Synnytys 16.06.2020

Vauvojen määrä on jälleen kasvussa - HUSin alueella odotetaan vilkasta synnytyskesää

Eniten vauvoja on syntynyt viime vuosina Suomessa kesäkuukausina.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Vuonna 2019 syntyvyys laski Suomessa ennätyksellisen matalalle, nälkävuosien tasolle. Syntyvyys on ollut laskussa jo pitkään, ja syyt sen taustalla ovat moninaisia. Esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on nähty haastavana.

Alkuvuoden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että syntyys on jälleen kasvussa. Tammi-huhtikuun aikana Suomessa syntyi 465 lasta enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019, kertoo Tilastokeskus.

HUSin alueen synnytysten määrä kasvoi tammi-toukokuussa 7,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

– Kokonaissyntyvyyttä on vaikeaa ennakoida, ja luontaista vaihtelua on aina. Kehitys näyttää silti positiiviselta vuosikausia laskeneen synnytysten määrän jälkeen, HUSin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa tiedotteessa.

Valonpilkahduksia nähtiin jo vuoden 2019 viimeisinä kuukausina, jolloin syntyneiden vauvojen määrä ei enää vähentynyt kuten alkuvuonna 2019.

Joka kolmas synnytys Suomessa tapahtuu HUS-alueella. HUSin synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa. Yli 80 prosenttia Uudenmaan alueen vauvoista syntyy Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa.

Syntyvyys kasvussa: odotettavissa vilkas synnytyskesä

Viime vuosina lapsina on syntynyt eniten heinä-elokuussa, joten kesä on tyypillisesti kiireistä aikaa synnytyssairaaloissa.

Myös tästä kesästä odotetaan aiempien vuosien tapaan vilkasta synnytyskesää. Kenties jopa edellisiä vuosia vilkkaampaa, jos alkuvuoden trendi eli syntyvyyden kasvu jatkuu.

Seppo Heinonen pohtii tiedotteessa sitä, mistä syntyvyyden nousu voi johtua.

–  Syntyvyyden nousu on ensisijaisesti yhteiskunnallinen ilmiö, jota emme osaa lääketieteen ammattilaisina täysin selittää. Aihe on ollut viime vuosina paljon esillä julkisuudessa. Silläkin voi olla jotain vaikutusta positiiviseen kehitykseen.

Koronarajoituksia purettu: puolisot pääsevät mukaan synnytykseen

Huhtikuussa voimaan astuneet tukihenkilörajoitukset estivät puolison tai muun tukihenkilön läsnäolon sektiossa ja synnyttäneiden osastolla. Alatiesynnytyksessä tukihenkilö sai olla mukana vain sen ajan, kun synnyttäjä oli synnytyssalissa.

Tilanne huolestutti muun muassa tulevaa isää Heikkiä.

– Isällä pitäisi olla yhtä suuri oikeus olla läsnä lapsensa syntymässä ja ensipäivissä kuin äidilläkin, Heikki totesi Kaksplussan haastattelussa.

Kesäkuussa tiukkoja rajoituksia alettiin kuitenkin vähitellen purkaa. Tällä hetkellä tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksen kaikissa vaiheissa sekä sektiossa. Joitain rajoituksia kuitenkin on yhä voimassa.

Lue lisää: Puolisot saavat jälleen olla synnytyksissä loppuun saakka myös HUSin alueella – rajoituksia puretaan

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X