Synnytys 11.12.2017 Päivitetty 29.01.2021

Isä, älä tee näitä virheitä synnytyssalissa! – Tulevan isän muistilista synnytykseen

Synnytys on jännittävä kokemus myös isälle. Jotta tilanne sujuisi mahdollisimman hyvin, tulevan isän kannattaa välttää seuraavia virheitä synnytyssalissa. Kukapa nimittäin haluaisi suututtaa juuri ponnistavan puolisonsa?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Puoliso on mahtava tuki synnytyksessä, mutta myös ärtymyksen aihe, jos synnytysetiketti ei ole hallussa. Netmums.com teki muistilistan, jonka turvin tulevat isät voivat välttää suurimmat virheliikkeet synnytyssalissa.

1. Älä tuhlaa aikaa Wi-Fi-verkon etsimiseen

Kuvittelepa tilannetta, että olette juuri saapuneet synnytyssairaalaan, ja puolisosi kärvistelee kivuliaiden supistusten kourissa…ja sinä olet täydellisen keskittynyt yhdistämään puhelintasi sairaalan Wi-Fiin. Vuoden isä -palkinto saattaa jäädä saamatta, jos olet kiinnostuneempi nettiyhteyden muodostamisesta kuin syntyvästä vauvastasi.

2. Unohda televisio

Mikäli sairaalahuoneenne nurkassa sattuu olemaan televisio, laita se päälle vain, jos puolisosi nimenomaan toivoo sitä. Älä ainakaan missään tapauksessa pyydä tulevaa äitiä ponnistamaan hiljempaa kuullaksesi paremmin, mitä jääkiekko-ottelun selostaja sanoo.

3. Älä valita väsymystä

Olet ollut pystyssä tuntikausia ja jännityksellä seurannut kumppanisi synnytyksen vaiheita hitaasta avautumisesta kunnolla käynnistyneisiin supistuksiin. Sinusta varmasti tuntuu siltä, että olet kuolemanväsynyt, mutta usko pois, ET ole – ainakaan puolisoosi verrattuna.

4. Kaikkea ei tarvitse muistella

On tarpeetonta muistuttaa puolisoa jälkeenpäin siitä, että hän kakkasi synnytyspöydälle, oksensi päällesi tai pissasi alleen. Hän oli synnyttämässä lasta, joten olisi varmaan parasta, että suosiolla unohdat synnytyksen aikaiset eritteet.

5. Älä lähetä rajaamattomia kuvia

Tässä tapauksessa rajaamisella tarkoitetaan tuoreen äidin tiettyjen vartalonkohtien kuten rintojen jättämistä kuvan ulkopuolelle. Usko huviksesi, ettei hän haluaisi lähettää sellaisia kuvia perheellesi ja ystävillesi.

6. Älä vajoa paniikkiin

Oman kumppanin synnytyksen seuraaminen on taatusti yksi tulevan isän elämän hermoja raastavimmista kokemuksista. Ainakin siihen asti, kunnes vauva saapuu maailmaan. Sen jälkeen voitkin sitten kantaa huolta hänestä koko loppuelämäsi ajan.

7. Älä pyörry

Parasta paljastaa jo tässä vaiheessa, että tulet synnytyksen aikana näkemään PALJON verta. Mahdollisesta heikotuksesta kannattaa silti pyrkiä pääsemään eroon mahdollisimman nopeasti. Tuleva äiti on tuskin kovinkaan innoissaan, jos kätilöt joutuvat huolehtimaan lattialle pyörtyneestä isukista sen sijaan, että auttaisivat häntä synnytyksessä.

8. Älä pelästy, jos vastasyntynyt vauvasi näyttää murjotulta

Unohda elokuvien täydelliset vastasyntyneet. Tuleva pikkuisesi näyttää todennäköisesti pikemminkin siltä kuin olisi ollut rajussa tappelussa. Lisäksi hänen päänsä saattaa olla suippo.

9. Älä muistuta tuoretta äitiä hänen oudoista jutuistaan

Sinua on varmasti huvittanut hänen hysteerinen ilokaasukikatuksensa supistusten välissä, mutta häntä tuskin huvittaa kuulla asiasta enää synnytyksen jälkeen, joten älä kertaa tapahtunutta kaikille tuntemillesi ihmisille yhä uudelleen ja uudelleen.

Lähde: 11 things dads-to-be should NEVER do in the delivery room

Lue myös:

Näin isät sekoilevat synnytyssalissa

Isien salaiset haaveet: saisinpa synnyttää ja imettää!

Miten mies kokee synnytyksen? Seitsemän isää kertoo

Kommentit (1)

Olipas feministinen lähestyminen koko aiheeseen. Politiikan voisi jättää pois

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X