Synnytys 06.05.2021

Tutkimus: Somessa kiistelty HPV-rokote voi estää ennenaikaisia syntymiä

Nykyään kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote voi ehkäistä syövän lisäksi myös ennenaikaisia synnytyksiä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kohdunkaulansyöpää vastaan annettava HPV-rokote voi ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä, selviää HUSin tutkimuksesta. Tutkimuksessa HPV- eli papilloomavirusrokotteen saaneilla naisilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä kuin niillä, jotka eivät rokotetta olleet saaneet.

Rokotteen saaneista 3 prosentilla käynnistyi ennenaikainen synnytys. Rokottamattomien kohdalla vastaava luku oli 5 prosenttia.

Sen sijaan rokotetuilla ennenaikaisia synnytyksiä ei ollut lainkaan raskausviikoilla 22–31, kun taas rokottamattomilla niitä oli prosentin verran.

– Tutkimuksen kaikissa vertailuryhmissä suunta oli sama eli HPV-rokotuksen saaneilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna. Ennen 32. raskausviikkoa HPV-rokotuksen vaikutukset olivat kaikkein suurimmat, kertoo tutkimusryhmän jäsen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala HUSin Naistenklinikalta tiedotteessa.

Synnytys on ennenaikainen, kun se tapahtuu ennen raskausviikkoa 37+0. Ennen tätä syntyneitä lapsi kutsutaan keskosiksi.

Ennenaikainen synnytys lisää vauvan riskiä sairastua tai vammautua. Riski on suurempi mitä aikaisemmalla raskausviikolla synnytys tapahtuu.

Suomessa 5–6 prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisesti. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna luku on 5–18 prosenttia.

Kalliala arvioi, että eri maat voisivat hyötyä HPV-rokotuksista myös ennenaikaisten synnytysten vähenemisen vuoksi.

– Olisi todella hieno asia, jos voisimme HPV-rokotteella ehkäistä sekä kohdunkaulansyöpiä että ennenaikaisia synnytyksiä, Kalliala toteaa.

Ennenaikaisuus lisää riskiä sairastua tai vammautua.

Rokote on pääasiallisesti kehitetty ehkäisemään papilloomavirusta ja sen myötä muun muassa kohdunkaulansyöpää. Kun HPV-rokotusohjelmaa laajennettiin hiljattain yläasteikäisiin poikiin, somen vanhempainryhmissä on keskusteltu kiivaastikin sen tarpeellisuudesta.

Somekeskusteluissa leviää väitteitä HPV-rokotteen ja esimerkiksi keskenmenojen ja vakavien sairauksien yhteydestä. Kuitenkaan tutkimuksissa ei ole havaittu mitään syy-yhteyksiä näihin (HS).

Suomalaistutkimuksen tulokset tukevat aiempia tuloksia

Australiassa on tehty tutkimus, jossa on saatu samanlaista näyttöä HPV-rokotteen vaikutuksesta syntymäajankohtaan. Vaikka Kalliala iloitsee tutkimuslöydöstä, hän suhtautuu vielä varovaisen toiveikkaasti tulokseen.

– Seuranta-aika oli lyhyt ja tutkimuksen naiset vielä melko nuoria, joten synnytyksiäkin oli vähän. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös muissa maissa, joten on syytä odottaa niiden tuloksia. Meillä on puolestaan tutkimuslupahakemus seurannan jatkamiseksi parhaillaan vireillä, Kalliala kertoo.

HPV-rokote kuuluu nykyään lasten rokotusohjelmaan

HPV-rokotteen saavat tänä päivänä rokotusohjelman mukaisesta 5.–6. luokkien oppilaat. Lisäksi lukuvuosina 2020–2021 sekä 2021–2022 rokotetta tarjotaan myös 7. – 9. luokkien pojille.

Rokote on tarkoitettu yli 9-vuotiaille, ja sen voi myös halutessaan hankkia itse omakustanteisesti. Virus tarttuu yleensä seksissä, ja nuoret aloittavat seksielämänsä eri vaiheissa. Niinpä nuori voi hyötyä rokotteesta rokotusohjelman ikää myöhemminkin.

THL:n verkkosivuilla kuitenkin huomautetaan, että yli 30-vuotiailla HPV-rokotteesta ei enää juurikaan ole hyötyä, koska valtaosa papilloomavirustartunnoista on jo siihen mennessä saatu.

Tutkimuksessa selvitettiin rekistereistä lähes 40 000 vuosina 1990–95 syntyneen naisen synnytysten tiedot. Naisista 6226 oli saanut HPV-rokotteen, 1770 hepatiitti B- eli HBV-rokotteen, mutta ei HPV-rokotetta, sekä vajaat 20 000 naista, jotka eivät olleet saaneet kumpaakaan rokotetta.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X