Synnytystarinat 27.05.2020

Karoliina koki rankan synnytyksen ilman puolisonsa tukea – seuraavana päivänä mies järjesti ihanan yllätyksen

Synnytyssairaaloiden koronarajoitukset estivät Karoliina Nygårdin miestä osallistumasta sektioon, josta tuli hyvin haastava.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Karoliina Nygård

Karoliina Nygård, 31, purskahti itkuun. Hän oli juuri saanut tietää, ettei puoliso Anton pääse synnytyssairaaloiden koronarajoitusten vuoksi mukaan heidän kolmannen tyttärensä synnytykseen. Karoliinalle oli varattu aika sektioon, jossa ei tällä hetkellä saa olla tukihenkilöä mukana.

– Minulla oli kauheat pelot siitä, ettei sairaalassa kukaan ehdi hoitaa ja auttaa, ja mies oli tosi surullinen siitä, ettei hän pääse näkemään vauvan ensihetkiä, Karoliina kertoo.

Anton oli ollut mukana nyt 3-vuotiaan Aidan ja 1-vuotiaan Fridan synnytyksissä ja konkreettisesti tiesi, mitä menettäisi.

Perheellä oli onneksi aikaa sulatella asiaa, ja Karoliina etsi Facebookin vauvaryhmistä tietoa muiden kokemuksista. Osa synnytystarinoista oli negatiivisia, mutta mieltä rauhoittaviakin kokemuksia oli joukossa.

Pitäisi vain toivoa, että kaikki menisi hyvin eikä perheen jakautuminen puoliksi kestäisi pitkään.

Karoliinan vauva joutui teholle vaikean synnytyksen päätteeksi

Vaikka sektio oli Karoliinalle tuttu toimenpide kolmesta aiemmasta keisarileikkauksesta, hän jännitti synnytystä hirveästi.

– Anton tiesi sen ja olisi halunnut päästä mukaan tuekseni.

Karoliinan synnytys oli suunniteltu sektio, koska Suomessa alatiesynnytys ei ole mahdollinen, jos takana on jo kaksi keisarileikkausta.

Karoliinan esikoispoikan, nyt 7-vuotias Edvin, syntyi aikoinaan kiireellisellä sektiolla, koska synnytys ei kahdessa päivässä edennyt ja vauvan sydänäänet heikkenivät. Karoliinan ja Antonin ensimmäinen yhteinen lapsi puolestaan syntyi keisarileikkauksella siksi, koska synnytys ei käynnistynyt itsestään ennen raskausviikkoa 41. Se oli lääkärin kanssa oli sovittu alatiesynnytyksen takarajaksi.

Koska Karoliinan aiemmat sektiot olivat sujuneet suhteellisen hyvin, hän ei osannut aavistaa, kuinka hankala neljännestä synnytyksestä lopulta tulisi.

– Makasin leikkauspöydällä ja kuuntelin, kuinka lääkärit puhuivat, että tästä ei voi leikata, eikä tuonne pääse. Vatsassani oli kiinnikkeitä joka paikassa. Virtsarakkoni oli esimerkiksi kuroutunut kohtuun kiinni.

Lopulta tyttövauva, Hilde, saatiin ulos imukuppia apuna käyttäen. Se on sektiossa harvinaista. Vauvan olkapää kuitenkin naksahti, koska ulostuloaukko oli niin ahdas. Hilde myös hörppäsi synnytyksen aikana lapsivettä, ja hänet vietiin heti synnytyksen jälkeen vauvateholle.

Anton pääsi Karoliinan luokse heräämöön, kun synnytys oli ohi. Pientä Hildeä hän ei kuitenkaan vielä nähnyt.

– Mies oli kanssani pari tuntia ja lähti sitten teholle katsomaan vauvaa. Siellä hän sai onneksi olla rajattoman ajan.

Anton lähetti vauvateholta Karoliinalle kuvia pienestä nyytistä. Seuraavana päivänä mies järjesti Karoliinalle yllätyksen.

