Tämä synnytystapa lisää virtsankarkailun riskiä – vaiva on usein hoidettavissa kotikonstein
Pihtisynnytys lisää merkittävästi virtsankarkailun riskiä. Virtsankarkailua esiintyy kuitenkin myös naisilla, jotka eivät ole synnyttäneet alateitse, sillä raskaus on lantionpohjalle raskas.
Raskaus ja synnytys koettelevat lantionpohjaa, ja erityisesti synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu on yleistä. Erityisesti siitä kärsivät naiset, jotka ovat synnyttäneet alateitse: keisarileikkauksen jälkeen ponnistuskarkailua on noin 8 prosentilla, kun taas alatiesynnytyksen jälkeen 15 prosentilla naisista.
Nyt on kuitenkin selvinnyt, että alatiesynnytyksissä myös itse synnytystapa vaikuttaa virtsankarkailun riskiin merkittävästi.
Pihtisynnytys lisää virtsankarkailun riskiä
Tuoreen tutkimuksen mukaan pihtisynnytykset aiheuttavat virtsan ponnistuskarkailun riskiä enemmän kuin imukuppisynnytykset tai luonnollinen alatiesynnytys. Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -tiedelehdessä.
Laajassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa oli mukana 13 694 alateitse synnyttänyttä naista. Heistä noin joka viides kärsi jonkinlaisesta virtsankarkailusta.
Ponnistusvirtsankarkailua ilmeni pihtisynnytyksen jälkeen 17 prosentilla, kun taas imukuppisynnytyksen jälkeen 12 prosentilla naisista.
– Pihtisynnytys lisää siis merkittävästi ponnistusvirtsankarkailua sekä jonkin verran myös pakkovirtsankarkailua alle 50-vuotiailla naisilla. Ero pienenee ajan kuluessa synnytyksestä, tutkimuksen vastaava tutkija, HUSin Urologian klinikan lääkäri, dosentti Kari Tikkinen kertoo.
– Saman tyyppinen ero havaittiin myös verrattaessa pihtisynnytystä luonnollisesti käynnistyneeseen alatiesynnytykseen, mutta imukuppisynnytyksen ja luonnollisesti käynnistyneen alatiesynnytyksen välillä ei eroa havaittu.
Vaikka alatiesynnytystä voidaan tarvittaessa nopeuttaa käyttämällä apuna joko imukuppia tai pihtejä, nykyään Suomessa käytetään synnytyspihtejä hyvin harvoin.
Tuoreen tutkimuksen merkitys onkin suurin juuri niissä maissa, joissa synnytyksissä pihdit ovat useammin käytössä.
Virtsankarkailua voi hoitaa kotikonstein
Virtsankarkailu on yleinen vaiva, jota voi ennaltaehkäistä jo raskausaikana. Erityisesti säännöllinen lantionpohjan harjoittelu synnytyksen jälkeen vähentää virtsankarkailua merkittävästi.
Jotta lihasvoima pääsee kasvamaan, olisi harjoituksia tehtävä 5 kertaa viikossa vähintään kahden kuukauden ajan. Kuntoa ylläpidetään toistamalla harjoitukset pysyvästi 2–3 kertaa viikossa.
Lähteet: HUS, Terveyskirjasto, Käypä hoito
Jaa oma kokemuksesi