Synnytys 14.08.2021

Puolison sairaalakassi – näitä kuutta asiaa tsemppaaja kaipaa synnytyssairaalassa

Puolison sairaalakassi voi unohtua, kun keskitytään pakkaamaan synnyttäjän ja vauvan tavaroita. Usein tuleekin yllätyksenä, että myös puoliso tarvitsee sairaalaan yhtä ja toista.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Synnyttäjän sairaalakassi on lähes jokaiselle vanhemmalle tuttu konsepti, mutta entäpä puolison sairaalakassi?

Synnytys jännittää paitsi synnyttäjää, myös puolisoa. Valmistautuminen ja suunnittelu rauhoittavat mieltä ja tuovat hallinnan tunnetta. Sairaalakassin pakkaamisesta saakin sekä konkreettista hyötyä että mielenrauhaa.

1. Kännykkä ja laturi

Kännykkä lienee asia, jota ei h-hetkellä unohda kotiin. Laturi sen sijaan voi helpommin unohtuakin.

Kännykkään voi asentaa valmiiksi pysäköintisovelluksen ja opetella sen kiemurat, sillä olisi inhottavaa säätää tosipaikan kiireessä.

Tiedotuspäällikön viitta lankeaa toisinaan tukihenkilölle. Elleivät tärkeät puhelinnumerot, kuten synnyttäjän läheisten numerot, ole vielä tallessa, kannattaa tallentamisesta huolehtia ajoissa.

2. Kunnon eväät!

Synnyttäjälle ei yleensä maistu ruoka kesken kaiken, mutta puolisolle tai tukihenkilölle voi tulla – ja tulee – nälkä.

Ei ole harvoin kuultu synnytyskertomus, että tiimellyksessä kätilöiltä järjestyi äidille sairaalan välipalaa mutta puolisolle ei.

Sairaalasta löytyy kahvio ja välipala-automaatteja, mutta omien eväiden kätevyyttä ei voita mikään. Pähkinäostoksille on tympeä poistua huomatakseen, että hetki oli juuri väärä.

Koska synnytys voi kestää useita tunteja tai jopa vuorokausia, vältä pakkaamasta herkästi pilaantuvia ruokia, kuten maito- tai lihatuotteita. Sen sijaan suklaa, pillimehut, välipalakeksit, proteiinipatukat ja banaanit säilyvät hyvin ja tulevat syödyksi lennossa.

3. Hygieniatuotteet

Synnytyssairaalassa tavallisesti yövytään vähintään vuorokausi, useimmiten kauemmin. Niinpä puolison sairaalakassiin on syytä pakata mukaan ne tarvikkeet, joita normaalistikin yöpyessä tarvitaan. Ainakin hammasharja ja -tahna lienevät jokaisen vakiovarusteita.

4. Särkylääkkeet

Sairaalasta ei noin vain saakaan lääkkeitä pyytämällä. Osastolla saatetaan pitää tarkkaa kirjaa siitä, milloin synnyttänyt on pyytänyt edellisen särkylääkkeensä, eikä seuraavaa saa hakea huoneeseen etukäteen välttämättä edes yön yli tarvetta varten.

Jos puolisolle iskee päänsärky lapsivuoteella, omien lääkkeiden turvin pääsee vähemmällä säädöllä.

Särky on sitä paitsi hyvä hoitaa mahdollisimman pian pois, jotta synnytykseen jaksaa keskittyä – eikä yksikään synnyttäjä halua kuulla, että ”ai kun päätä särkee!”

isän sairaalakassi

Puolison sairaalakassiin on hyvä pakata paita, jonka saa helposti auki.

5. Mukavat vaatteet

Koska synnytyksessä todennäköisesti kestää, täytyy vaatteiden olla mukavia. Pehmeät verkkarit voivat olla pitkän odottelun pelastus. Useat synnytyssairaalat myös muistuttavat sisäkenkien tärkeydestä.

Vaihtovaatteitakaan ei sovi unohtaa. Vaihtosukkien ja -alushousujen lisäksi vaihtopaita voi tulla tarpeeseen. Ikimuistoiseksi jää mukaan pakattu paita, joka avautuu helposti tai joka on riittävän väljä siihen, että vauva mahtuu paidan alle.

6. Tekemistä

Vaikka puolison tai tukihenkilön tehtävä onkin olla läsnä ja synnyttäjän tukena, voi synnytyksessä olla hetkiä, jolloin voi ottaa rennommin. Kuulokkeet, hyvä kirja, pelikortit tai neuletyö saavat ajan kulumaan vaiheissa, joissa ei tarvitse olla valppaana.

Puolison sairaalakassi on osa valmistautumista

Sairaalakassi on tärkeä osa synnytykseen valmistautumista, mutta muutama muukin seikka on hyvä hoitaa ajoissa kuntoon.

Ennen synnytystä puolison on syytä tutustua etukäteen sairaalan tulo-ohjeisiin. Jos aiotte saapua sairaalaan autolla, pysäköintiasiat kannattaa selvittää etukäteen. Reitin voi vaikkapa ajaa kertaalleen harjoitukseksi.

Puolison on hyvä tutustua etukäteen myös synnytyksen kulkuun, jotta hoitohenkilökunnan käyttämät termit ja muut tapahtumat eivät tule täytenä yllätyksenä. Kaikkea ei tietenkään voi ennakoida, mutta perustiedot on hyvä ottaa haltuun.

Puolisona joutuu valmistautumaan siihenkin, että kipeä synnyttäjä voi käyttäytyä suorastaan luonteelleen vastaisella tavalla, aggressiivisestikin. Silloin voi vain tsempata puolisonsa lisäksi itseään – puolison tuki on useimmille synnyttäjille se tärkein voimavara.

Lue myös: Isä, sinua tarvitaan synnytyksessä! Vinkit puolison aktiiviseen rooliin

Aiheesta muualla: Ohjeita tukihenkilölle synnytykseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X