– Ihmettelin, kun mies kyseli kauheasti, milloin olen menossa katsomaan vauvaa. Kun sitten menin teholle, Anton oli siellä sylittelemässä vauvaa. Saatiin siis sairaalassa kuitenkin yhteinen hetki vauvan kanssa.

Naistenklinikan käytännöt lastenteholla olivat ehtineet muuttua viikkoa ennen Karoliinan synnytystä. Rajoitus siitä, että teholla sai olla vain yksi vanhempi kerrallaan, oli purettu.

Vasta synnytystä seuraavana päivänä Karoliina Nygård sai tyttärensä ensimmäistä kertaa syliinsä.

Vasta synnytystä seuraavana päivänä Karoliina Nygård sai tyttärensä ensimmäistä kertaa syliinsä.

Karoliina Nygård: Koronarajoituksissa oli hyvääkin

Vaikka Karoliinan synnytys oli hyvin rankka eikä hänellä ollut miestään tukena, hän tunsi kuitenkin olevansa turvallisissa käsissä.

– Naistenklinikan hoitohenkilökunta oli ihan upeaa. Henkilökunnan puolesta synnytyksessä ei olisi voitu tehdä mitään paremmin.

Myös lapsivuodeosastolla Karoliinasta huolehdittiin hyvin ja hänen vointiaan kyseltiin jatkuvasti. Jos kätilö ei saman tien ehtinyt huoneeseen Karoliinan kutsuessa apua, seinässä olevan puhelimen kautta tarkistettiin tilanne.

Osastolla oli myös hyvin rauhallinen ja hiljainen tunnelma.

– Vaikka rajoitukset ovat kurjia, niissä oli tavallaan jotain hyvääkin. Tuntui turvalliselta, kun osastolla ei ollut sellaista hälinää kuin yleensä on, kun siellä pyörii paljon porukkaa ja vierailijoita.

Karoliina itse toteutti lastensa vierailun etänä, videopuhelun välityksellä.

– Lapset istuivat sohvalla rivissä ja huutelivat, että ”näytä vauvaa, näytä vauvaa”. Äidin kuulumiset eivät hirveästi kiinnostaneet, Karoliina kertoo nauraen.

Karoliina ja pieni Hilde viettivät sairaalassa yhteensä neljä yötä. Hilde oli kaksi yötä vauvateholla ja kaksi yötä lapsivuodeosastolla. Kun kaikki näytti olevan hyvin, äiti ja tytär pääsivät lähtemään kotiin.

Pienen Hilden hengitystä seurattiin vauvateholla.

Pienen Hilden hengitystä seurattiin vauvateholla.

Maksasairaasta Karoliinasta ei koskaan pitänyt tulla äitiä

Iso perhe on aina ollut Karoliinan haave, ja nyt se on toteutunut.

– Tosin olin ajatellut, että saisin kolme lasta. Mutta nyt, kun Hilde makoilee tässä mahani päällä, tuntuu siltä, että juuri näin pitääkin olla, Karoliina kertoo.

Haaveen toteutumisesta tekee erityistä se, että lapsena Karoliinalle kerrottiin, ettei hän voisi koskaan saada lapsia. Karoliina sairasti maksasairautta, johon ei ollut parantavaa hoitoa ja jonka vuoksi hänen kehonsa ei olisi kestänyt raskautta.

Kun Karoliina oli 12-vuotias, maksasairauteen keksittiin uusi leikkaus. Siitä lähtien Karoliina on elänyt terveen elämää.

Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, voiko Karoliina saada leikkauksen jälkeen lapsia. Aika näytti, että voi.

– Minulla on vasta viikon verran kokemusta neljän lapsen äitinä olemisesta, mutta nautin täysillä siitä, että ympärillä on koko ajan ihmisiä ja elämää. Kaaostakin mahtuu mukaan, mutta sitäkin enemmän hyvää.

Karoliinan perheen elämää voit seurata Instagramissa, @karoliinanygard.

Lue myös: Tuhannet naiset vastustavat synnytyssairaaloiden tukihenkilörajoituksia – esikoistaan odottava Katri teki adressin: ”Rajoituksissa ei ole mitään logiikkaa”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X