa ja lapsivettä.

Viimeisellä ponnistuksella kätilö auttaa vauvan hartiat ja muun vartalon ulos.

Syntymän ihme on nyt tapahtunut. Jos vauva on hyväkuntoinen, hänet nostetaan äidin rinnalle tutustumaan kohdun ulkopuoliseen maailmaan.

Vauvan syntymäksi katsotaan se hetki, kun vauva on syntynyt napaan asti.

Napanuoran katkaisee joko kätilö tai tukihenkilö. Napanuora sidotaan tämän jälkeen. Jos lapsen tilanne vaatii erityistoimia, viedään hänet lastenlääkärin luo. Lääkäri suorittaa muun muassa hengitysteiden puhdistamisen tai hengityksen avustamisen.

Lähteet: Terveyskirjasto, Lapin Sairaanhoitopiiri: ponnistusvaihe ja Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri: ponnistusvaihe.

Lue myös: Istukka – Raskausajan ihmeellinen elin on odotukselle välttämätön

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X